lang haar
| |

Lang haar na je veertigste

Waar komt het idee toch vandaan dat je wanneer je ouder wordt, je geen lang haar meer zou kunnen hebben? Wanneer je op Google rondscharrelt, dan word je bedolven onder de artikelen waarin verteld wordt dat haar langer dan schouderlengte na een bepaalde leeftijd ‘not done’ is en ‘een enorme no no’. Je kapsel moet na een bepaalde leeftijd ‘speels’, ‘stoer’, ‘pittig’. Maar waarom? In een artikel in de Libelle kwam ik deze zin tegen: “Lang haar zonder vorm met een middenscheiding is zo’n beetje het meest verouderende kapsel dat je kan nemen.” Ha! Laat ik nou als 40 plusser lang haar hebben met een middenscheiding. Ik ben er hartstikke blij mee want je kunt er juist veel mee: los dragen, opsteken, knot, staart, krullen, stijl, etc… Al zal ik bekennen dat ik het meestal gewoon los draag.

Onzekerheid wordt in de hand gewerkt

Ik zag zelfs ergens dat er een onderzoek was geweest waaruit kwam rollen dat 46 jaar, dé leeftijd is waarop je haar eraf moet. Wat een onzin! Onzekerheid wordt in de hand gewerkt met dat soort uitspraken en door al die artikelen over kapsels waardoor je ‘er jonger uitziet’. Dames zijn bang voor de uitspraak: Van achteren lyceum, van voren museum. Nou mensen, niets mis met een museum. Daar zit een hoop kennis, rijkdom en ervaring.

Wel moet je je haar goed verzorgen, maar goed, dat moet ook wanneer je 20 bent. Met de jaren wordt de conditie en kwaliteit van het haar vaak wel minder. Verzorging en het gebruik van goede producten wordt daarom belangrijker. Haarproducten kunnen behoorlijk duur zijn, zeker die je bij de kapper aanschaft. Kijk daarom eens bij een kappersgroothandel. Sommigen verkopen ook rechtstreeks aan consumenten en dat kan een behoorlijk prijsverschil betekenen. Bovendien heb je een groter assortiment dan bij de supermarkt op de hoek en hoge kwaliteitsproducten.

Mijn haar

Dun haar

Dun of futloos haar en haarverlies is niet ongebruikelijk na je 50ste. Het heeft te maken met de veranderende hormonenhuishouding maar ook met hoe je met je haar bent omgegaan al die jaren. Heb je het bijvoorbeeld vaak (chemisch) geverfd of niet. Al die dingen hebben invloed op je haar. Maar geen paniek, je kunt echt nog veel doen. Er zijn zelfs speciale haarproducten op de markt voor vrouwen in de overgang.

Vraag je kapper

Laat je puntjes regelmatig bijknippen, elke 6 tot 8 weken een bezoekje aan de kapper is aangeraden. En vraag je kapper om advies, kappers weten tenslotte het beste wat zal helpen in elk individueel geval. Is een uitgebreide hoofdhuidmassage, zoals vaak gezegd wordt, gezond voor je haar? Zorgt het voor dikker haar en bestrijdt het haaruitval? Hoe kun je dat het beste zelf doen? Zij kunnen je adviseren. Er bestaan bijvoorbeeld ook speciale hoofdhuid-massageborstels op de markt. Heb je er iets aan? Kortom, hoe haal je feit en fabel uit elkaar met alle tegenstrijdige info die je via internet kunt verkrijgen. Vraag het de specialist.

Grijs haar

Zelf heb ik tot mijn 42ste zelden mijn haar gekleurd. Twee of drie keer schat ik zo in, simpelweg omdat ik tevreden was met mijn kleur en geen behoefte had aan andere kleuren uitproberen. Dat is tot de grijze haren hun intrede deden. Daar werd ik niet blij van. Ik ben er nog niet klaar voor. Ik heb een tijd getwijfeld maar er uiteindelijk voor gekozen om het pas na mijn 60ste grijs te laten worden. Ik ben dus gaan verven. Vaak. En laat je haar nu net op die leeftijd slechter reageren op hitte en chemische middelen.

Ook dit heb ik goed besproken met mijn kapper. Ik let nu extra goed erop dat de producten die ik gebruik, of die de kapper waar ik kom gebruikt, zo natuurlijk mogelijk zijn. Chemische middeltjes heb ik verbannen. Daarnaast adviseerde mijn kapper om niet te vaak mijn haar te föhnen om het haar zo min mogelijk aan hitte te onderwerpen dus als het mogelijk is, het gewoon vanzelf te laten drogen.

Lang haar na je 40ste
Sofia Vergara (50), Britt Bellamy, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Beroemdheden boven de 45 met lang haar

Persoonlijk vind ik het bijna altijd mooi wanneer ik oudere vrouwen met lang haar zie. Ik begrijp het hele probleem rondom oudere vrouwen met lang haar dus niet. Even een kanttekening, dit hele ‘lang haar na je veertigste kan écht niet’- gedoe is een typisch Westers fenomeen. In andere culturen staat de lengte van je haar los van je leeftijd. Had je daar wel eens stil bij gestaan?

Wanneer we naar Hollywood kijken, dan zien we zat vrouwen boven de 45 jaar met lang haar. Grijs haar is daar nog wel een dingetje, al zie je ook op dat gebied langzaam maar zeker meer acceptatie komen. Zo zagen we eerder dit jaar een prachtige Andie MacDowell (64) op het Festival de Cannes met lang, vol én grijs haar.

Hollywood zit vol met actrices (ja, ik heb twee modellen aan de mix toegevoegd) van boven de 45 met lang haar. Ik noem even snel: Jennifer Lopez (53), Lucy Liu (53), Angelina Jolie (47), Sandra Bullock (58), Jennifer Aniston (53), Jane Seymour (71), Kate Moss (48), Nicole Kidman (55), Iman, Julianne Moore (61), Julia Roberts (55), Michelle Pfeiffer (64), de enige echte Wonder Woman Lynda Carter (71), Salma Hayek, Marisa Tomei, Demi Moore, Sarah Jessica Parker (57). Veel hè, wanneer je erbij stil staat, en ik zou nog heel lang door kunnen gaan.

dead to me
Christina Applegate (50) én Dead to Me collega Linda Cardellini (47)

En natuurlijk wordt het haar van rijke actrices in Hollywood nou eenmaal hartstikke goed verzorgd en onderhouden. Maar het is niet omdat wij geen miljoenen op de bank hebben dat we dat niet ook kunnen doen.

Kortom, je hoeft je wilde haren niet af te knippen hoor, enjoy life en doe lekker waar jij je goed bij voelt!

Wat vind jij van lang haar na je veertigste?

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Jouvence schreef:

  Ik vind het ook echt onzin dat kort haar na je veertigste de norm zou zijn. No way dat ik ooit mijn lange lokken inruil voor een kort pittig kapsel. Veel meer werk ook trouwens.

 2. Valerie schreef:

  Zelf ben ik 49 en heb ook nog lang haar. Niets mis mee vind ik, zolang het niet een raar gezicht wordt, ik zeg voor de grap weleens tegen mijn omgeving “als het geen gezicht meer is, dan moet je het zeggen” haha. Maar voorlopig staat het nog prima. Het is wel dunner dan vroeger, maar gelukkig had ik van nature een dikke bos, dus valt ook nog mee.

 3. Waar zou dat dan toch vandaan komen dat dit niet zou kunnen?
  Mag iedereen toch zelf weten. Ik zou het zelf wel langer willen laten groeien. Tot nu toe was het dan niet meer gezond.

 4. Nou ik vind lang haar juist mooi! Denk dat velen het kortwieken uit praktisch oogpunt of omdat het dunner wordt. Langer haar oogt vaak jeugdiger, mits goed verzorgd. Zag laast kennis die liet haar lange haar niet meer kleuren na haar 40e en werd nu al geel grijs, dat deed haar wel opeens veel ouder lijken. Maar ja als zij zich daar happy mee voelt, wie ben ik om daar dan wat van te vinden?

 5. Van achter lyceum, van voor museum luidt het gezegde. Ik houd van musea en van mijn lange haar, dus zolang de overgang mijn haarkwaliteit niet teveel verpest hou ik het lekker lang :-p

 6. Claire schreef:

  Ik vind het prachtig! Al moet ik opbiechten dat ik er zelf deze zomer flink de schaar in heb laten zetten. Want lang haar met een baby en peuter, dat vindt ik geen succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.