Brandveiligheid
|

Wat als jouw woning getroffen wordt door brand?

Je moet er niet aan denken dat je woning getroffen wordt door brand, maar toch is het belangrijk om dit scenario eens uit te werken. Overkomt dit je namelijk zonder dat je een goede woonverzekering hebt afgesloten, dan ben je niet alleen je huis en al je spullen kwijt…Je hebt kunt ook nog eens niet de schade laten uitkeren om je woning en spullen opnieuw aan te schaffen. Daardoor krijg je behalve alle emotionele gevolgen er nog meer zorgen bij. Kijk daarom eens een keer of jij voldoende vangnet hebt om dergelijke onvoorziene situaties op te vangen. Wij laten je zien welke woonverzekeringen je kunt afsluiten om te zorgen dat je zo’n situatie kunt oplossen.

Een woonverzekering als vangnet

Een goede woonverzekering is het vangnet dat je nodig hebt om grote problemen sneller op te kunnen lossen. In het geval van brand, is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je een goede inboedelverzekering afsluit. Met deze polis is de schade gedekt die je opgelopen hebt aan je spullen. Ook al was de brand maar klein die in je woning woedde, de rook die bij een brand vrijkomt kan heel veel schade aanbrengen aan je woning. Je spullen kunnen bedekt raken met een smerige laag roet en het kan heel lang duren voordat je de rooklucht weer uit je meubels hebt gehaald.

Een specialist kan alles voor je reinigen en de kosten daarvan kunnen vergoed worden uit je inboedelverzekering. Zorg er daarom altijd voor dat je een inboedelverzekering afsluit, omdat je daar op heel veel manieren profijt van kunt hebben. Wij richten ons hier alleen op brand, maar ook tal van andere schadeposten kun je met deze polis dekken.

Sluit een opstalverzekering af

Heb jij een huis gekocht, dan is het belangrijk dat je deze voorziet van een opstalverzekering Univé. Met deze verzekering is ook de structuur van je woning gedekt. Dat houdt in de praktijk in dat de woning zelf gedekt is. Een brand maakt geen onderscheid tussen je spullen en de woning zelf: alles zal aangetast worden. Een inboedelverzekering dekt alleen de schade aan je spullen, vandaar dat de opstalverzekering een essentiële toevoeging is.

De kosten van het schoonmaken van de woning, het herstellen van de opgelopen schade en eventueel ook het betalen van de vervangende woonruimte kun je uit je opstalverzekering halen. Ook goed om te weten: de bijgebouwen op je terrein vallen ook onder je opstalverzekering. Zo ban je heel veel risico’s uit je leven en heb je een heel goed vangnet voor wanneer je het slachtoffer wordt van een brand. Mijn zoontje en ik waren twee jaar geleden op een camping in Zuid-Frankrijk, toen de hele camping werd geëvacueerd door brand daar vlakbij. Het was vooral indrukwekkend om te zien hoe snel het vuur zich verspreiden. Het gaat bizar snel!!

Voorkomen is beter dan genezen

Vanzelfsprekend is voorkomen beter dan genezen, dus wees alert op brandgevaarlijke situaties en doe voorzichtig. Op de site van de brandweer zijn veel goede tips om je huis brandveilig te maken. Let in ieder geval op enkele dingen die bekend staan als veelvoorkomende brandoorzaken:

  • Rook niet in bed.
  • Kook altijd aandachtig. Zet ook altijd een timer op wanneer je eten op het vuur laat.
  • Zet je apparatuur altijd uit ‘s nachts.
  • Ga niet slapen met kaarsen aan (duh), zet kaarsen sowieso altijd in stevige houders op een vlakke ondergrond.
  • Zorg voor een vonkenscherm voor je openhaard.
  • Hang geen licht ontvlambare materialen zoals kleding, posters etc dicht bij lampen (vooral met halogeenverlichting en spots) of dingen als open haarden . Geen schattig sjaaltje op je lamp, je weet wel. Hartstikke Boheems tot het in de fik gaat.
  • Koppel nooit verlengsnoeren aan elkaar!
  • Gebruik alleen goedgekeurde verlichting (bijv. KEMA-keur)
  • Sluit je brievenbus met oud en nieuw. Het zal je maar gebeuren dat een grappenmaker vuurwerk door je brievenbus naar binnen gooit.

Toch brand?

Bel 112, waarschuw buren en/of huisgenoten, verlaat z.s.m de woning, sluit daarbij deuren achter je. Mocht er veel rook zijn, dan kun je hierbij het beste zo laag mogelijk bij de grond blijven. Wist je dat je niets ruikt wanneer je slaapt? Hang daarom altijd één of meerdere rookmelders in huis op. Je verzekering of de brandweer kunnen je het beste adviseren over hoeveel je er op moet hangen en waar ze moeten hangen. Uit eigen ervaring kan ik je daarbij ook adviseren om altijd een koolmonoxidemelder in huis te hebben. Die heeft mijn leven in ieder geval gered. Beste 14 euro die ik in mijn leven heb uitgegeven!

Hoe meer polissen, hoe meer korting

Misschien denk je: ik heb helemaal geen geld om mij zo uitgebreid te laten verzekeren. In dat geval is het belangrijk om te beseffen dat een verzekering bedoeld is om je (veel) geld te besparen. Bovendien kun je ook nog korting pakken wanneer je bij een verzekeraar meerdere polissen afsluit. Bespaar dus nooit op je verzekering, want dit kan je duur komen te staan.

Heb jij ooit eens brand in huis gehad? En heb je een inboedel- en/of opstalverzekering?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.