Lourmarin: vakantie in de Provence

lourmarin dorp

Wij hebben vroeger in Lourmarin in de Provence gewoond. Nu gingen we er voor het eerst heen op vakantie sinds we er vertrokken zijn. Lourmarin is totaal niet veranderd. Dochterlief noemde Lourmarin een bonusdorp toen we hier woonden. Een dorp dat aan tijd en drukte ontglipt, een Asterix en Obelix dorp dat niet beïnvloed wordt door de ‘buitenwereld’. En dat klopt precies, Lourmarin is een bonusdorp.

Provençaals dorp

Lourmarin is het perfecte Provençaals dorp voor een vakantie in Frankrijk. Zo eentje uit de boeken, met krekels, zonnebloemen, wijn en lavendelvelden. Een dorp met schattige winkeltjes, kleine pittoreske straatjes, een gezellige wekelijkse markt, lekkere verse croissantjes bij de bakker en een heus kasteel (historisch monument sinds 1973). Je kunt het kasteel bezoeken en er vinden er ook heel regelmatig concerten en tentoonstellingen plaats. Onder het kasteel is er een wijnkelder waar je wijntjes kunt proeven en kopen. Doen!

Franse wijntjes
lourmarin in de provence

Wij hebben echt genoten van deze korte ongeplande vakantie. De kinderen vonden het geweldig om hun vriendjes weer te zien en haalden hun Frans binnen no time weer op.

Een auto is nodig

Wel miste ik een auto want deze heb je daar echt nodig. Je moet voor alles rijden, voor dingen als de supermarkt maar ook om de geweldig mooie omgeving te bezichtigen. Lourmarin ligt in de Luberon. Het is gewoon zonde om naar Lourmarin te komen en de omgeving te missen. Bovendien was het enorm warm, tegen de 35 graden en ook al ligt Lourmarin niet aan zee, er zijn genoeg plekken op korte rijafstand waar gezwommen kan worden.

Vandaar de tip om met je eigen auto te komen of bij een van de grotere plaatsen in de buurt een auto te huren. Kom je per trein, dan zul je bijvoorbeeld ofwel in Avignon ofwel in Aix-en-Provence aankomen. Daar kun je dan een auto huren. Per vliegtuig? Dan zou je aankomen in Marseille of heel misschien in Nîmes (kleiner) of in Nice (verder). Op al die vliegvelden kun je een auto huren.

Ook de katten zijn chill

Zwemmen in de omgeving

Een mooi plekje om te zwemmen in de omgeving van Lourmarin is bij de Etang de la Bonde in Cabrières d’Aigues of dichterbij in de Durance rivier bij Cadenet. De etang vind ik persoonlijk veel fijner. Wij hadden deze keer dus geen auto bij ons dus weinig sightseing voor ons maar we hebben bij vrienden gezwommen, vrijwel iedereen heeft een zwembad hier. Eén dag zijn we in het zwembad van de camping geweest. Als je in de camping, Les Hautes Prairies, verblijft is het zwembad gratis maar anders kost het 10 euro per persoon (ook voor kinderen). Erg prijzig vind ik, eerlijk gezegd. Tip: Als je er luncht kun je wel gratis zwemmen.

Slapen in Lourmarin

Wij slapen meestal bij vrienden of op de camping. Ze verhuren er stacaravans maar je kunt ook gewoon met je eigen tentje staan en de prijzen zijn relatief goed in het hoogseizoen. De camping is op 10 minuten lopen van het dorp. Er is een stoep vanaf de camping tot aan het dorp. Ik zeg dit erbij omdat sommige huizen niet ver van het dorp zijn maar dan is er geen stoep, waardoor het best gevaarlijk is om er te lopen en je uiteindelijk alsnog beter met de auto kunt.

Een andere goede maar ook stukken duurdere plek om te slapen in Lourmarin is hotel Bastide de Lourmarin. Ze hebben er ook een zwembad. Het hotel is aan de rand van het dorp, je bent in minder dan 2 minuten lopen op het centrale plein. En je kunt natuurlijk altijd een Airbnb vinden of een huisje huren in het dorp of in de omgeving. De ‘office de tourisme’ kan je daarnaast voorzien van een handig lijstje beschikbare accommodaties in en om het dorp.

Dit is café Gaby. Hier kun je de hele dag door terecht voor een hapje, een drankje, een ontbijtje, avondeten. Elke tijd brengt een andere sfeer met zich mee. Zo heb je op de dag van de markt vooral toeristen die komen lunchen maar kom je op een doordeweekse dag om 8h00 dan zie je alleen maar locals die rustig de krant lezen en over het weer keuvelen. Het is er altijd gezellig.

Mei is fijn

Als je even de keuze hebt en niet, zoals wij, gebonden bent aan schoolvakanties dan zou ik aanraden om in mei naar Lourmarin te gaan. Dan staat alles in bloei en zijn er nog maar weinig toeristen.

Wanneer je een plekje zoekt om te onthaasten en te genieten van prachtige en veelzijdige landschappen dan ben je in Lourmarin op de juiste plek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »