Rogue one
|

Recensie van Rogue One: A Star Wars Story

Rogue One: a Star Wars Story, het langverwachte nieuwe verhaal uit het Star Wars universum, draait sinds afgelopen woensdag, 14 december, in de Nederlandse bioscopen. Gert Kracht, Star Wars fanaat van het eerste uur, ging voor Srsck naar de preview. De verwachtingen waren hooggespannen. Hij vertelt ons wat hoe hij Rogue One heeft ervaren. Was het het wachten waard?

Verwarrende tijdslijn

December 1977 was de première van de eerste, of eigenlijk het vierde deel, van de Star Wars serie. Voor de bioscoop stonden de mensen rijen dik te wachten om binnen te komen, de zalen zaten dagen achtereen vol.

Het vierde deel vindt in de Star Wars tijdlijn negentien jaar na het derde deel van de serie plaats, die als eerste deel van de zes films op 15 Mei 2005 in premiere ging.

Inderdaad, de Star Wars serie kan voor nieuwe fans verwarrend zijn, vooral als je ze in de volgorde van release datums gaat bekijken en met de nieuwe film ‘Rogue One’ is die traditie voorgezet.

Een stuk van de puzzel

Rogue One is in tegenstelling tot zijn voorgangers geen deel van de film serie, maar een alleenstaand verhaal en zeer belangrijk stuk van de puzzel, welke plaats vind tussen deel III (uit 2005) en IV (uit 1977) van de Star Wars film series.

In Rogue One nemen de rebellen de eerste zeer belangrijke stap in het vernietigen van de Death Star. En dat de rebellen die strijd uiteindelijk winnen weten we al sinds die eerste film in 1977 waarin Luke Skywalker na een lang gevecht met een schot het enorme schip weet op te blazen. Voor de diehard fans is dit geen spoiler, mijn excuus aan de beginners.

rogue one

In Rogue One wordt het verhaal verteld van de vernietiging van de Death Star. De jonge vrouw Jyn Erso sluit zich aan bij het verzet om de plannen van de Death Star te bemachtigen. Plannen die haar vader Galen Erso heeft ontworpen. Jyn en het verzet moeten alles op alles zetten om die gegevens in handen te krijgen omdat de Death Star bijna klaar is.

De film staat niet bol van actie scenes zoals die te zien zijn in de eerste zes Star Wars films, maar actie op de grond en in de ruimte ontbreekt zeker niet. Er is meer tijd genomen om het verhaal te vertellen van de verschillende karakters en waar ze leefden. Dat is op een fantastische manier in beeld gebracht door regisseur Edwards.

We mochten de film zien voor de Nederlandse releasedatum in een IMAX theater. Dat enorme scherm gaf de film nog meer kracht. Zelf ben ik geen fan van 3D films, maar heel eerlijk: in deze film geen overdreven rondvliegende voorwerpen. Er was veel aandacht voor het verhaal en tijdens de film waren er meer dan genoeg momenten waarbij ik met verbazing naar de kwaliteit van het beeld heb gekeken. Ik heb er echt van genoten.

Moed en opoffering in Rogue One

Rogue One heeft zich duidelijk onderscheiden van de overige Star Wars films, maar de stijl van de film, het verhaal, de karakters en de omgeving waarin ze zich bewegen sluiten naadloos aan op de film serie.

Rogue One focust zich op de moed, de opoffering en de strijd van een kleine groep mensen die uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de winst van het verzet. Ze moeten daarvoor zeer grote offers brengen en ook die momenten worden waanzinnig mooi in beeld gebracht. Voor het eerst is ook de schaal van de Death Star tegenover zijn omgeving in beeld gebracht en dat maakt hem in die momenten zeer angstwekkend. Je voelt de opbouwende angst en spanning bij de rebellen en het belang dat ze zich moeten bevrijden van dit gevaar.

rogue one

De film zit ook vol verrassingen. Een paar oude bekenden komen heel even terug. Maar veel karakters uit de film serie ontbreken. Mijn favoriete karakters uit deze film: Jyn en de robot K-2SCO welke een geweldige persoonlijkheid heeft meegekregen. Deze twee bewegen zich als dubbelsterren om elkaar heen, met net genoeg afstand voor een hele mooie balans die door de hele film heen loopt.

Rogue One is een prachtige film die, als zelfstandige verhaal, maar ook als onderdeel van de serie uitstekend kan overleven. Het zal de originele serie qua opbrengst waarschijnlijk niet passeren, het eerste deel heeft maar liefst 765 Miljoen opgeleverd, maar de film is een prachtige aanvulling en een zeer belangrijk onderdeel geworden van de Star Wars saga. Deze wil je absoluut niet missen.

De eerste drie delen op Netflx

Voor de Star Wars beginners: boek een ticket wat later in de Kerstvakantie en probeer voordat je gaat de eerste drie delen van Star Wars te kijken (hint: ze staan alle zeven op Netflix). Voor de binge kijkers is dat geen probleem, maar het is wel een lange zit. Iets te eten en drinken is hierbij aan te raden. Ook leuk: doe het samen en praat erover in de pauzes. Je zult zien dat iedereen de films anders beleeft.

Deel I: The Phantom Menace
Deel II: Attack of the Clones
Deel III: Revenge of the Sith

Star Wars ‘Rogue One’

Deel IV: A new Hope
Deel V: The Empire Strikes Back
Deel VI: Return of the Jedi

Deel VII: The Force Awakens

Enorme verschillen tussen de delen

Na deel drie kun je naar de bioscoop en in de rest van de vakantie kun je de overige vier delen gaan bekijken. Je zult enorme verschillen zien tussen de verschillende delen. Maar bedenk dan wel dat deel IV in 1977 (veertig jaar terug) is gemaakt met schaalmodellen, vuurwerk effecten en alles is vastgelegd op film, net als zijn twee opvolgers. Ze moesten letterlijk beeld voor beeld alles aan elkaar plakken om het uiteindelijke beeld te kunnen produceren. Later zijn deze eerste drie delen gedigitaliseerd, is de beeldkwaliteit digitaal verbeterd en zijn met computers nieuwe onderdelen toegevoegd aan het origineel.

Jaren later zijn de eerste drie delen gemaakt. George Lucas had eindelijk de digitale kwaliteit gevonden om de massale strijd tussen de rebellen en het stormtroopers leger van de first order in beeld te brengen. Veel karakters uit de eerste drie films werden zelfs volledig digitaal; het mooiste voorbeeld hiervan is de kleine Yoda. Deze drie films zitten dan ook boordevol actie.

Fun fact

In 1977 waren de films uitsluitend te bekijken in de bioscoop. Jaren later zijn ze zelfs nog enkele malen voor de volgende generaties op herhaling vertoond. Toen de eerste drie delen waren geproduceerd zijn ook de digitale versies van de films in de bioscoop opnieuw uitgebracht. In de jaren 80 hebben we de films grijs gedraaid op VHS, Laserdisc (een supergrote 12 inch DVD) en recent op DVD en BluRay. Nu kan iedereen ze online bekijken en zijn ze voor nieuwe generaties nog steeds een fantastisch saga om naar te gaan kijken. Met meer dan twee uur per deel kun je de Kerstvakantie avonden goed vullen.

Star Wars: Episode VII: The Force Awakens die afgelopen jaar in de bioscopen te zien was (en nu dus ook online) sluit de serie voorlopig af, maar zoals je zult zien, de film heeft een open einde en wordt ongetwijfeld vervolgd, net als Rogue One.

May the force be with you!

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ik heb echt helemaal niets met dat soort films. Vind het wel heel leuk hoe enthousiast jij bent.

    1. Ik heb ze zelf niet gezien maar Gert die deze recensie schreef was inderdaad super enthousiast en met een moeder die fan was en een dochter die fan is, ga ik het binnenkort toch eens een kans geven 🙂

  2. Ik kijk star wars eigenlijk niet, omdat ik de vorige films allemaal ook niet gezien heb. Bij deze sla ik dus deze film ook over 😉

    1. Haha ja ik begrijp het wel omdat ze zelf ook niet heb gezien maar ik ga misschien binnenkort gewoon die hele reeks bekijken, eens een keer de kans geven en kijken waarom zoveel mensen het zo tof vinden 😉

  3. Ik heb nog nooit een Star Wars film gezien. Maar ook ik ken de woorden: ‘May the force be with you!’

    En Princess Laila en zo.

  4. Mijn vriend wil de laatste film binnenkort gaan kijken in de bioscoop. Ik moet bekennen dat ik nog geen één film heb gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.