ryan murphy the prom
|

Netflix Original: The Prom en 5 x Ryan Murphy

Elke serie of film waar Ryan Murphy bij betrokken is, lijkt al jaren in goud te veranderen. Terecht ook, de beste man weet meestal wel waar een succesvolle productie aan moet voldoen. The Prom, de nieuwste Netflix Original uit de koker van Ryan Murphy, is de uitzondering die de regel bevestigt. Wat een teleurstelling! Murphy heeft deze keer niet meegeschreven maar wel de muzikale Netflix original geregisseerd.

Ditmaal was Murphy duidelijk het spoor bijster. Hij kan zich misschien beter beperken tot het creëren en (mee)schrijven van series en de regie aan een ander overlaten. Ik leg je hieronder uit waarom ik The Prom de slechtste film vind van 2020. En passant geef ik je tips over welke Ryan Murphy series wél echt de moeite waard zijn.

The Prom: het verhaal

The Prom is de verfilming van de gelijknamige Broadwayshow uit 2018. Het is een kleurrijke film, muzikaal, over de top, lekker Amerikaans. Bezaaid met pailletten en sterren (Nicole Kidman, Meryl Streep, total miscast James Corden). Met andere woorden, het had zo’n leuke film voor de kerstperiode kunnen zijn maar waar gaat het dan mis?

Emma woont in het conservatieve stadje Edgewater in Indiana en wil met haar vriendinnetje naar Prom. Probleem: het vriendinnetje is nog niet uit de kast want ze is bang voor de reactie van haar moeder die toevallig ook nog eens voorzitster van de PTA (Parent Teacher Association) is. Gelijk heeft ze want die moeder is heel naar – bovendien gespeeld door Kerry Washington die ik in al haar rollen super onsympathiek vind overkomen – en ze zet alles op alles om te voorkomen dat Emma naar prom kan. Dan krijgt Emma hulp uit onverwachte hoek. Een paar grote Broadway sterren, die op zoek zijn naar wat positieve PR na een slechte recensie, schieten haar te hulp. Of maken ze de situatie juist erger?

Miscast: James Corden

Wie sowieso de situatie erger maakt is James Corden. Waarom hij gecast is, is me een raadsel. Behalve dat hij eigenlijk helemaal niet zo goed kan zingen, zet hij ook nog eens een stereotype ‘gay best friend’ neer, een echte karikatuur! Geef die rol aan een goede acteur met een goede stem, nog beter als hij ook nog zelf toevallig gay is, zoals de knappe getalenteerde theater acteur Nick Adams bijvoorbeeld.

Ik vind overigens niet per se dat homorollen door homomannen gespeeld hoeven worden maar het is in Hollywood wel vaak zo dat er meer heteromannen homorollen vertolken dan homomannen heterorollen vertolken. Just sayin’. En dan verwacht je zo’n gekke stereotype casting niet in een film waar Murphy, zelf homoseksueel, bij betrokken is. Een vleugje lhbti+ is Murphy niet vreemd, Glee of Pose zijn er mooie voorbeelden van.

Is The Prom de moeite waard?

Nee, echt zonde van je tijd. Houd je van musical en/of van highschool/coming of age films en series dan zijn er echt veel betere films en series in de aanbieding. Are you in it voor de overgeproduceerde over-the-top dansjes en de glitterpakjes? Dan voldoet een concert van de Toppers.

Daarbij is Corden zo slecht (Vanity Fair’s filmcriticus Richard Lawson noemde het zelfs de slechtste performance van de 21ste eeuw) dat je bijna de hoofdrolspeelster Jo Ellen Pellman off the hook zou laten maar haar uitdrukkingen waren ook niet om over naar huis te schrijven. De jonge actrice die nog maar enkele tv-rollen op haar naam heeft staan, leek Donald Duck wel (die scène met de hoge hakken…..).

op hoge hakken
the prom uitdrukkingen

The Prom is een totaal oppervlakkige en onrealistische film met onsympathieke karakters, erbarmelijke acteer skills en de belabberde uitvoering maakt de mooie boodschap compleet teniet. Alles is zo ‘gemaakt’, let op in de scène hieronder bijvoorbeeld op de regenboog-schoolspullen in de kast achter het bureau van de directeur.

the prom

Ik ga er nu over ophouden. Alleen dit nog….ik zeg niks meer maar….de stereotype conservatieve oude vrouw vertolkt door Tracy Ullman. Arme Tracy Ullman. Kijk en huiver.

Kortom, de boodschap is goed maar dat is het dan ook wel. Eigenlijk doet de film precies datgene waartegen het probeert te waarschuwen. Jammer!

Meer Ryan Murphy

Ok, na deze bak kritiek wil ik graag terug naar al het goeds dat Ryan Murphy op de markt heeft gebracht en dat is toch wel even een oeuvre! Daar zitten echt hele toffe series tussen, enkele films ook. Je kunt er makkelijke 2 lockdowns mee door 😉

Tenminste als je internet een beetje mee wil werken, that is. Hebben jullie ook last van traag internet sinds het hele gezin weer thuis is? Het was bij ons nog behoorlijk traag van de week want we zaten allemaal op internet. Mijn jongste is een gamer in hart en nieren, die is vastgegroeid aan zijn computer! Mijn oudste zit constant op zijn mobiel, of het nu is omdat hij op social media zit, YouTube kijkt of Among Us speelt. En ik werk via internet en kijk heel veel films – eh ja tegelijk soms, ik geef toe. Dus zo en dan hapert onze verbinding.

De kleinste man had gevraagd om glasvezel internet (schijnt helemaal geweldig te zijn als je gamet, iets met je ping of zo?!) maar helaas wordt dat op ons adres nog niet geleverd. We zullen het dus toch moeten doen met de haperingen zo nu en dan. Hebben jullie nog goede tips? Gewoon de WiFi code verstoppen voor de jongens maar? 😉

Anyways, terug naar de pareltjes van Ryan Murphy, te beginnen met de beroemde muzikale serie Glee.

Glee

De zes seizoenen van de serie Glee waren op tv te zien tussen 2009 en 2015. De serie is bedacht door Ryan Murphy samen met Brad Falchuk en Ian Brennan. Ze regisseerden ook enkele afleveringen. Murphy regisseerde er bijvoorbeeld 8. Tegen een achtergrond van lief en leed op de fictieve William McKinley High School , komen allerlei bekende nummers voorbij. Van Queen tot Madonna, van All that Jazz tot the Police, van Amy Winehouse tot the Beatles en Miley Cyrus.

https://www.youtube.com/watch?v=VIJZKcumllg

De acteurs/zangers zingen bijna allemaal echt heel goed en de personages zijn over het algemeen sympathiek. In de loop van de serie verschenen er nieuwe personages en sommigen gingen weg. Ook speelt er geregeld een beroemdheid mee tijdens een aflevering. De vaste karakters waren Kurt (Chris Colfer), Rachel (Lea Michele), Santana (Naya Rivera), Puck (Mark Salling), Artie (Kevin McHale), Quinn (Dianna Agron), Finn (Cory Monteith), Tina (Jenna Ushkowitz) en Mercedes (Amber Riley).

Drie van deze acteurs zijn inmiddels op tragische wijze overleden dus daardoor is het soms wat lastiger naar de serie kijken maar lost daarvan is het echt een goede serie, steekt goed in elkaar. Dialogen worden afgewisseld met liedjes maar het is allemaal goed in evenwicht. Kortom, het is een serie waar je vrolijk van wordt en waarbij de lekker mee kunt zingen.

American Horror Story

De anthologieserie American Horror Story is totaal andere koek dan Glee en The Prom. De serie is bedacht door Ryan Murphy en Brad Falchuk. De twee heren werken vaker samen aan projecten. Leuk weetje: Falchuk is getrouwd met Gwyneth Paltrow die hij ontmoette op de set van Glee. It’s a small world…

Enge series Ryan Murphy

Er zijn 9 seizoenen en elk seizoen heeft een op zichzelf staand verhaal en nieuwe karakters. Zo speelt één van de seizoenen zich af in een psychiatrische instelling in de jaren 60 terwijl een ander seizoen zich in een hotel afspeelt. De serie is erg sterk moet ik zeggen, behoorlijk eng ook dus je moet er wel van houden, brrrr….

Er komen overigens meer seizoenen maar de opnames van het tiende seizoen zijn dit jaar uitgesteld door corona.

Pose

Voor Pose werkten Ryan Murphy en Brad Falchuk wederom samen, ditmaal met Steven Canals. Pose is een heerlijke serie, geweldige styling, lekker over de top maar het is ook echt een serie met een hart. Veel emotie, geweldige karakters, I love it!

De serie speelt zich in New York af aan het einde van de jaren 80 (en begin jaren 90 in het tweede seizoen). Niet de beste tijd óf de beste plek voor de Afro-Amerikaanse en Latino lhbti+ gemeenschap. Het was de tijd van de AIDS epidemie en acceptatie was ver te zoeken. Een deel van de gemeenschap verenigde zich in ‘huizen’. De leden waren onder de hoede van een ‘moeder’, oftewel de leider van het huis. In de serie volgen we enkele van deze huizen.

Superleuk is dat ze meedoen aan ‘balls’. Met de mooiste kleding aan gaan ze dansend de strijd aan in underground locaties om een trofee voor hun huis binnen te slepen. De competitie tussen de ‘huizen’ is moordend! Vijf van de hoofdrollen worden overigens vertolkt door trans acteurs, onder meer de rol van Blanca (MJ Rodriguez) en die van Angel (Indya Moore).

Seizoen 3 wordt wel verwacht maar ook hier geldt dat de releasedatum is uitgesteld als gevolg van de corona pandemie.

Hollywood

Hollywood komt uit de koker van Ian Brennan en Ryan Murphy. We zien een bekend Glee-gezicht hier terug als een van de hoofdpersonages, Darren Criss. De miniserie (7 afleveringen) is een lust voor het oog. Alles is mooi, de locatie, de acteurs, de kleding.

Hollywood Ryan Murphy

We volgen het wel en wee van een stel aankomende acteurs, een filmmaker en een scenarioschrijver in Hollywood in de jaren 40. Ze krijgen het behoorlijk voor hun kiezen door de vele vooroordelen. Het is niet allemaal glitter en glamour. Kun je het maken in Hollywood als je zwart bent of als je gay bent? Weer een serie met een boodschap dus maar dan wel in een veel betere uitvoering dan The Prom.

The Politician

The Politician is een van mijn favoriete series van de laatste jaren, vooral seizoen 1 vond ik erg sterk. De serie komt uit het brein van eerdergenoemde trio Ian Brennan, Brad Falchuk en Ryan Murphy. Seizoen 1 gaat over de ambitieuze leerling Payton Hobart (gespeeld door Ben Platt) die zich verkiesbaar stelt als voorzitter van de leerlingenraad op school. Hij is berefanatiek en niet vies van een vals spelletje op zijn tijd. Hij wil tenslotte president worden wanneer hij volwassen is dus dit is nog maar het begin.

Ryan murphy the politician

Toch heeft hij niet overal mee rekening gehouden – of beter gezegd niet met iedereen – bij het plannen van zijn winst. In seizoen 2 is Payton van school en staat hij aan de start van zijn ‘echte’ politieke carrière. Een goede serie met humor die ik zeker kon waarderen. Een heerlijke satire over het leven van de rich and famous, inclusief glitter en glamour, snelle auto’s en enorme droomhuizen. Er zitten ook een paar ijzersterke rollen tussen ook, o.a neergezet door Jessica Lange, Gwyneth Paltrow en Lucy Boynton.

Wist je dat al deze series van dezelfde schrijver/regisseur waren? Ratched die op Netflix te zien is ook trouwens maar die heb ik nog niet gezien. Is het wat?

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Haha heerlijk jouw ongezouten mening 🙂 ik ben nooit zo van de muzikale films, ik denk altijd, ‘hoezo gaan ze nu zingen!’ we hebben pas sinds een week Netflix, maar ik ben al heel enthousiast, we kijken nu House of Cards dus voorlopig zitten we hier nog wel even naar te kijken.

  2. Wat jammer dat deze zo tegenviel. Denk dat ik m zelf ook niet snel zou opzetten haha.

  3. Goed om te weten van The Prom. Het klinkt overigens ook als iets wat mij totaal niet aanspreekt. Ik ben meer van de ander soort series en films. Glee heeft mij – sorry – ook nooit aangesproken. Even off topic, wat is die Brad van Gwyneth een lekker ding! Ik ben altijd van het opzoeken op IMDB en ik was blij verrast met het uiterlijk van deze mijnheer, hahaha. Maar meer on topic dus. Het is not my cup of tea. Wel heel fijn om je eerlijke mening te lezen hierover.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.