Ga naar de inhoud
Home » Kunst met kids: Pablo Picasso

Kunst met kids: Pablo Picasso

picasso voor kinderen

Het Picasso museum in Parijs is gehuisvest in een prachtig mooi gebouw uit de 17e eeuw, het Hotel Salé. De kids en ik bezochten het museum. Zeker de moeite waard!

All children are artists. The problem is how to remain an artist once he grows up. (c) Pablo Picasso

Picasso museum in Parijs
Beeld van Picasso in het Picasso museum

Wie is Picasso?

Pablo Picasso is geboren in Malaga in 1881. Weet je hoe hij voluit heet? Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso! 

Favoriet in het Picasso museum: L'artiste devant sa toile uit 1938
Favoriet in het Picasso museum: L’artiste devant sa toile uit 1938

Hij is voornamelijk bekend door zijn rol in het kubisme maar voordat hij die richting op ging als kunstenaar, schilderde Picasso hele mooie realistische schilderijen. Hij kan het dus wel 😉 Over het algemeen wordt zijn werk verdeeld in meerdere periodes: De blauwe periode, de roze periode, de Afrikaanse periode, de Kubistische periode etc… Picasso schilderde overigens niet alleen, hij was ook keramist, tekenaar en beeldhouwer. Picasso stierf in Mougins, in Zuid-Frankrijk, in 1973.

Als kind

Als kind was hij wat dwars op school en was hij voornamelijk bezig met tekenen en schilderen. Zijn eerste schilderij (die men kent in ieder geval) is The Picador. Deze maakte hij toen hij 9 was!! Op zijn 13e ging hij dan ook naar een kunstacademie in Barcelona waar zijn vader werkte en toen hij 16 werd stroomde hij door naar de San Fernando academie in Madrid, een van de beste kunstscholen van Spanje. Maar school is echt niets voor hem dus vertrekt Picasso in 1900 naar Parijs waar bij bevriend raakt met andere schilders, o.a Matisse.

the-picador-1890
The Picador, Pablo Picasso, 1890

De blauwe en de roze periode

Tussen 1901 en 1904 schilderde Picasso voornamelijk trieste sombere schilderijen in blauwtinten. Toen werd hij verliefd op Fernande Olivier en werden zijn schilderijen vrolijker, vaak met een circusthema, en maakte blauw plaats voor roze. De roze periode loopt van 1905 tot 1908.

The tragedy, Pablo Picasso, 1903
The tragedy, Pablo Picasso, 1903

het kubisme

Vanaf 1907 was Picasso helemaal into Afrikaanse maskers en Afrikaanse kunst. Hoe emoties overgebracht konden worden aan de hand van hele simpele primitieve vormen sprak hem voornamelijk aan. Hiermee ging hij experimenteren en de invloed van de Afrikaanse maskers is later vaak terug te zien in zijn werk.

Een van de meest bekende schilderijen van Picasso, Les Demoiselles d’Avignon, is in die periode geschilderd. Je kunt zien dat de twee dames rechts geinspireerd zijn op Afrikaanse maskers. Dit schilderij laat daarnaast de aanloop naar het kubisme duidelijk zijn. Samen met Georges Braque ontwikkelde hij in de jaren 1907 – 1915 het kubisme. Zij werkten jarenlang samen maar dat hield op toen de Eerste Wereldoorlog begon. Braque ging het leger in, Picasso niet. In diezelfde periode sterft zijn vriendin aan tuberculose.

Les Demoiselles d'Avignon, Pablo Picasso,
Les Demoiselles d’Avignon, Pablo Picasso, 1907

Klassieke periode, surrealistische periode en de abstracte periode

Na deze sombere periode trouwt hij met de balletdanseres Olga Koklova. Hij zal met haar ook zijn eerste zoon krijgen, Paolo. Hij verandert van stijlen in die tijd. Gaat van klassiek naar neoklassiek en uiteindelijk naar een surrealistische periode. Surrealistisch.. ja.. maar ook, in tegenstelling tot bekende surrealisten uit die tijd zoals Dali, abstract. Wat wel steeds minder wordt en uiteindelijk praktisch verdwijnt is het kubisme. Picasso ging naarmate hij ouder werd steeds abstracter werken. Hij was tegen die tijd een beroemde schilder.

over picasso leren
Jeune fille endormie, 1935 , Pablo Picasso

Een miljoen kinderen

Ik weet niet waarom mij was bijgebleven dat Picasso enorm veel kinderen had. Dat klopt dus helemaal niet… Hij had (slechts!) vier kinderen bij drie verschillende vrouwen. Hij heeft wel zijn laatste kind op late leeftijd – hij was 68 – gekregen.

Portrait of Dora Maar, Pablo Picasso, 1937
Portrait of Dora Maar, Pablo Picasso, 1937

10 x Tekenen en knutselen met kids

Ik deed een Picasso-dagje met mijn zoontje. Je kunt echt veel kanten op als je deze veelzijdige kunstenaar als thema gebruikt. Hieronder wat ideeën om leuke activiteiten te doen met kids om hem te ontdekken. Vertel eerst zijn verhaal en laat wat foto’s van hemzelf en van zijn werk zien, zodat het geheel levendiger wordt voor je kids!

Portret schilderen

Portret van mij 'Picasso-stijl' door Krumlov
Portret van mij ‘Picasso-stijl’ door Krumlov

Wat ik wel grappig vond om te zien bij mijn kleine man is dat ‘schilderen als Picasso’ een soort vrijbrief leek tot ‘maar wat doen’. Terwijl we eerder onder andere Dali hadden behandeld en Hundertwasser – die zijn ook behoorlijk vrij in hun werk – maar daarbij zag Krumlov wel een logica.

Bij Picasso vond hij de schilderijen wel ok maar ze spraken hem niet zo aan als de andere kunstenaars en ergens vond hij het toch maar wat aanklooien haha. Hij zal er misschien anders tegenaan kijken wanneer hij ouder is – we hebben in ieder geval wel weer veel lol gehad bij onze ‘schilder-ontdek-middag’ 😉

Een kubistisch zelfportret

Op deze site wordt op hele eenvoudige wijze uitgelegd hoe je een kubistisch-geinspireerd (zelf-)portret kunt maken. Dit kan elk kind nadoen en dan zelf inkleuren.

tekenen zoals Picasso
(c) Art Projects for Kids

Picasso head

Op Picasso head kun je online je eigen Picasso portret maken. Echt heel erg leuk. Ik had er net zoveel plezier in als Krumlov 😉

picasso met kinderen

Met ijzerdraad of metaaldraad

Picasso diy
(c) The House that Lars Built

Ik vond dit portret echt heel mooi, ook om wanneer je het eenmaal gemaakt hebt aan de muur te hangen. Ik denk dat ouders deze Picasso diy stiekem nog leuker vinden dan de kleintjes 😉 Op The House That Lars Built kun je stap voor stap kijken hoe je dit metaaldraad project kunt uitvoeren.

Kleuren

Wij hebben thuis ook een heel erg mooi kleurboek van Picasso geinspireerde mandala’s. Hieronder zie je een foto ervan.

Picassocollage

Afrikaanse maskers

Verder hebben we ook een soort van Afrikaanse maskers getekend en geoefend om met vormen zoals vierkantjes, driehoekjes en rondjes een emotie uit te beelden. Je zou ook maskers kunnen maken bijvoorbeeld van papier maché zoals in het voorbeeld hieronder. De tutorial daarvoor is te vinden op Education.com

makeapicassomask
(c) education.com

Een standbeeld

Picasso diy

Met wat papier en een keukenrol zet je de tofste Picasso standbeeld neer dankzij deze geweldige tutorial van Art Camp.

Alles blauw

Natuurlijk kun je ook lekker experimenteren met de blauwe periode. Een tekening maken en dat in verschillende blauwtinten inkleuren (en geen een andere kleur!) geeft meteen een mooi effect.

blauwe picasso diy

Ik kwam ook dit schoolproject op Artolazzi tegen waarbij de kinderen in de klas een gitaar à la blauwe periode maakten. Superleuk!

Lees een boek

Er zijn verschillende jeugd- en kinderboeken die iets met Picasso te maken hebben.

picasso voor tieners

Het Picasso Mysterie is een aanrader voor tieners. De 11-jarige Storm en zijn beste vriend Jimi vormen de Blockbusters, een geheim genootschap. Storms moeder is restaurateur van schilderijen. In haar atelier onderzoekt zij regelmatig wereldberoemde meesterwerken. In Het Picasso Mysterie vermoeden de Blockbusters dat het beroemde schilderij ‘De jongedames van Avignon’ uit het restauratieatelier van Storms moeder gestolen gaat worden. Hun speurtocht naar de dader leidt hen helemaal tot in Parijs. Een leerzaam én spannend boek.

Collage

Of je gaat voor een collage. Daar kun je twee kanten mee op. Of je tekent eerst het perfecte portret en wanneer je helemaal klaar bent, dan knip je je kunstwerk in stukken en plak je hem in een hele andere volgorde. Of je knipt ogen, een mond, een neus etc uit tijdschriften, verschillende maten, verschillende stijlen, en je combineert het geheel tot een nieuw portret.

Recycle

De recycle-collage in het fimpje hieronder vond ik ook wel heel cool! Het is wat meer werk maar het zorgt zeker voor een gezellige middag met de kinderen!

Ga je wel eens met de kinderen naar een museum? Houden je kids van kunst?

4 reacties op “Kunst met kids: Pablo Picasso”

  1. Wat goed zeg. Zo maak je kinderen op een speelse manier betrokken bij kunst. Ik kan me voorstellen dat Picasso (zeker bepaalde periodes) een interessante schilder voor kids is. Wij willen onze kleine straks ook al jong in aanraking brengen met kunst. Die kleurboeken zijn echt een uitkomst! Dank voor de tips.

    1. Ja ik vind het zelf ook belangrijk om de kleintjes al vanaf jong in aanraking te brengen met kunst. Ik heb wel het gevoel dat steeds minder basisschool daar aandacht aan besteden, dat vind ik erg jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »