sugar daddy
|

Movies Revisited: Hans Betaalt De Schade (2020)

Welkom bij een nieuwe Movies Revisited! Ik ben Tattoo en ik deel hier elke twee weken mijn mening over een ‘oudere’ film. Deze keer koos ik voor een documentaire. Nadat ik de geweldige docu ‘Please Hate Me’ op Videoland (zal ik nog over schrijven) had gekeken, dacht ik namelijk dat het weleens zo zou kunnen zijn dat er meer verborgen pareltjes op Videoland te vinden waren. Ik ben hélemaal naar beneden gescrolled in de documentaire categorie, en kwam terecht bij Hans Betaalt De Schade. En inderdaad, deze docu van Mildred Roethof is wel een verborgen pareltje als je ‘t mij vraagt.

Sugar Daddies

De docu gaat over Sugar Daddies en Sugar Babies in Nederland, oftewel ‘Hanzen’ en ‘Grietjes’. Er worden meerdere Hanzen en meerdere Grietjes geïnterviewd, evenals een meid die ooit meedeed aan die levensstijl maar dat nu niet meer doet. Ook krijgen we een kijkje into de luxueuze wereld van deze mensen: Louis Vuitton kleding, veel plastische chirurgie en grote feesten. Maar goed, voor deze mooie dingetjes die de mannen dus betalen, verwachten ze van de vrouwen iets terug. Af en toe alleen aandacht of gezelschap, maar negen van de tien keer gaat het verder en verwachten ze seks of seksuele handelingen.

Als je het zo uitspreekt klinkt het luguber, maar in principe is het vrij genormaliseerd en heeft iedereen weleens van het concept gehoord. Vaak zit de sugar baby er niet alleen in voor het geld, maar ook voor de roem, en zo horen we dus ook maandelijks wel van een nieuw koppel in Hollywood waarbij het duidelijk is dat het niet écht gaat om liefde. Maar ondanks de bekendheid en normalisatie van dit onderwerp, staan de vooroordelen vaak nog klaar, al helemaal over de vrouwen.

Contrast

Toen ik Hans Betaalt De Schade opzette, was ik dan ook een beetje bang voor de invalshoek die die zou nemen. Maar al snel werd het duidelijk dat deze docu bewust keek naar hoe vrouwen vaak de schuld krijgen van de nadelen die ze ervaren door Sugar Baby te zijn (meestal slutshaming). We zien de lichtheid waarmee de geïnterviewde mannen het onderwerp benaderen, ze lachen en vertellen over hoe de sugar babies worden gemanipuleerd. Het gaat vaak om vrouwen met trauma (‘gelaserd, daddy issues, cupmaat’) die hun gevoelig maakt voor deze specifieke levensstijl. Tegenover die lichtheid zien we de zware verhalen van de vrouwen, soms vertellen ze het met een glimlach, en soms zonder. Het contrast vond ik erg sterk overkomen.

Kort en to the point

Er zit niet veel poespas in deze docu van iets minder dan een uur, de voice-over in het begin is wat storend maar verder was er naar mijn mening weinig mis mee. Ik ben zelf heel geïnteresseerd in alles dat te maken heeft met de ‘oppervlakkige’ kant van showbusiness, dus ik vond het sowieso een super interessante watch. Hans Betaalt De Schade is het kijken waard!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.