kledingkast verduurzamen
| |

Je kledingkast verduurzamen | hoe doe je dat

Wanneer het op onze planeet aankomt, vind ik het belangrijk om mijn steentje bij te dragen. Ik ben maar één persoontje maar ik geloof heilig in de kracht van ‘begin bij jezelf’. En laten we wel wezen, een groot deel van de problemen komt door onze drang naar consumptie. Alle negatieve gevolgen voor het milieu worden steeds zichtbaarder. Ik weet nog goed hoe milieubewust mijn stiefvader was in een tijd dat het zo’n ver van je bed show leek. Ik begreep de urgentie toen nog niet, inmiddels kun je er niet meer omheen. Lief zijn voor onze planeet kan op veel vlakken, zo ook in je kledingkast. Maar hoe verduurzaam je je kledingkast?

Ruim op

Begin met je kledingkast opruimen en sorteren. De eerste stap naar een duurzame kledingkast is namelijk overzicht. Je wilt zien welke kleding je hebt. Ken je dat, dat er ergens achter in je kast kledingstukken liggen waarvan je dan denkt ‘ooh ja, dat had ik ook nog’. Kies voor een praktisch model kast met genoeg planken en een roede zodat je goed kunt zien wat je aan kleding hebt. De kledingkasten bij Woonenzo zijn bijvoorbeeld praktisch ingedeeld.

Stap 2 is opruimen, maar dan echt grondig opruimen. Neem er de tijd voor, leg alle kledingstukken op je bed bijvoorbeeld en laat ze 1 voor 1 de revue passeren. Draag ik dit nog? Pas ik het nog? Wanneer heb ik het voor het laatst gedragen? Waar past het bij? Hoeveel outfits kan ik ermee maken? Dit zijn allemaal vragen die je zullen helpen bepalen wat blijft en wat eruit vliegt. Op die manier weet je ook precies welke kledingstukken je mist en wat je juist nodig hebt.

Voor mij werkt het het beste om twee van zulke uitgebreide opruimbeurten te doen, eentje aan het begin van de winter en eentje aan het begin van de zomer, dus twee keer per jaar.

Verzorg je kleding

Verzorg de kleding die je hebt, en houdt, goed. Goed onderhouden kleding gaat nou eenmaal langer mee. Verleng de levensduur van je kleding door het niet te vaak en/of te warm te wassen – wat natuurlijk ook gunstig is voor de CO2-uitstoot en het waterverbruik. En mocht er nou onverhoopt toch een gaatje in komen, of een vlek die niet weg lijkt te gaan, gooi het dan niet te snel weg.

Kijk eerst of je het nog kunt redden. Vaak is het een kwestie van een vlekkenverwijderaar gebruiken of ergens iets kleins te naaien. Ben je er zelf niet goed in, dan kun je altijd nog aankloppen bij een kleermaker of een schoenmaker. Ik breng mijn schoenen bijvoorbeeld altijd naar de schoenmaker, voor 7,50 heb ik dan weer schoenen die als nieuw zijn. Top toch?!

Leer naaien

Ha! In het kader van repareer het voordat je iets nieuws koopt, is het ook leuk om zelf te leren naaien. Dan kun je zelf je kleding repareren maar ook je eigen kleding maken of pimpen. Er bestaan veel leuke winkeltjes die ook naailessen aanbieden zoals De Naaijerij in Den Haag. Ze hebben er overigens ook een repair café op vrijdag en zaterdag, wanneer je hulp nodig hebt bij de reparatie. Heel gezellig!

Huur of ruil je kleding

Zoals je wellicht nog weet, huur ik zelf kleding bij de kledingbibliotheek. Elke kledingbibliotheek heeft een eigen systeem maar het werkt over het algemeen net als een gewone bibliotheek voor boeken. Je huurt een kledingstuk voor een bepaalde periode en brengt het terug wanneer je aan iets nieuws toe bent. Gevolg: je hebt altijd wat nieuws in je kast. Ik vind het echt een uitkomst, want je kunt dan kiezen voor een kledingkast vol tijdloze items en dat dan tijdelijk aanvullen met de trends van het moment zonder het te kopen bij een of ander fast fashion keten. Ideaal.

Je kunt ook een kledingruil organiseren met vrienden. Kleding waar jij op uitgekeken bent, vind een vriendin misschien nog wel heel erg leuk en andersom. Zo rouleert de kleding en heeft iedereen wat nieuws zonder iets nieuws aan te schaffen. Tegenwoordig worden er ook regelmatig door winkels en organisaties kledingruil evenementen georganiseerd. Houd de relevante instagram accounts in de gaten voor de data, en/of de lokale suffertjes.

Koop tweedehands

Natuurlijk betekent je kledingkast verduurzamen niet per se dat je nooit meer kleding kunt kopen maar koop bewust. Probeer bijvoorbeeld tweedehands kleding te kopen. De tijd dat tweedehands kleding synoniem stond voor een muffig winkeltje met oubollige troep is allang voorbij. Er zijn hele toffe tweedehandse winkels te vinden. Bij mij in de buurt is er bijvoorbeeld eentje die gespecialiseerd is in designmerken. Steeds meer bekende winkelketens bieden ook 2e hands aan, zoals Zalando en H&M.

Waar je tweedehands kleding koopt? Online op Marktplaats, Ebay en Vinted sowieso. Verder kun je op Etsy kijken, daar komt soms ook een en ander voorbij. De kringloopwinkel is een goede, goedkope, optie. Er zijn er meerderen per stad. En verder is Google je beste vriend. Ik tip voor Den Haag Spooky & Sue, Secondhand Rose en Ilka.

Koop duurzaam

Wil je liever nieuwe kleding kopen, geef dan de voorkeur aan duurzame merken. Let er wel op dat het écht duurzaam is en trap niet in greenwashing. Het aanbod van duurzame merken is in de laatste jaren groter, veelzijdiger en betaalbaarder geworden. Het zal nooit zo goedkoop zijn als een Shein of een Primark maar het gaat wel stukken langer mee en je kunt het met een schoon geweten dragen.

Kies voor kwaliteit

Kies sowieso voor kwaliteit. Een kledingstuk van goede kwaliteit zal immers langer meegaan en niet zo snel vervangen hoeven worden. Ik draag nog kleding van mijn moeder, die in 2004 is overleden. Moet je nagaan hoe lang dat meegaat. Zij kocht alleen maar goede kwaliteit. Als ik dat vergelijk met de goedkope shit die ik een aantal jaren geleden nog kocht en die ik om de haverklap moest vervangen, dan weet ik wel waar ik nu voor ga. Het klinkt dus misschien suf maar in het geval van kleding, ga ik echt voor kwaliteit boven kwantiteit.

Shop gericht

Je weet toch dat ze zeggen dat je altijd een boodschappenlijst mee moet nemen naar de supermarkt en er niet van af moet wijken om geld te besparen?

Nou, die tip werkt ook voor kleding. Maak voordat je op kledingjacht gaat, een lijstje van wat je nodig hebt. Laat je niet verleiden door alle koopjes – en trends die in een oogwenk weer voorbijgaan – in de fast fashion ketens maar koop alleen de items die op je lijstje staan.

Geef je eigen kleding een tweede leven

Last but not least, gooi zelf je oude kleding ook niet weg. Je kunt het verkopen op sites als Vinted of Marktplaats, of het naar de kringloop brengen. Is de kleding echt kapot met gaten of vlekken, breng het dan naar de kledingcontainer.

Elke kleine stap is er een in de juiste richting.

Wil jij je kledingkast verduurzamen? En shop je bewust?

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Ik breng al mijn kleding die ik niet meer draag naar de bijstandswinkel bij mij in de stad. Dan komt het teminste terecht bij de mensen die het hard nodig hebben

    1. Ah super! Ik denk niet dat er een bijstandswinkel is in Den Haag, ik zal checken. Ik breng het meestal naar de kringloop.

  2. Claire schreef:

    Wat een goede tips! Ik koop en verkoop zelf ook graag via Vinted. Helaas ben ik niet zo handig met naald en draad.

  3. Linda schrijft 't op schreef:

    Toevallig heb ik gisteren een grote opruiming gemaakt in mijn kledingkast, meteen weer een duidelijk overzicht!

  4. Jouvence schreef:

    Ik gooi niet meteen iets weg, kleine gaatjes naai ik zelf weer dicht. Ik moet wel hoognodig een keer de kledingkast uitruimen/sorteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.