Ga naar de inhoud
Home » Top 10 filmpersonages met rode lippenstift

Top 10 filmpersonages met rode lippenstift

Muriel's wedding

Vanaf m’n 16e verjaardag heb ik bijna elke dag rode lippenstift gedragen, besefte ik laatst. Natuurlijk ben ik geïnspireerd door oude Hollywood sterren, maar daarna is rode lippenstift nooit meer out of style gegaan en hebben een paar van de beste personages ooit het gedragen in films. Er was één film in particular waardoor ik ben begonnen met het dragen ervan (maar ik ga niet verklappen welke want die komt nog een beetje voor in de lijst). Bij deze een lijst van een paar van m’n favoriete personages die rode lippenstift dragen.

10. Veronica in Heathers

Heathers is een cult klassieker uit 1989, geregisseerd door Michael Lehmann. Dit is zo een typische film met de rode lippenstift vibe, weet je wel. Het gaat over een tienermeisje, Veronica (Winona Ryder), die niet populair is op school. Ze is jaloers op de zogenaamde Heathers die dat wel zijn, en zij en haar vriend Jason (Christian Slater) willen wraak nemen op de Heathers, maar dat loopt nogal uit de hand.

Rode lipstick

Er worden een paar geweldige outfits gedragen in deze film, alleen al om die reden raad ik hem aan. Bovendien is Heathers een cult zwarte komedie vol met glamour, úit de 80’s. Wat wil je nog meer? Goede kleurtjes, weirde sfeer, alleen Christian Slater doet een beetje stoer maar goed, dat maakt het wel lekker campy. Winona draagt de rode lip op een jaren tachtig manier, en ik vind het top.

9. Cheyenne in This Must Be The Place

Dit is misschien een iets minder bekende rode lip look, maar niet minder cool. This Must Be The Place is een film uit 2012 van Paolo Sorrentino. Sean Penn speelt de inmiddels gepensioneerde rockster Cheyenne. Cheyenne’s vader overlijdt nadat ze 30 jaar niet gesproken hebben, en hij besluit de SS officier die zijn vader ooit gemarteld heeft in Auschwitz op te sporen.

This Must Be the Place review – Little White Lies

Ik heb deze film best een tijdje geleden gezien, maar hij is me bijgebleven. De regie en cinematografie zijn heel belangrijk in deze film, er zit vrij weinig dialoog in. Het dialoog dat er wel in voorkwam was goed, en de personages interessant. Als je een beetje into vreemde arthouse bent is This Must Be The Place zeker een aanrader. Ik vond dat Sean Penn goed wegkwam met een rode lip, en een beetje guyliner werkt altijd.

8. Sandy in Grease

Ja, deze kennen we natuurlijk al. Maar hij moet erbij, of niet? Het moment dat Olivia Newton-John “Tell me about it, stud” zegt in Grease is één van de bekendste rode lippenstift momenten ooit. Grease komt uit 1987 en is van Randal Kleiser en Patricia Birch. Als je de film nog niet gezien hebt (ga dat dan heel gauw doen); Het gaat over de onschuldige Sandy (Olivia), die verliefd is op Danny Zuko (John Travolta). Danny is ook verliefd op haar, maar zijn macho imago staat tussen hun liefde in.

One Iconic Look: Olivia Newton-John's "You're The One That I Want" Ensemble  in “Grease” (1978) | Tom + Lorenzo

Als klein meisje vond ik Grease één van de minder leuke musicalfilms (ik keek heeeel veel musicalfilms), omdat ik het er natuurlijk mee oneens was dat Sandy stopte met zichzelf zijn vóór Danny. Maar goed, inmiddels vind ik het een geweldige film ondanks dat minpuntje. Er zitten een paar hele vette absurde scènes in en het is allemaal super over the top. De styling is ook geniaal, Frenchy droeg zelfs de original roze pruik, daar schrijf ik ook nog wel een keertje over. Hier is de rode lip juist super 70’s, met het leren jasje en al.

P.S. Sandy staat heel hoog in m’n lijst van Halloween outfits die ik ooit wil dragen. Goeie, toch?

7. Wanda (en anderen) in Cry-Baby

Voordat ik hierover schrijf wil ik jullie even vragen of jullie het erg vinden als ik schrijf over een film waar ik al eens over heb geschreven. Nee? Oké top, ik kan het niet genoeg hebben over Cry-Baby namelijk. Cry-Baby is een film uit 1991 van legende John Waters, en misschien wel dé meest rood gelippenstifte film van alle rood gelippenstifte films. Het gaat in het kort over een net meisje dat verliefd wordt op een stoere jongen, maar omdat de werelden van de tieners zo anders zijn ontstaan er veel problemen. Ik begin een beetje een patroon te zien in deze lijst, of niet?

Cry-Baby (1990) directed by John Waters • Reviews, film + cast • Letterboxd

Alle John Waters films zijn de belichaming van camp, en bij Cry-Baby is dat niet anders. Iedereen is super fashionable in deze film, en vrijwel elk personage draagt rode lippenstift: Allison, Ratchet, Pepper. Ik vind dat Wanda toch de beste look heeft, plus ze is de enige die oprecht wegkomt met zo’n pony.

Cry-baby is wel een erg vreemde film, maar als je dat niet erg vind raad ik hem zeker aan. En weet je wat, als je dat wel erg vind raad ik hem lekker ook aan. Ik vind dat echt iedereen deze cult classic gezien moet hebben.

6. Mercutio in Romeo + Juliet

In Romeo + Juliet uit 1996 van Baz Luhrmann zit een práchtig rode lippenstift moment. Harold Perrineau speelt Mercutio, die op een gegeven moment in de film verkleed een dansje doet met rode lipstick op. Hij ziet er veeeeet mooi uit.

Romeo + Juliet gaat over, je raad het al, Romeo en Julia. Máár ondanks de oude taal die in de film gebruikt wordt, is de setting en styling modern. Ik kan me zo snel geen film bedenken met betere styling dan deze.

Het verhaal van een verboden liefde werkt natuurlijk goed, net zoals in Cry-Baby en Grease. Maar ondanks dat we bij deze de uitkomst al weten, zorgen de goede acteerprestaties en “realistische” setting ervoor dat je helemaal meegesleept raakt in het verhaal. Ik houd houd houd van deze film.

5. Morticia in The Addams Family

De super vermakelijke klassieker The Addams Family komt uit 1991, en is geregisseerd door Barry Sonnenveld. In deze film is het de geweldige Anjelica Houston als Morticia Addams die de rode lip draagt, en het staat haar prachtig. Deze lóók! Ik zou dit elke dag willen dragen. Maar dat doe ik stiekem ook wel een beetje.

Can We Talk About...? Anjelica Huston's Iconically Campy Morticia Addams |  NewNowNext

The Addams Family gaat over een excentrieke familie met een voorliefde voor griezelige dingetjes. Dit is de remake, en ondanks dat ik normaal niet van remakes houdt, mag deze van mij. Prachtig overdreven geacteerd allemaal, en een absurd verhaal. Elk lid van The Addams Family is een interessant personage, Morticia is één van m’n favoriete personages uit de lijst. Oeh, nu krijg ik die Halloween outfits niet meer uit m’n hoofd. Dit zou echt een goede zijn.

4. Courtney in Jawbreaker

Jawbreaker is een film uit 1999, geschreven en geregisseerd door Darren Stein. Het is nogal een flop, maar eh, ik vind hem top. Dus jij beslist, zit mijn smaak verkeerd of die van Rotten Tomatoes (en heel veel mensen). Laat het me weten. Er worden meerdere rode lippen looks gedragen door meerdere personages, maar Courtney draagt het het vaakst, en hoe. Ook al haar outfits zou ik willen hebben.

Jawbreaker-Movie | Tumblr | Movie fashion, Fashion film, Jawbreakers

Jawbreaker gaat over drie populaire meisjes, Courtney, Julie en Marcie. Ze willen hun beste vriendin Elizabeth verassen voor haar verjaardag, maar dat gaat mis en Elizabeth overleeft het niet. Courtney besluit dat de drie het feit dat zij het ongeluk hebben veroorzaakt moeten verstoppen, maar dat blijkt lastig.

Nou, zoals ik al zei, de film is niet zo heel goed ontvangen. En ik mag dan wel automatisch fan zijn van alles dat eng is gemixt met vrolijke kleurtjes en kleertjes, ik vind hem óók oprecht super leuk. Dus van mij verdient Jawbreaker lekker een vierde plek in mijn lijstje.

3. Moulin Rouge

Ik heb geprobeerd om niet al teveel musicalfilms in de lijst te doen, maar ik moet eerlijk bekennen dat de volgende drie toch echt musicalfilms worden. Moulin Rouge is een film uit 2001 van Baz Luhrmann. Ja ja, dezelfde regisseur als Romeo + Juliet, shoutout naar hem. Moulin Rouge gaat over de jonge schrijver Christian (Ewan McGregor), die verliefd wordt op de courtisane Satine (Nicole Kidman). Christian is echter niet de enige die met Satine wilt zijn, en mensen proberen tussen de twee te komen.

Reclaiming Moulin Rouge: When a Boy Ruined My Favorite Movie | The Mary Sue

Nicole Kidman rockt absoluut de rode lip in deze film, in combinatie met de mooie extravagante kleding. Wat bijzonder is aan deze film is dat veel moderne liedjes aangepast zijn en omgetoverd zijn in musicalnummers, zoals Roxanne en Lady Marmalade. Dat had slecht uitgevoerd kunnen zijn maar dat is naar mijn mening erg goed gedaan. Het decor in deze film is ook echt unreal, het acteerwerk is goed, cinematografie top. Bijna perfect.

2. Velma in Chicago

Velma in Chicago is zo een beetje de reden waarom ik naast filmmaakster ook actrice wil worden. Als super klein meisje zag ik Catherine Zeta-Jones’ performance in de film uit 2002, van Rob Marshall. En toen dacht ik oh mijn god, deze meid is geweldig. Dat kwam deels natuurlijk door deze red lip, deze look is prachtig. Achteraf vind ik Renee Zellweger wel bijna net zo stoer, en haar staat de rode lippenstift ook erg goed.

For "Chicago's" 15th anniversary, here's how to copy Velma Kelly's makeup  look | HelloGiggles

De musicalfilm gaat over Roxy (Renee), die net als haar idool Velma Kelly (Catherine) in de schijnwerpers wilt staan. Ze ontmoet een man die haar daar zogenaamd mee kan helpen, maar wanneer blijkt dat hij gelogen heeft, vermoordt Roxy hem. Ze komt terecht in de gevangenis met vrouwen in dezelfde situatie, en probeert vrij te komen met behulp van haar advocaat Billy (Richard Gere’s beste rol, vind ik).

Deze film laat prachtig zien wat voor effect de media kan hebben op mensen, hoe een situatie ook in elkaar zit, en dat vind ik zelf altijd een interessant onderwerp. De choreografieën en liedjes in deze film zijn ge-ni-aal, met name de poppenscène. Oh mijn Gód, die kan ik echt elke dag kijken. Chicago is zeker één van mijn favoriete musicals. Ik raad hem absoluut aan als je van de musicalfilms bent.

1. Frank ‘N Furter in The Rocky Horror Picture Show

Daar is ie dan, de superieure rode lippenstift film. Het zou ook een crime zijn om deze film van Jim Sharman uit 1975 niet op nummer 1 te zetten. Toen ik 15 – bijna 16 – was zag ik deze film voor het eerst, en liep ik ineens elke dag kick walkend door het huis terwijl ik ‘I Can Make You A Man’ zong.

Ik wilde natuurlijk meteen rode lippenstift aanschaffen, kreeg het voor m’n verjaardag, en nu draag ik het nog steeds. Dit blijft dan ook tot op de dag van vandaag, en tot op de dag van altijd, één van mijn absolute favorieten.

The Untold Truth Of The Rocky Horror Picture Show

The Rocky Horror Picture Show gaat over Brad (Barry Bostwick) en Janet (Susan Sarandon), een kuis verliefd koppel. Op een avond hebben de nette Brad en Janet autopech en komen zoekend naar hulp terecht in een mysterieus kasteel. Daar wonen Frank ‘N Furter (Tim Curry), een fashionable en gestoorde wetenschapper, en zijn aanhangers. Frank ‘N Furter zorgt voor de seksuele openbaring van Brad en Janet en is ondertussen bezig met zijn nieuwste uitvinding.

Rode lippenstift, drag en glamour

Deze film is één en al camp en drag en glamour, het verhaal is compleet absurd en het acteerwerk prachtig. Er komt heeeel veel rode lippenstift in voor, niet alleen bij Frank ‘N Furter maar bij iedereen (Tim Curry heeft zelf zijn make-up gedaan!!).

Eerst was dit meesterwerk een flop, maar inmiddels is het misschien wel de meest geliefde cultfilm ter wereld en dat mag ook wel. Als er toevallig een screening bij je in de buurt is, ga erheen want dat is zoooo leuk. Alle (mede)hardcore Rocky Horror fans gooien met wc-papier en confetti, doen krantjes op hun hoofd en dansen mee met de personages. Super super leuk.

Honorable Mentions

Een honorable mention is de lippenstift scène in The Breakfast Club, dat was m’n favoriete film toen ik een tiener was. Ik dacht natuurlijk dat ik in de verkeerde generatie was geboren en dat 80’s tieners me wél begrepen en zo. Claire vond ik alleen een ontzettend vervelend personage (ik ben nog steeds boos dat zij met John eindigde in plaats van Allison doei), maar ze heeft wél een goed lippenstift moment in de film. Het is alleen een nude kleur en niet rood, vandaar.

Een andere is Wild At Heart, mijn favoriete film van David Lynch. Daar zitten een paar prachtige rode lippenstift looks in van Laura Dern, maar hét iconische rode lippenstift moment is van Diane Ladd. Ik heb alleen laatst al geschreven over dit pareltje, én het moment is nogal..heftig? If you know you know, en anders raad ik deze zeker aan als je van heeeele vreemde films houd. Over 8 femmes, Death Becomes Her en Under The Skin heb ik ook eerder geschreven maar die zijn zeker noemenswaardig.

Welke ik ook moet vermelden is The Skeleton Twins. Het is te lang geleden dat ik deze film zag, dus ik zou niet met zekerheid kunnen zeggen dat het goed is. Wat gegarandeerd wel goed is is het moment dat Bill Hader rode lippenstift draagt, dat vergeet ik niet meer.

Alles met Marilyn Monroe moet ook in dit lijstje, zij is natuurlijk de queen of red lipstick. En dan als laatste verdient cult classic Muriel’s Wedding uíteraard een mentiontje.

Hopelijk zit hier een leuke film tussen voor jullie, laat me vooral weten als ik iets over het hoofd heb gezien. Laat ook vooral weten als jullie nog suggesties hebben 🙂

6 reacties op “Top 10 filmpersonages met rode lippenstift”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »