Ga naar de inhoud
Home » The First Lady serie met Michelle Pfeiffer en Viola Davis

The First Lady serie met Michelle Pfeiffer en Viola Davis

the first lady serie

De serie The First Lady gaat over het leven van drie first ladies uit de Amerikaanse geschiedenis, te weten Eleanor Roosevelt, Betty Ford en Michelle Obama. Het zijn zeker drie interessante dames (geweest) en de cast leek veelbelovend maar helaas valt de serie toch tegen. The First Lady werd na seizoen 1 niet verlengd. Maar waar gaat het mis?

Viola Davis, wat doe je toch

Viola Davis vertolkt de rol van Michelle Obama. Serieus, ik weet niet wat Davis doet met haar mond maar het heeft me de gehele serie afgeleid. Ik heb interviews met Michelle Obama teruggekeken om te zien of zij dat nou ook doet en dat ik iets gemist had, maar nee hoor. Dit is geen Michelle Obama ding, dit heeft Viola Davis er helemaal zelf bij verzonnen en het is niet geslaagd. Het lijkt wel een parodie door haar uitdrukkingen en mimiek, met name dus het mond-ding.

Met zo’n enorme crew zou je toch denken dat er toch iemand roept ‘Viola, honey, do maar niet’, maar nee hoor. Ik was daarentegen wel onder de indruk van actrice Jayme Lawson, die de rol van een jonge Michelle Obama vertolkt!

Geef de vrouw aandacht

De serie gaat dus zoals gezegd over drie vrouwen. Helaas krijgen de vrouwen niet de aandacht die ze verdienen. De scenes, jaartallen en first ladies wisselen elkaar constant af zonder enige logica. Er is een totaal gebrek aan binding tussen de drie verhalen. Dat had sterker gemogen. Nu zijn het drie losse verhalen die ‘toevallig’ door elkaar heen lopen. De sprongen in de tijd zijn daardoor eerder irritant, dan dat ze iets toevoegen.

Gillian Anderson en Michelle Pfeiffer

Ik denk dat de show stukken sterker was geweest als er per seizoen of per aflevering voor mijn part, één first lady centraal had gestaan. Vooral Eleanor Roosevelt, gespeeld door Gillian Anderson en Betty Ford, briljant neergezet door Michelle Pfeiffer, hadden meer aandacht verdiend. Betty Ford had zelfs een hele eigen serie verdiend, want daar valt zoveel te vertellen. De Betty Ford stukken kijken dan ook lekker weg en zijn boeiend. Zit je net helemaal in het verhaal, komt er zo’n tijdsprong en ja hoor, zit je weer naar die gekke pruilmond van Davis aan te kijken.

In het echt

Bij het verhaal van Roosevelt zijn overigens wel wat vrijheden genomen ten aanzien van het verhaal. Bepaalde nooit bewezen verhaallijnen zijn erin opgenomen. Wist je trouwens dat een first lady traditiegetrouw geen betaalde baan heeft, naast haar first lady functie? Het is een ongeschreven regel. Bij de huidige first lady, Jill Biden, is hierop voor het eerst een uitzondering gemaakt.

Er zijn nog vijf ex-first ladies in leven: Michelle Obama, Melania Trump, Hillary Clinton, Laura Bush en Rosalynn Carter. Betty Ford overleed in 2011 en Eleanor Roosevelt in 1962. Roosevelt was de langst dienende first lady van de VS.

https://www.youtube.com/watch?v=j36nGWGC5FI

Goed idee, slechte uitvoering

Ik vind het een topidee om een serie te wijden aan drie van zulke interessante en krachtige vrouwen die gevangen raken in de conservatieve rol van first lady. Helaas gaat het dus niet helemaal goed qua uitvoering. De personages om de drie dames heen blijven gedurende de serie bijzonder oppervlakkig.

Ook bij de FLOTUS zelf mist er een stukje menselijkheid – het is een soort van samenvatting van de hoogte- en dieptepunten van hun leven. Het lijkt een beetje op zo’n ongeïnspireerd werkstuk die je op de middelbare school schreef (een 6+), waarin de belangrijke gebeurtenissen puntsgewijs uitgeschreven werden zonder enige vorm van verdieping.

De serie The First Lady is momenteel op de nieuwe streamingdienst Skyshowtime te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »