rugzak middelbare school

Tips: Te zware rugzak in de brugklas

Het schooljaar gaat weer bijna beginnen, dat betekent dus ook weer schoolspullen kopen! Waar ik dit jaar heel erg op ga letten wanneer ik mijn schoolspullen ga kopen is mijn schooltas. Ik heb afgelopen jaar in de brugklas heel het jaar verschrikkelijke last gehad van: mijn zware rugzak. Ik kreeg er echt pijn van aan mijn rug, schouders, nek en het was ook lastiger fietsen met zo’n zware schooltas.

Tien procent van je gewicht

In Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk (en misschien wel meer landen maar dat weet ik niet) is er een regelgeving die zegt dat de schooltas niet meer dan tien procent van het gewicht van de leerling zelf mag zijn. Dus zeg maar als je 38 kg weegt, dan zou jouw schooltas dus niet meer dan 3,8 kg mogen wegen. In Nederland bestaat zo’n regel niet, helaas.

Er waren wat onderzoeken in Frankrijk waaruit bleek dat kinderen en tieners niet meer dan 10% van hun eigen lichaamsgewicht moeten dragen omdat een te zware rugzak slecht kan zijn voor de ruggengraat. Volgens die onderzoeken is de rug namelijk het meest kwetsbaar tussen 8 en 15 jaar oud. Zoals jullie misschien weten heb ik in Frankrijk gewoond en heb ik dus ook in Frankrijk op school gezeten en wat ze daar veel gebruiken op school zijn schooltassen op wieltjes maar die zie je hier niet echt.

Mi Pac rugtas met veren
Mi Pac rugtas met veren

Commissie Boekentas

In Nederland is er een onderzoek geweest door de ‘commissie Boekentas’ (best lang geleden). Zij besloten dat het dragen van een zware rugzak wel nekklachten veroorzaakt en zorgt voor klachten aan de rug en schouders, maar de commissie kon geen hard medisch bewijs vinden dat bevestigde dat het echt slecht was. Maar ik bevestig het wel hoor 😉

Uit onderzoek blijkt dat de klacht vooral bij de ouders ligt want ook al vinden kinderen hun tas te zwaar, 80% (!!) wil niets veranderen. De reden: het is gewoon niet cool! Nou ik denk dat je ook wel cool kunt zijn zonder rugklachten 😉

Converse CTAS schooltas
Converse CTAS schooltas

5 slimme anti-zware-rugzak-tips!!

Gelukkig heb ik dit jaar wel veel geleerd als het om zware rugtassen gaat. En daarom heb ik hier 5 tips voor jullie!

Het gewicht van de tas

Er zijn rugzakken die leeg al best zwaar zijn. Kies dus voor een lichtgewicht schooltas! Maar wel een stevige schooltas! Er moet straks namelijk wel van alles in dus de tas moet stevig genoeg zijn om niet kapot te gaan. Sta je daar met een gescheurde tas en al je boeken en schriften op de grond! :/

Let er ook op dat de schooltas dikke gevulde (en verstelbare!) schouderbanden heeft zodat het niet in je schouders gaat snijden! Wat ook heel belangrijk is, is dat je de schouderbanden aan beide kanten even strak doet. Ik had dat eerst fout gedaan, de ene kant was langer dan de andere en dan ga je ook helemaal scheef lopen en is de evenwicht helemaal weg. Dus…niet doen! 🙂

Een kluisje

Als je een kluisje hebt op school, gebruik dat dan goed. Je kunt er boeken achterlaten die je thuis niet nodig hebt (maar let wel op dat je alles mee naar huis neemt wat je nodig hebt voor je huiswerk).

Je kunt ook aan het begin van de dag de boeken er stallen die je pas later op de dag nodig hebt, dat scheelt heel erg met tillen want anders loop je de hele dag rond met al je boeken op je rug en nu kun je steeds afwisselen waardoor je tas in ieder geval door de dag meevalt qua gewicht.

Vans schooltas
Vans schooltas

Een E-book

Dat mag op veel scholen helaas niet maar dat is wel jammer denk ik want als je al je stof op een E-book hebt dan hoef je niet de hele tijd al die kilo’s boeken mee te sjouwen! Het zou zoveel schelen met het gewicht!

Ik heb zelf geen E-book omdat ik gewoon van boeken houd. Dat vind ik veel fijner maar toch zou ik het wel doen voor schooldingen.

Organisatie

Ik had ringmappen vorig jaar maar dat is echt gedoe want dan zitten er meerdere vakken in en de ene dag heb je die vakken en dan weer andere vakken en dan haal je dat vak er dan uit om je tas lichter te maken en raak je weer van alles kwijt. Nou ja ik vond ringmappen dus helemaal niet handig!

Volgend jaar neem ik gewoon schriften. 1 schrift per vak dan hoef je niet meer te tillen dan nodig. En een schrift is gewoon ook lichter dan een map met harde kaft.

Wat ook belangrijk is, is hoe je je spullen in je tas organiseert. Doe bijvoorbeeld de zware spullen zo dicht mogelijk bij de rug. Dat scheelt echt! En neem geen dingen mee die je niet nodig hebt. Als je ‘s avonds je tas alvast klaarmaakt voor de dag daarna, dan kun je rustig kijken wat je nodig hebt en je tas goed organiseren.

eastpak
Eastpak schooltas

Spieren

En als laatste tip, zorg dat je sterke spieren hebt en vooral je rugspieren goed verstevigt. Dit doe je door te sporten en gezond te eten.

Nou, ik hoop dat deze tips zullen helpen met jullie zware rugtassen en alvast veel plezier in de brugklas!

Vergelijkbare berichten

8 reacties

 1. Wat ik echt niet snap is dat veel kinderen op de fiets zitten met hun rugzak op hun rug. Dat lijkt me pas zwaar en belastend. Doe dat ding onder je snelbinders of voorop je fietsrek. Volgens mij veel beter.

  1. Hoi Mrs. t,
   Met de snelbinders is het heel onhandig omdat de rugzak soms heel groot en zwaar is, maar ik had zelf een krat en dat was wel heel handig!
   Groetjes Dochterlief 🙂

 2. Wat interessant om te lezen. Ik wist dat helemaal niet van dat gewicht. Ik herinner me trouwens nog wel mijn eerste dag in de brugklas. Had ik al mijn boeken mee naar school genomen, haha. Zo stom.

 3. Ja, eigenlijk belachelijk dat die kr*ngen zo zwaar zijn….
  Ik kwam hier even neuzen via Dejlig. Leuke site zo met zijn twee!

  1. Hallo Es,
   Ik vind het ook belachelijk!
   Bedankt dat je het leuk vindt!
   Groetjes Dochterlief 🙂

  2. Hallo Es,
   Ik vind het ook belachelijk!
   Bedankt dat je het leuk vindt!
   Groetjes Dochterlief 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.