La vita davanti a sé
|

Netflix tip | La vita davanti a sé

De Netflix film La Vita Davanti a sé, naar het boek La vie devant soi (The Life Ahead) van Romain Gary, is een mooi ingetogen drama over pijn, onbegrip en ongelijke kansen. Het is de derde keer dat de iconische Sophia Loren in een film van haar zoon, Edoardo Ponti, speelt. Als ze speelt want dat had ze al een poos niet meer gedaan. De laatste rol van de inmiddels al 86-jarige Italiaanse actrice dateert uit 2010, met uitzondering van een short in 2014. Het is bizar hoe mooi en scherp Sophia Loren nog is, hoeveel elegantie en kracht ze nog uitstraalt. Er zou trouwens een film over haar leven gemaakt moeten worden, zou ook een mooi ontroerend drama worden.

Madame Rosa en Momo

Madame Rosa (Loren) woont in Bari in Apulië waar de voormalige prostituee zich bekommert om kinderen die nergens anders heen kunnen – voornamelijk de kids van prostituees uit de buurt. Op een dag vraagt haar arts of ze ook tijdelijk voor Momo kan zorgen, een 12-jarige jongen die veelal op straat rondhangt, steelt en drugs dealt. Geen makkelijke taak…Bovendien is de jongen enorm schuw, wantrouwend en gesloten als gevolg van een zwaar trauma. Madame Rosa heeft er helemaal geen zin in maar wanneer ze er goed geld voor aangeboden krijgt, gaat ze overstag.

La Vita Davanti a sé gaat over de band die zich langzaam (en erg moeizaam) maar zeker ontwikkelt tussen Momo en Madame Rosa. Ze hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. De oudere Joodse dame heeft diepgewortelde trauma’s, ze was in haar jeugd in Auschwitz gevangen en ze heeft de holocaust overleefd. Ze is, net als Momo, kwetsbaarder dan je op het eerste gezicht zou denken.

De bijrollen in La Vita Davanti a sé

Ik vond de bijrollen wel interessant in de film. Of het nu gaat om de huisarts of de buurvrouw, de karakters zijn goed uitgewerkt. Het zijn geen figuranten zeg maar, maar echte personages. Naast dr. Coen, de kids Iosif en Babu en de drugsdealer zijn er mooie rollen weggelegd voor de sympathieke en loyale Spaanse transvrouw Lola en de begripvolle en enorm geduldige winkeleigenaar Hamil die Momo leert om zijn sores te verwerken.

La vita davanti a sé Netflix

Ontroerend maar niet melodramatisch

Even een shoutout voor de 14-jarige Ibrahima Gueye die Momo speelt. Het is zijn debuut, los van een short vorig jaar. Kijk de film trouwens wel in het Italiaans met ondertiteling. Netflix biedt ook de optie om het in het Engels te kijken maar dat doet echt afbreuk aan de sfeer. lo Sì (Seen) gezongen door Laura Pausini is genomineerd voor de 2021 Oscars maar ik denk niet dat het lied het beeldje zal binnenslepen, al won het wel de Golden Globe 2021 voor beste originele nummer.

Ik raad La Vita Davanti a sé aan ondanks het feit dat het geen super spannende of verrassende film is – misschien ook zelfs niet memorabel maar het is wel een mooie film, ontroerend maar niet melodramatisch. De ontwikkeling van de band tussen Momo en Madame Rosa wordt subtiel en fijntjes weergegeven. Langzaam wennen ze aan elkaar en geven ze om elkaar, beschermen ze elkaar. Kleine stapjes, kleine film, grote boodschap.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Felice Veenman schreef:

    ik heb de franse film ooit gezien met Simone Signoret, ik vond het een prachtige film, sommige beelden staan nog op mijn netvlies. Vreemd genoeg hele alledaagse beelden: het licht op de trap dat uigaat, voor ze boven is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.