nederlandse film
|

Movies Revisited: Oesters van Nam Kee (2002)

Welkom bij een nieuwe Movies Revisited. Ik ben Tattoo en ik deel hier regelmatig mijn mening over een ‘oudere’ film. Twee jaar nadat het geliefde boek Oesters van Nam Kee van Kees van Beijnum uitkwam, was er al een verfilming te zien. Ik zag de film twee jaar geleden voor het eerst en kon toen nog niet helemaal een mening vormen. Toen ik hem gister opnieuw bekeek, besloot ik dat ik Oesters van Nam Kee helemaal top vind. Er zitten zeker talloze imperfecties in, maar ik word door de jaren steeds milder wanneer het neerkomt op films. Zo vind ik dat vermaak er ook zeker toedoet (al noemen m’n vrienden me nog steeds een veel te moeilijke filmcriticus).

Het verhaal

De Oesters van Nam Kee gaat over Berry (Egbert-Jan Weeber), een jonge gast van 18 die is gestopt met z’n studie. Hij doet niet veel, behalve wat rondhangen met z’n vrienden. Op een gegeven moment ontmoet Berry de wat oudere exotische danseres Thera (Katja Schuurman). Ze worden verliefd en in de rest van de film volgen we hun tumultueuze relatie. Tot ze van de een op de andere dag verdwijnt….

Voor mij is het altijd zo dat als een film een cinematografie heeft als deze, dat ie voor mij ook niet echt meer valt te verpesten. Beetje simpel misschien, maar ik denk dat het belang van onder meer set design voor simpele scènes als in deze film vaak een beetje wordt onderschat. Ik denk dat dat deze film eigenlijk helemaal maakt. Het gebeurt me namelijk niet vaak dat ik zo goed de sfeer proef als in Oesters Van Nam Kee. De regie van Oesters van Nam Kee lag in handen van Pollo de Pimentel.

Oesters van Nam Kee film

Grimmige esthetiek

Daarnaast wordt ik zo blij van deze film omdat ik erg van de grimmige esthetiek hou. Amsterdam wordt naar mijn mening ‘mooi lelijk’ neergezet, en de vele Dutch angles en ‘slechte’ editing met een 90’s stijltje voegen toe aan een veelal stressende ambiance. Ik heb het boek nooit gelezen maar heb gehoord dat de verfilming behoorlijk anders is. Ik weet niet in hoeverre het verschilt qua hoe onderwerpen worden behandeld. Toen de film uitkwam, was er nogal wat van doen omdat Katja Schuurman voor het eerst naakt te zien was in een film. Bovendien kregen Schuurman en Weeber een relatie. De roddelpers draaide overuren.

Maar in de film vind ik het in ieder geval wel interessant om te zien wat zorgt voor de chaos in de relatie van Berry en Thera, en hoe hij haar en haar baan als sekswerker ziet. Ik erger me dan ook aan het personage van Berry en z’n toxiciteit, maar goed, dat is dus wel realistisch. Overigens vind ik wel dat daar meer op in gegaan had mogen zijn. Zeker als ik denk aan het eind van de film want – eerlijk – ik vond het niet top. Ik kan het niet mooier maken, het voelde als een hevig geforceerde climax, máár wie weet kom ik bij jullie terug wanneer ik het boek gelezen heb.

Al met al is Oesters van Nam Kee een enjoyable, maar af en toe heftige rewatch.

Tot de volgende Movies Revisited, lieve lezers!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.