Brittany Murphy overlijden
|

Weet je nog dat…Brittany Murphy plots overleed in 2009?

Onlangs keek ik weer eens naar Clueless op Netflix. Die had ik echt al lang niet gezien, leuke film. Brittany Murphy speelt er de rol van Tai in en toen ik haar zag moest ik meteen weer denken aan toen ze plots overleed in 2009. Ze was nog maar 32 jaar oud.

Brittany Murphy
Als Daisy in Girl. Interrupted

Haar rollen

Clueless betekende de doorbraak van de actrice die toen al ongeveer vier jaar aan de weg aan het timmeren was. Na Clueless speelde ze in een behoorlijk aantal bekende films waaronder:

 • Freeway (toffe film – met Reese Witherspoon)
 • Drop Dead Gorgeous (heel leuk)
 • Don’t Say a Word (niet memorabel – met Michael Douglas)
 • Riding in Cars With Boys: (niet gezien – met Drew Barrymore)
 • Girl, Interrupted: (Goede film uit 1999 met Angelina Jolie en Winona Ryder)
 • Just Married (suffe romcom met Ashton Kutcher)
 • Sin City: (Actie uit 2005 met Jessica Alba en Mickey Rourke)
 • 8 Mile: (Hele goede film waarin ze het vriendinnetje van Eminem speelt).
 • Happy Feet: Ze sprak ook de stem in van Gloria (kijk naar het filmpje hieronder, heel tof, en haar zangstem is heel anders dan haar praatstem).
 • …..en nog veel meer.

Kortom, haar carrière ging erg goed. De laatste film waar Brittany Murphy een rol, de hoofdrol, in vertolkte vóór haar vroegtijdige dood was Something Wicked. Die kwam pas jaren later uit, in 2014.

Ze was een goede actrice die uiteenlopende rollen overtuigend neer kon zetten, een mooie vrouw met een aparte uitstraling en een bijzondere stem.

Doorbraak en relaties

Brittany’s officiële naam was Brittany Anne Bertolotti maar na de scheiding van haar ouders nam ze de naam aan van haar moeder. Toen ze een jaar of 13 of 14 was verhuisde ze met haar moeder naar Los Angeles om actrice te worden. Ze kon al snel aan de slag in de tv serie Drexell’s Class. Van het ene rolde ze in het andere tot ze echt doorbrak met Clueless in 1995.

Brittany Murphy had relaties met o.a Ashton Kutcher en Joe Macaluso maar uiteindelijk trouwde ze in 2007 met Simon Monjack, kort nadat ze hem ontmoette. Een Britse scenarioschrijver met een dubieus verleden.

brittany murphy ashton
In Just Married

Brittany Murphy’s overlijden

Brittany Murphy zakte volkomen onverwachts in elkaar in haar huis in Hollywood op 20 december 2009. Ze bleek achteraf te zijn gestorven aan een ongelukkige combinatie van longontsteking, bloedarmoede en medicijngebruik – iets tegen verkoudheden dat je zonder recept kon kopen en antibiotica als we het nieuws mogen geloven.

De vader van Brittany Murphy leek ervan overtuigd dat zijn dochter vergiftigd was. Hij wees daarbij eerst naar haar echtgenoot en later naar haar moeder. Moeder Sharon woonde in hetzelfde huis samen met Brittany en haar man Simon.

Ook Simon sterft

Nog gekker is dat, een paar maanden later, in mei 2010 Brittany’s echtgenoot overleed. Hij was 40 jaar oud. Hij overleed in hetzelfde huis. Uit het autopsierapport bleek hij aan dezelfde kwalen te zijn overleden, een combinatie van longontsteking en bloedarmoede.

Dit zorgde voor veel vragen en wilde aantijgingen, van moord tot drugsverslaving en een eetstoornis, alles is in de jaren na hun dood wel de revue gepasseerd. Ook werd de fout in het ‘vervloekte’ huis gezocht. Brittany had het huis in 2003 van Britney Spears gekocht. Niets van dat alles is bewezen en de dood van Brittany Murphy en haar echtgenoot blijft wat dat betreft toch altijd in mysterie gehuld.

Zijn ze vergiftigd?

Na Brittany’s dood, voordat Monjack stierf, gebeurden er meerdere ‘gekke’ dingen. Er werd gezegd dat Monjack en Sharon in hetzelfde bed sliepen. Ook begonnen de twee een goed doel twee maanden na Brittany’s overlijden, de Brittany Murphy Foundation maar dat liep uit op een complete fiasco. Er waren daarnaast meerdere verhalen over grote sommen verdwenen geld en nog meer van dat soort gekke dingen. Toen stierf dus Monjack en Sharon Murphy verkocht het huis in 2011.

Brittany’s vader is de laatste tien haar van zijn leven bezig geweest met achterhalen wat er nu precies gespeeld had en hij bleef de moeder, Sharon Murphy, verdenken van van alles en nog wat maar hij overleed vorig jaar. Laboratorium resultaten die hij in 2013 vrijgaf leken deze hypothese te ondersteunen. Er waren sporen van zwaren metalen (toxinen) gevonden in Brittany’s haar. Toch werd dit ook weer ontkracht door een lijkschouwer.

Één ding is zeker, het klinkt allemaal niet kosjer en haar overlijden houdt de gemoederen bezig… Het is jammer dat Brittany Murphy voor altijd geassocieerd zal worden aan haar dood in plaats van aan haar leven.

Meer weten? Er is afgelopen maand een nieuwe documentaire over het overlijden van Brittany Murphy uitgekomen, Brittany Murphy: An ID Mystery. Te zien via Discovery of via DPlay.

Vergelijkbare berichten

10 reacties

 1. phoee! zo 1,2,3 heb ik geen idee wie zij is maar ik heb happy feet wel gezien! Wat eng en bijzonder met dat overlijden..

 2. ik weet dat nog zo goed en eigenlijk ben ik er nog verbaasd over. de film Don’t Say a Word is een van mijn favoriete films btw

 3. Soms voel ik me of ik uit een ei kwam. Of ik ben het vergeten, of dit is me helemaal ontgaan. Maar wat heftig. En wat een verhaal ook, die documentaire klinkt in elk geval de moeite meer dan waard. Hoop dat ik het onthoud want wil hem eigenlijk wel zien.

 4. Wow ik wist serieus niet dat zij was overleden en ik kende deze verhalen al helemaal niet. Jeetje! Wat een mysterie.

 5. Ik kijk bijna nooit naar vrouwenfilms maar ik vond clueless wel een van de leukste vrouwenfilms. Verder vond ik ook legally blond leuk.

 6. Ja bijzonder dit he. Ik dacht dat het aan een schimmel in huis lag.. maar dat is dus weer ontkracht?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.