Ga naar de inhoud
Home » Antoinette dans les Cévennes | ode aan de Cevennen

Antoinette dans les Cévennes | ode aan de Cevennen

antoinette dans les cevennes

Antoinette dans les Cévennes is een lichtvoetige romcom – zo nu en dan best vermakelijk, zo nu en dan behoorlijk irritant. Daarnaast is de Franse film vooral goede reclame voor de Cevennen, een bijzonder mooie streek en bergketen in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk. Daarom alleen al, is Antoinette dans les Cévennes het kijken waard.

Een ezel en een gebroken hart

Antoinette dans les Cévennes gaat over een gebroken hart, een ezel en een huttentocht door de Cevennen. Antoinette is juf op een basisschool. Op zoek naar de liefde, belandt ze in een relatie met de vader van één van haar leerlingen, Vladimir. Hij is getrouwd maar dat lijkt de wat naïeve Antoinette niet te deren. Ze is over haar oren verliefd en kijkt uit naar een geheime vakantie met haar’ man maar dat plan valt in duigen.

De vrouw van Vladimir heeft hem namelijk verrast door een huttentocht door de Cevennen te boeken. Ze gaan met hun dochtertje en een ezel die tocht afleggen en dat betekent dat Antoinette alleen en met een gebroken hart achterblijft.

Flauwtjes en totaal onrealistisch

Antoinette doet wat geen één vrouw in haar situatie zou doen: ze boekt in diezelfde periode een reis naar dezelfde bestemming in de hoop dat ze haar vlam daar ziet. Spontane actie hoor Antoinette, maar wat dan? Wat doe je wanneer je hem daar ziet met zijn vrouw en kind? Voor antwoord op die vraag zul je de film maar moeten kijken.

Laure Calamy speelt de hoofdrol, je weet wel, de dame uit Dix pour cent. In de succesvolle serie (op Netflix) speelt ze Noémie, die ook al een relatie krijgt met een getrouwde man. Calamy is niet mijn favoriete actrice moet ik bekennen, ze is met iets té in haar expressies en bewegingen, maar juist die overdreven trekjes passen prima in de rol van Antoinette.

De humor in Antoinette dans les Cévennes is wat flauwtjes en het verhaal is flinterdun maar de cevennen maken veel goed.

Laure Calamy Franse film

De Cevennen

Er zijn veel regio’s in Frankrijk geschikt voor meerdaagse verblijven in een trekkershut/berghut zoals de Jura, Corsica (de bekende de GR20) en dus de Cevennen. Uiteraard kom je volledig aan je trekken in de Alpen en Pyreneeën. Je volgt dan bepaalde wandelroutes en overnacht ‘s avonds steeds op een andere locatie. In de film loopt Antoinette over de Stevensonweg (GR70).

Trekkershutten

Bij de woorden berghut en trekkershut had ik vroeger zo’n beeld van een klein houten of stenen hutje, een beetje à la smurfenhuisjes, met een wc ergens buiten in een hok. Dat is het dus helemaal niet. De trekkers-/berghutten komen in alle maten en in alle comfortniveaus, van heel basic tot hartstikke luxe.

In de film zie je de gasten elke avond na de lange wandeling bij elkaar komen om samen gezellig te eten. Het samenzijn, de solidariteit die het uitstraalt is erg leuk maar het heeft ook iets benauwends. Ook dat zie je in de film. Ik weet niet hoe dat in het echt is. Ben jij weleens op zo’n huttentoch geweest? Laat dan even in de comments weten wat je ervaring was. Ik ben benieuwd 🙂

authentiek cevennen
Dorpje in de Cevennen (c) Jacqueline Macou

Ongerepte natuur

Om even terug te komen op de Cevennen: het is ook werkelijk waar erg mooi daar. De Cevennen zijn, samen met de Causses, opgenomen op de werelderfgoed lijst van Unesco. Voor wie op vakantie wil, weg van de massa, lekker rustig, met weidse uitzichten en ongerepte natuur, is een vakantie in de Cevennen ideaal.

Behalve wandelen kun je er charmante dorpjes ontdekken en zijn er sportieve activiteiten mogelijk zoals canyoning en paragliding. Verder is het er erg veelzijdig – denk aan rivieren, beekjes, imposante kloven, grotten en zelfs menhirs. En dat met relatief weinig toeristen waardoor het enorm authentiek aanvoelt. De film geeft een goed – doch natuurlijk niet volledig – beeld van wat jou in de Franse streek te wachten staat.

wandeltocht ezel cevennen

Antoinette dans les Cévennes: kijken of niet kijken

Wanneer je behoefte hebt aan vakantie, zon, natuur, dan zeg ik: kijken. Zie het als een zonnige roadmovie maar dan zonder auto of busje maar mét stevige wandelschoenen door de mooie ongerepte natuur van de Cevennen.

Weinig verrassend maar wel aantrekkelijk in zijn eenvoud, een film over de mooie kleine dingen… Antoinette dans les Cévennes gaat over elkaar leren kennen, over relaties en de bijbehorende teleurstellingen en over een ontluikende vriendschap met een ezel. Mocht je het je afvragen: hij heet Patrick.

Srsck score ★★★

Frankrijk 2020. Komedie van Caroline Vignal met onder meer Laure Calamy, Benjamin Lavernhe en Olivia Côte.

Te zien: op Pathé Thuis of op dvd.

Nou, vertel eens. Wil je net als Antoinette op vakantie in de Cevennen? Of is zo’n wandeltocht niets voor jou?

4 reacties op “Antoinette dans les Cévennes | ode aan de Cevennen”

  1. lijkt me een toppertje! prachtige natuur, mierzoete romantiek lekker op de bank met glas niet zoete witte wijn. En als excuus heb ik voor mezelf dat dit heel goed is voor mijn Frans!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »