Museum Tip: Musee National Marc Chagall in Nice

musee marc chagall

We waren niet eerder in het Marc Chagall museum in Nice geweest en dat terwijl we er inmiddels al duizenden keren geweest zijn – ik heb er zelf zelfs gewoond – maar het was er niet van gekomen. Het komt ook, hoe suf ook, omdat het museum aan de andere kant van het spoor is. Als je Nice kent snap je het wel, de meeste bezienswaardigheden zijn aan de ene kant van het spoor. Als je daar dan bent of woont, dan heb je eigenlijk vrij weinig te zoeken aan de ‘andere’ kant. En dat terwijl je dus aan de Chagall-kant om het even zo te noemen, ook een paar pareltjes hebt. Het Matisse museum, de Russische kathedraal en het museum van naïeve kunst zijn allemaal daar ‘achter’ 🙂

Chagall geeft rust in het drukke nice

Het gebouw van het nationale Marc Chagall museum is speciaal voor dat doel ook ontworpen door architect André Hermant. Het is een heel mooi, relatief klein, en erg licht gebouw in een harmonieus klein Mediterraans tuintje. Het museum bevat een grote hoeveelheid kunstwerken maar dankzij de indeling voelt het geheel alsnog intiem en uitnodigend. Een echt stukje rust en vrede ver van de drukte van de stad.

chagall garden

Marc Chagall is geboren in Vitebsk in Wit-Rusland, op 7 juli 1887, in een arm Joods gezin met een boel kinderen. Hij leefde en werkte wel een hele lange tijd in Frankrijk. Hij kreeg dan ook de Franse nationaliteit in 1937. Hij stierf in Saint-Paul de Vence en daar is hij ook begraven. Het is slechts een half uurtje rijden vanuit Nice en zeer de moeite waard.

marc chagall

chagall musee
de filmzaal

tapestry chagall

Kunst begrijpen

De eerste zaal is meteen de meest indrukwekkende met hele grote kleurrijke schilderijen met een bijbelse boodschap. Ze zijn geweldig mooi! Sowieso hebben de meeste werken in het museum een religieus tintje. Ik was in het museum met mijn kinderen en ze vonden het erg mooi ondanks het feit dat ze veel van de bijbelse verhalen niet kennen en dus ook niet altijd de boodschap meekregen.

I weet überhaupt niet waarom kunst per se begrepen moet worden. Net of kunst alleen bestemd is voor kunstkenners. Die visie deel ik niet, ik vind dat kunst er voor iedereen is. Kunst kan je raken op een bepaalde manier, met of zonder boodschap. Net als een gedicht. Ik denk dus ook dat je prima van het mooie Chagall museum kan genieten ook al krijg je niet alles mee (en anders leen je zo’n audio tour ding ;)).

chagall

musee marc chagall nice

Fred’s tip van de dag

De felle kleuren zijn geweldig mooi, heel levendig. Oh ja en als je zo’n audio tour neemt, houd er dan wel rekening mee dat je je id als borg moet afgeven. Je krijgt het terug wanneer je die audio gids inlevert wanneer je het museum verlaat. Ik heb het wel gedaan maar vond het niet zo’n fijn idee eigenlijk. Oh ja en nog iets: mocht je in de zomer het museum bezichtigen, houd er dan rekening mee dat de rijen soms vrij lang zijn en dan sta je grotendeels in de brandende zon te wachten dus hoed en zonnebrand mee 🙂

marc chagall

De vaste collectie van het Chagall museum is de grootste publieke collectie van de kunstenaar. Er zijn meer dan 400 kunstwerken: van tekeningen tot schilderijen maar ook glas in lood, mozaïek etc…Ook hebben ze een filmzaal waar een docu draait en waar er geregeld evenementen plaatsvinden zoals concerten e.d

De collectie begon met een donatie van Marc Chagall zelf en is na zijn dood in 1985 langzaam uitgebreid.

Engels naar Nederlands naar Engels en weer naar Nederlands

Overigens, mocht je even in de war zijn – je afvragen waarom ik toch weer in het Nederlands schrijf terwijl ik net alles had omgezet naar het Engels…nou..dat komt dus doordat ik helemaal niet had verwacht dat mijn lezers daar last van zouden hebben. Ik heb me hartstikke vergist dus want ik kreeg berichtjes van jullie. Teleurgestelde berichtjes waaruit bleek dat meer lezers er erg in hadden dan ik had verwacht.

En dat vind ik dus helemaal niet leuk dat jullie het niet leuk vinden 🙂 Dus ik heb er iets ge-ni-aals op gevonden! Ik schrijf weer in het Nederlands maar ik heb zo’n plugin toegevoegd waarbij je de tekst in allerlei talen kunt vertalen. Yeah! Je kunt dus die paar Engelse blogs naar het Nederlands vertalen haha

*** Entree is gratis voor kids onder de 18 en voor EU leden onder de 26 jaar oud. Het museum is ook voor iedereen gratis op de eerste zondag van iedere maand.

12 gedachten over “Museum Tip: Musee National Marc Chagall in Nice

  1. Ik kan mij helemaal vinden in je mening dat kunst er voor iedereen moet zijn!Als kind zijn wij vaak meegenomen naar musea en onze moeder maakt zelf ook kunst dus we zijn ermee opgegroeid. Hoewel wij op een leeftijd van 8 jaar natuurlijk niet alles konden vatten, zaten er altijd wel stukken bij waar we een bepaald gevoel bij kregen. Nog nooit gehoord van Chagall, dankjewel voor dit artikel, ga zeker over hem lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »