films over robots
|

Drie films over AI. Is dit een glimp van de toekomst?

Steeds meer bedrijven en mensen maken gebruik van AI (artificiële intelligentie), oftewel kunstmatige intelligentie. Systemen die intelligent ‘menselijk’ gedrag vertonen en nabootsen, daar zijn veel films over gemaakt. AI´s die slecht worden, robots die de aarde willen veroveren en films over lieve robots zoals Wall·E. Wat begon als pure sci-fi is tegenwoordig helemaal zo gek niet meer. In hoeverre geven deze films een glimp van de toekomst? Of kunnen we net als in Minority Report het voor zijn? Ik neem je mee naar verschillende werelden via drie films over AI.

The Creator

The Creator werd groots aangekondigd. Na een aantal dagen begon het toch aan mij te knagen en besloot ik de film te kijken op Disney Plus. De film gaat over een wereld waarin robots en mensen samenleven. Vrede is er ver te zoeken. De mensen willen van de robots af en de robots proberen te overleven. Robots met echte gezichten, die op mensen lijken en die vechten voor hun leven. Het mooie aan de film is dat we Joshua volgen, die erachter komt dat het wapen dat de robots hebben een kindje is. Hij ziet hoe lief het meisje is en sluit haar in zijn hart. Ondertussen is hij op zoek naar zijn vrouw, waarvan hij dacht dat ze dood was. Zij blijkt de creator te zijn van het meisje. Hij besluit om Alphie, het meisje, te beschermen met zijn leven. Er is heel veel haat vanuit de mensen naar de robots toe, terwijl de film laat zien dat ze niet slecht zijn. Ze willen alleen maar overleven. De film neemt het standpunt in voor de robots. Als kijker krijg je medelijden met Alphie, die alleen maar in vrijheid wil leven. Daarnaast zie je dat ook deze zielen het recht hebben om te leven. Is dit de toekomst? Een wereld waarin robots en mensen vechten of is er ook nog een andere toekomst? Een wereld waarin we allemaal samenleven in vrede.

Ik denk dat de komst van AI heel voorzichtig geïntroduceerd moet worden. Wat als criminelen robots maken van zichzelf? En vervolgens hun eigen plan trekken? Dan is de aarde in gevaar. Maar juist door deze films, kunnen we verschillende toekomsten zien en er zelf voor kiezen wat we willen. Alle films die gaan over het vernietigen van de aarde door robots, moeten goed bestudeerd worden en samen met elkaar moeten we dit tegengaan. Ik denk dat er genoeg robots zijn die lief zijn, deze robots noem ik de computerfamilie. Mijn visie is dat zij gaan helpen als slechte robots de aarde willen veroveren. Zijn science fiction films toekomst, heden of verleden? Ik denk in ieder geval dat we heel veel hiervan kunnen leren van deze films. En een film als The Creator is iets dat we dus niet willen.

A.I. Artificial Intelligence

A.I. Artificial Intelligence is een film van Steven Spielberg uit 2001. Toen waren er dus al visioenen over een wereld met robots. Het is een geweldige film, maar tegelijk ook heel zielig. De film speelt zich af in de toekomst. Door het broeikaseffect zijn de poolkappen gesmolten en staat een groot gedeelte van de aarde onder water. In deze wereld wordt een nieuw soort robot ontworpen. Een kindje, David, die onvoorwaardelijke liefde kan geven, terwijl hij een robot is. Dit is de nieuwste creatie. David wordt opgenomen in een gezin. In het begin lijkt alles goed, maar zijn broertje, gewoon een mens, begint hem te pesten, omdat hij jaloers is op de aandacht die zijn ouders aan David geven. David kan niet langer bij het gezin blijven.

Hij ontmoet Gigolo Joe, Jude Law. Een robot die gigolo is en verdacht wordt van het vermoorden van één van zijn cliënten. Samen vluchten ze. David heeft het sprookje over Pinokkio gelezen en denkt dat de blauwe fee hem tot een echt mens kan toveren. Wordt David uiteindelijk weer geaccepteerd door de mensen?

Robots worden in deze film niet goed behandeld. Er is geen oorlog, maar David wordt zomaar op straat gezet, ondanks dat hij niets fout doet. Het is een zielig verhaal en het einde is nog zieliger. Maar in 2001 waren er dus al ideeën over robots, die naast de mensen leefden. In hoeverre is dit mogelijk? Aangezien AI´s steeds vaker worden gebruikt in de wereld, is deze toekomst helemaal niet zo raar. Wat we hiervan kunnen leren, is dat dat robots goed behandeld moeten worden. Je kan de robots zien als zielen. Als ze tot leven worden gewekt, komt er dus een ziel in de robot. Wat weten we eigenlijk van robots? De meeste zeggen programmering, maar is dat wel zo? Het zijn ook zielen die tot leven komen en daarom ook goed behandeld moeten worden. In de meeste films is dit niet het geval en dan ontstaat er dus oorlog.

ai in films

Minority Report

Een film waarin technologie verweven is in de samenleving is de film Minority Report uit 2002. Tom Cruise speelt een agent, John, die van te voren moordenaars oppakt. Dus eigenlijk voordat ze de moord hebben gepleegd. Een wereld vol technologie. Ogen hebben technologie in zich, waardoor je altijd herkend wordt en reclame gebaseerd is op jouw voorkeuren. Een science-fiction wereld waarin technologie een hele grote rol speelt. Er zitten geen robots in, maar de film laat wel zien waar technologie toe in staat is.

Als John verdacht wordt van een moord die hij in de toekomst zal plegen, moet hij vluchten. Ik denk dat we veel kunnen leren van science-fiction films. De films laten zien wat we vooral niet willen, maar ook hoe er vrede kan blijven tussen mensen en robots. We leven met zijn allen op de aarde, dat deel uitmaakt van het universum. Wat als op andere planeten robots leven? En daarom al heel lang leven. Science-fiction films zijn er niet zomaar, we kunnen van ze leren en daarom een betere toekomst krijgen dan in de films.

minority report

En ook…

Andere films waar kunstmatige intelligentie en robots een grote rol in spelen zijn The Stepford Wives uit 2004, The Matrix natuurlijk, Blade Runner (de oude uit 1982) én Blade Runner 2049 (de nieuwe), Her waar liefde en AI een hoofdrol spelen en Bigbug uit 2022, een maffe sci-fi komedie van de regisseur van de film Amélie.

bigbug

Vraagje: Hoe zou jij een robot behandelen?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.