Ga naar de inhoud
Home » Controversieel: The Jeffrey Dahmer Story

Controversieel: The Jeffrey Dahmer Story

Dahmer serie

Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story was voor vier Golden Globes genomineerd en sleepte er eentje mee naar huis. Evan Peters won het felbegeerd beeldje voor zijn vertolking van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer in de categorie beste acteur in een miniserie of televisiefilm.

Waar gaat de miniserie over

Persoonlijk heb ik moeite met films en series die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen over seriemoordenaars. Al helemaal wanneer dader en/of nabestaanden nog in leven zijn. Ik heb Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story daarom bewust niet gekeken. Niet dat mijn ‘niet kijken’ iets heeft bijgedragen, want de miniserie was enorm succesvol. De serie kwam uit in september 2022 en is één van de best bekeken series op Netflix ooit. Op de serie volgde in oktober nog een documentaire op Netflix, Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes. Kortom, ze hebben het verhaal goed uitgemolken.

De tiendelige miniserie uit 2022 is bedacht door Ryan Murphy (welke serie bedenkt die man tegenwoordig niet) en Ian Brennan en gaat over de seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. Jeffrey Dahmer, ook bekend als The Milwaukee Cannibal, was een Amerikaanse seriemoordenaar die 17 jongens en mannen op gruwelijke wijze martelde en vermoordde. Zijn jongste slachtoffers waren slechts 14 jaar oud. Hij drogeerde zijn slachtoffers, waarna hij ze vermoordde en vervolgens seks met ze had. Ja, in die volgorde. Hij at soms delen van zijn slachtoffers en loste de rest van hun lichaam op. Hij bewaarde penis en hersenen op sterk water.

Zelf vermoord

Met de jaren experimenteerde de moordenaar verder en werd het proces nog gruwelijker, ik zal het je besparen. De politie heeft grove fouten gemaakt tijdens het onderzoek – als je het onder fouten wilt scharen. Je zou het namelijk ook deels onder discriminatie en vooroordelen kunnen scharen. In 1991 werd Jeffrey Dahmer dan eindelijk gearresteerd. Zijn eerste moord pleegde hij al in 1978, moet je nagaan. Tijdens zijn proces werd Dahmer gediagnosticeerd met borderline persoonlijkheidsstoornis en een schizotypische persoonlijkheidsstoornis, maar hij werd wel toerekeningsvatbaar bevonden. Hij werd veroordeeld tot 957 jaar gevangenisstraf.

Die 957 heeft hij niet gered (duh), Jeffrey Dahmer werd op 34-jarige leeftijd in de gevangenis vermoord. In de Netflix serie lopen feiten en fictie door elkaar.

jeffrey dahmer netflix

Nabestaanden gekwetst

De moeder van één van de slachtoffers vond het allemaal al erg en confronterend genoeg dat die serie gemaakt was (De nabestaanden van de slachtoffers van Dahmer worden nagespeeld in de film, zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven), maar het stak pas echt toen Evan Peters de slachtoffers niet eens vermeldde tijdens zijn Golden Globe toespraak.

Het verheerlijken van moordenaars in films en series wordt vaker gedaan, het zal niet de eerste keer zijn dat er geld verdiend wordt over de ruggen van de slachtoffers van afschuwelijke misdaden. Vaak wordt de moordenaar in kwestie gespeeld door een ‘knappe’ acteur, zoals nu Evan Peters of Zach Efron als Ted Bundy in Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile.

Netflix werkt inmiddels aan een vervolg op de omstreden serie. De nieuwe seizoenen van de ‘Monster’ reeks zullen gaan over verschillende ‘monsters’ uit de samenleving. Het volgend seizoen zal in ieder geval gaan over de Menendez broers.

Mijn mening

Ik begrijp heel goed dat dit soort series pijnlijk zijn voor de nabestaanden. Mensen zoals Jeffrey Dahmer moeten vergeten worden. Maak films en series over mensen die iets goeds hebben gedaan, mensen die juist herinnerd moeten worden voor de bijzondere of goede dingen die ze hebben gedaan.

Ik vind dat er een regel/wet moet komen waarbij de opbrengsten van elk boek, film, serie dat gebaseerd is op een waargebeurd misdaad naar een relevant doel of naar de nabestaanden moeten gaan. Wanneer uitgevers, acteurs, Netflix etc etc niet meer vet verdienen over de rug van slachtoffers, dan wordt het minder verleidelijk om daar iets mee te doen. En daarnaast, ja, natuurlijk had Evan Peters de slachtoffers moeten erkennen tijdens zijn speech.

Nu ben ik natuurlijk benieuwd naar jullie mening over de Jeffrey Dahmer Netflix serie. Laat je het in de comments weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »