Ga naar de inhoud
Home » Greta | Op dvd

Greta | Op dvd

greta recensie

Deze maand komt, net op tijd voor Halloween, Greta uit op dvd. Greta is een thriller van Oscarwinnaar Neil Jordan (Interview with the Vampire, The Crying Game) met Chloë Grace Moretz en Isabelle Huppert. Je zou dan toch denken dat het een succesnummertje moet worden maar Greta was voor mij een typisch gevalletje tegenvallertje.

Het verhaal

Frances (Chloë Grace Moretz) woont sinds kort in New York met haar beste vriendin. Ze mist haar net overleden moeder en heeft een niet al te beste relatie met haar vader. Wanneer ze op een dag de oudere weduwe Greta (Isabelle Huppert) ontmoet, ontstaat er een ongewone, intieme vriendschap. Al gauw wordt duidelijk dat Greta niet zomaar een attente eenzame vrouw is. Daar schuilt heel wat achter.

Tenminste dat is het idee maar daar ligt ook meteen mijn probleem met deze film: daar schuilt helemaal niet zoveel achter. De personages zijn niet goed uitgewerkt, veel te oppervlakkig allemaal en het plot is flinterdun.

Ongeloofwaardig en karikaturaal

Mij maak je me meestal wel blij met zo’n ouderwetse psychologische thriller à la Fatal Attraction of Misery. Met zo’n goede regisseur en toch niet de minste actrices vind ik Greta een gemiste kans. Ik vind de actrices ‘los’ meestal wel goed maar samen combineerden ze gewoon niet in mijn visie. Er was geen chemie, ik werd niet overtuigd door hun band. Ik heb de hele film gekeken naar Isabelle Huppert en naar Chloë Grace Moretz, niet naar Greta en Frances.

En werkelijk wat voor naam is dat ook, Greta?! Behalve dat het een foeilelijke naam is (sorry aan alle Greta’s out there), past het ook helemaal niet bij het personage. Ik heb me afgevraagd waarom ik Misery en Fatal Attraction bijvoorbeeld wel goed vond en Greta niet. Het heeft o.a te maken met de opbouw van het verhaal en de daarbij behorende spanning. Alles is zo voorspelbaar in Greta waardoor het helemaal niet meer spannend is, eerder lachwekkend hier en daar.

Voor een Halloween filmmarathon

Het is echt zo’n film die ik vroeger met een groep vrienden in een horror filmmarathon zou hebben gekeken om even te relaxen tussen de ‘echt enge’ films. Er is een stukje met een vinger, nou echt – hoe bedenk je het. Ongeloofwaardig en soms ronduit karikaturaal vond ik het. Maar daar is Greta dus prima voor, om even bij te komen van de echt enge films en even te lachen om de voorspelbare verhaallijnen.

Ik moet je zeggen dat ik voornamelijk goede recensies over deze film gelezen heb dus ik ben misschien een beetje eenzaam in mijn mening over deze film. Daarom ben ik benieuwd: heb je Greta gezien? Wat vond jij ervan?

5 reacties op “Greta | Op dvd”

  1. Je moet niet vragen, ik zie Greta staan en ik denk aan Greta Thunberg dezer dagen (zelfs wanneer mijn eigen grootmoeder Greta heet… oeps)
    Inhoudelijk dus…. op het eerste zicht, spreekt hij me eveneens niet zo heel erg hard aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »