Met de nachttrein in China: van het terracottaleger naar de panda’s
Tijdens onze tweeweekse reis door China maakten we veel gebruik van de trein. De manier om goedkoop én razendsnel van de ene naar de andere stad te komen. Met één uitzondering tijdens onze reis: met de oude nachttrein van Xi’an naar Chengdu. Lees mijn verhaal over dit bijzondere stukje van onze reis door China.
Met de trein door China
De trein is een hele makkelijke en snelle manier om door China te reizen. Er ligt een netwerk van hogesnelheidstreinen door het land, die reizen door China efficiënt maakt. Ook als je geen Chinees spreekt. Van tevoren kun je op Ctrip.com in het Engels al je treintickets boeken. Wanneer je die allemaal tegelijkertijd ophaalt voorafgaand aan je eerste treinreis, dan scheelt je dat later in je reis een heleboel gedoe en tijd. Want nee, op het station is Engelssprekend personeel schaars. Dus haal alles in één keer, dan ben je daar ook weer vanaf.
Ben je niet meer flexibel als je alle treinkaartjes van tevoren boekt? Dat valt wel mee. Toen we voor een dagtocht vanuit Xi’an naar de heilige berg Huá Shan gingen, maar eerder terug wilden omdat we daar zo ongeveer wegspoelden, konden we met handen en voeten onze treinkaartjes omruilen voor die van een trein eerder.
Hoe efficiënt treinreizen in China kan zijn? Met een hogesnelheidstrein reisden wij in vier uur tijd van Beijing-stad naar Pingyao, 600 kilometer verderop gelegen. Dit kostte ons per persoon 50 euro. Onze tip voor reizen met de trein en metro door China: maak foto’s van de bordjes waarop je wel iets herkent, die zijn later heel handig.
En dan: met de nachttrein door China…
Vraag me niet waarom, maar we besloten met de nachttrein van Xi’an naar Chengdu te reizen. Terwijl er ook een hogesnelheidsspoor ligt, maar we hadden zin in avontuur en zo kun je ook nog eens een hotelovernachting uitsparen. Aangezien we onze reisplannen slechts 2 weken van tevoren konden maken, was de snellere en fijnere nachttrein al uitverkocht. We besloten dus de andere nachttrein te nemen. Die vanaf het oude treinstation van Xi’an vertrok. Gelukkig waren we wel zo slim om eersteklas kaartjes te kopen, want deze trein is maar liefst van 10 uur ‘s avonds tot 2 uur ‘s middags onderweg.
Onze eersteklas coupé deelden we met een vriendelijke oude dame. We dachten eerst met een stel. Maar die oudere man werd later weggejaagd door de conducteur. In de trein kun je overal warm water tappen voor thee en noodles. Breng dus vooral je eigen thermosfles mee, en noodles en andere snacks waar je tijdens deze reis zin in kan hebben. Aan de andere kant van het balkon lag de tweede klasse. Wil je daar tijdens je reis slapen, besef je dan dat alleen voor heel avontuurlijke zielen is weggelegd. Want de tweede klas is één grote open ruimte met allemaal stapelbedden. En daar mag gerookt worden. En dat rook je zelfs tot in onze coupé.
Niet de meest comfortabele nachttrein ooit
Nu hebben we wel eens tussen Thailand en Maleisië met de nachttrein gereisd, wat redelijk comfortabel was. Niet deze Chinese nachttrein. Deze oude trein botst over de oude rails heen, waardoor ik ‘s nachts regelmatig wakker schrok, ervan overtuigd dat we op een andere trein waren gebotst of ontspoord. Toen we wakker werden, stak ik tijdens iedere tussenstop mijn hoofd even tussen de treindeuren door om frisse lucht te happen. En over de toiletten: dat zijn van die Franse gaten in de bodem. Na 16 uur in deze trein voelde ik me dan ook niet de meest frisse persoon.
Vlak voordat we aankwamen in Chengdu kwam de conducteur langs. Er was iets mis met het treinkaartje van mijn man. En daar ging de conducteur: met Tom’s treinkaartje én paspoort. En hij kwam maar niet terug. Natuurlijk moesten we wel Tom’s paspoort en treinkaartje terug hebben. Die laatste omdat je bij alle Chinese treinstation moet uitchecken. Met veel gebarentaal en bombarie kregen we zijn paspoort op tijd terug. Maar geen treinkaartje. Gelukkig bleek het treinstation in Chengdu zou oud dat er nog geen poortjes stonden, we hoefden dus niet uit te checken.
Waarom zou wil je met de trein door China reizen?
Als je dit leest, denk je misschien waarom zou je met de trein door China reizen? Ja en toch, doe het wel! Je leert de Chinese cultuur van een heel andere kant kennen. Dit is hoe de ‘normale’ Chinees grote afstanden door het land aflegt. Doe eens gek en doe het gewoon één keer. Zie het landschap rustig aan je voorbijtrekken, in plaats van het gezoef vanuit de hogesnelheidstrein.
En vooral: ga naar China. Dit land spreekt zo tot de verbeelding. Bijvoorbeeld met het terracottaleger in Xi’an, maar ook met het enorme Panda Fokprogramma in Chengdu. Andere bezienswaardigheden op deze route? In Xi’an hebben we gewandeld over de 12 meter hoge en 14 kilometer lange stadsmuren uit de 14e eeuw. Ook gingen we naar het plein voor de Wilde Gans Pagode uit de 7e eeuw. Een ander hoogtepunt was ons bezoek aan de Taoïstische heilige berg Huá Shan. En de avondmarkt in Xi’an.
Naast de panda’s staat Chengdu ook bekend om de Shichuan opera met de changing faces (maskers) en de 71 meter hoge Boeddha van Lè Shan die al 1200 jaar oud is. En vergeet vooral niet om de Sichuan hotpot met de specifieke pepers van deze streek te proberen. En tot slot, neem altijd een kijkje in het park. Nergens kun je zo goed kennismaken met de hedendaagse Chinese cultuur als in het park met dansclubjes, zangclubjes, tekenclubjes en theehuizen.
Zelfstandig treinreizen door China zonder ervaring
Toch weet ik dat veel mensen niet zelfstandig durven rond te reizen door China want ze spreken er weinig Engels en het eten is zo vreemd… Toch hebben wij ons overal gered met Ni-hao (hallo) en Xie-Xie (dankjewel) en gebarentaal. Over het algemeen is iedereen heel behulpzaam, ondanks dat de Chinezen als stug bekend zijn. Maar volgens een Chinese collega komt dat meer uit schaamte vanwege hun gebrekkige (of afwezige) Engels dan uit onwil.
En het meest vreemde wat ik in mijn eten heb gevonden is de kippenklauw op de luchthaven van Chengdu toen we terug naar huis vlogen. En verder vooral veel spraakverwarring wanneer we ‘duck’ aten en ik daar vragen over stelde en mensen dachten dat ik wilde weten hoe het met eten van ‘dog’ zat. Dat laatste heb ik nergens op de menukaart zien staan. Die we regelmatig vertaalde met vertaalapps.
Maaike van Reisgelukjes
Maaike van Reisgelukjes schreef dit blog over reizen met de trein door China. Zij schrijft over de leukste reizen voor twee, met een duurzamer karakter én voor een fijne prijs. Een superleuk blog dat ik je van harte aanraad want juist in deze ‘corona tijd’ is het fijn om alvast wat reisinspiratie op te doen en de bucketlist wat aan te scherpen!
Reis jij ook soms met de trein in het buitenland?
Wauw! Ik kan niet wachten tot dat we weer mogen reizen. China stond jarenlang op mijn wensenlijst maar op een of andere manier spreekt het mij minder aan sinds we in LA zijn geweest en nu door het coronavirus. Maar eerlijk is eerlijk, dit artikel heeft wel weer een kriebeltje teweeg gebracht.
Wat een avontuur met de nachttrein door China. Ik zie inderdaad een gammel treintje voor me, met spugende mensen. En wat een geluk dat je man zijn paspoort terug kreeg. Toch zou ik de Chinese muur graag willen zien.
Ik ben zelf ook naar China geweest en vond het ook een hele ervaring! Wil mijn kinderen ook graag kennis laten maken met dit mooie land als ze wat groter zijn. Ben zelf ook wel eens met de nachttrein geweest, van Amsterdam naar Italië. Ook een hele ervaring!
Wauw, fantastisch lijkt me dit zeg! En juist ook omdat het zo een avontuur is. Ik ben altijd wel van het avontuurlijke geweest en niet alles hoeft van mijn uiterst comfortabel te zijn, Juist een uitdaging maakt de reis zo bijzonder!
Het lijkt me heel bijzonder zo’n nachttrein! Echt een fijne ervaring, en China lijkt me sowieso een heel leuk land om te bezoeken.
Ik kan niet wachten tot we weer mogen reizen…wil ook wel met de nachttrein door thailand…china trekt me de laatste jaren niet echt meer vanwege de oeigeren drama
Wat een gaaf artikel! En wat een avontuur. Ik ben bang dat ik niet zo avontuurlijk ben aangelegd en best een ‘luxe beestje’ ben, dus ik zou het niet zo snel op deze manier doen. Toch begint het wel te kriebelen en spreekt het mij enorm aan. Ik ben wel regelmatig in Azië geweest, maar meeral in Indonesië (zo’n 6 keer), Maleisië, Singapore en Hong Kong. Nog niet in China dus.
Wij reizen niet vaak met de trein, laat staan als vervoermiddel tijdens een vakantie, maar juist in zo’n land lijkt het me wel ideaal en een hele bijzondere ervaring om mee te maken.
Dit lijkt mij echt een hele bijzondere ervaringen. Ik ben nu aan het sparen om in 2023 naar Finland te gaan en dan vanaf Turku of Helsinki met de trein naar Lapland te gaan
Oh lijkt me een te gekke reis!!
Dit zou echt niks voor mij zijn. Het klinkt als een toffe ervaring maar ik kan niet tegen drukte, geluid en die hobbels zou ik ook als heel irritant ervaren. Wel jammer want het lijkt me echt heel bijzonder.
Wij willen zeker eens naar China, maar als ik dat al hoor over het toilet en de trein, haha