Ga naar de inhoud
Home » Lichtzwaard vechten is een officiële sport

Lichtzwaard vechten is een officiële sport

star wars sporten

De Franse schermbond heeft deze week het lichtzwaard vechten – ja, dat zwaard uit Star Wars – erkend als officiële sport. Men beoefent het schermen traditioneel gezien met een van volgende wapens: een floret, een degen of een sabel. Nu dus ook met een lichtzwaard!

Lichtzwaard vechten
AP Photo Vhristophe Ena

Het lichtzwaard vechten voor de jeugd

De lichtzwaarden die gebruikt worden lijken erg op die van Star Wars, sommige modellen maken zelfs hetzelfde geluid, maar ze kunnen (gelukkig) geen tegenstanders verwonden. De bond is nu bezig met het lichtzwaard vechten in de praktijk op gang te krijgen. Zo worden er leraren speciaal getraind en officiële clubs bevoorraad met lichtzwaarden.

Blijkbaar is het lichtzwaard vechten fysiek zo uitdagend dat de FFE (de Franse schermbond) besloot om het officieel te maken. Ook hopen ze op deze manier meer jongeren aan het sporten te krijgen. Serge Aubailly van de bond gaf aan dat kinderen tegenwoordig vooral op de bank zitten en ‘met hun duimen spelen’.

Ik las dat de personages uit Star Wars, de Robin Hoods en Zorro’s zijn uit deze tijd. Dat is wel een mooie vergelijking. Ik had er niet bij stil gestaan maar als je het dan zo leest, dan is dat eigenlijk heel logisch. Ze gaan ‘gewoon’ met hun tijd mee.

star wars sporten
AP Photo Christophe Ena

Duidelijke regels

Er zijn duidelijke regels voor deze nieuwe vorm van sport. De sporters staan in een cirkel. De eerste die 15 punten krijgt, wint. Als de 15 punten niet gehaald worden, dan wint degene met de meeste punten na 3 minuten. Een slag tegen het hoofd of lichaam is 5 punten waard, benen en armen zijn 3 punten waard en handen slechts 1 punt.

Voorlopig telt het lichtzwaard vechten enkele honderden spelers in Frankrijk dus de Olympische spelen zitten er niet in maar wie weet, op een dag…

May the Force be with them!

Lijkt het jou wat, dat lichtzwaard vechten?

 

9 reacties op “Lichtzwaard vechten is een officiële sport”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »