Vakantie in de Franse Alpen
|

Tikva’s Frankrijk | de Franse Alpen tussen Annecy en Chambery

Frankrijk is al jaren een van de populairste vakantiebestemmingen voor Nederlanders, maar waar reizen de vakantiegangers heen in Frankrijk? In de rubriek ‘Mijn Frankrijk’ vertellen lezers over hun favoriete bestemming in Frankrijk. Deze keer reizen we met Tikva naar de Franse Alpen, en dan specifiek naar het gebied tussen Annecy en Chambery.

Stel jezelf kort voor

Ik ben Tikva, getrouwd en moeder van een geweldig leuke dochter. Ik ben fulltime reisblogger op mijn eigen site GezinOpReis en ik ga dan ook regelmatig op pad. Je maakt mij blij met een wijntje op een terrasje met vriendinnen maar ook met een mooie wandeling of mountainbikeroute.

Wat is je favoriete bestemming in Frankrijk?

Mijn favoriete Franse bestemming is de Franse Alpenregio of specifieker het gebied ten oosten van Annecy (Savoie en Haute Savoie). En dan vooral in de lente en in de zomer. De bergen in Frankrijk zijn geweldig spectaculair en je kunt in dit gebied ontzettend mooi wandelen en fietsen.

Als je hoog genoeg gaat, liggen er nog de laatste restjes sneeuw en je ziet wilde steenbokken. In het dal is het dan echt zomer en kun je zwemmen of genieten op een terrasje.

Jij bent expert in reizen en vakanties met kinderen. Vind je dit gebied een geschikte bestemming voor een vakantie met kinderen?

De Franse bergen zijn een wat minder goede bestemming met kleine kinderen, hoewel we onze dochter voordat ze één jaar oud was al wel meenamen naar Alpe d’Huez. Een baby of dreumes past natuurlijk nog prima in een kinderdrager en daarmee kan je nog steeds heel goed wandelen.

Wat ik bedoel met kleine kinderen is meer die leeftijd daarna, wanneer ze te zwaar zijn om te dragen maar tegelijk nog te klein om zelf heel veel te ondernemen. De Franse bergen zijn wat mij betreft het leukste als je samen kunt wandelen en mountainbiken. Er zijn ook echt gave outdoor activiteiten zoals de big air waar je door de vlucht vliegt, canyoning, klimparken of via ferrata’s. Onze dochter geniet daar dan ook volop van en dat maakt een actieve vakantie extra leuk.

Flaine in de alpen

Wil je toch met kleine kinderen naar de Franse bergen, dan zou ik kiezen voor de omgeving rondom het meer van Annecy of het meer van Bourget. Dan zit je aan de rand van de Alpen. Wel de hele mooie omgeving maar meer te doen wat geschikt is voor jongere kinderen. Zoals zwemmen in het meer, kastelen bezoeken en kleinschalige dierenparken. Ook kan je dan naar leuke steden zoals Annecy en Chambery. Over al deze leuke bestemmingen in Frankrijk voor gezinnen kan je meer lezen op mijn website.

Wat moet je absoluut eten of drinken wanneer je in de Franse Alpen verblijft?

Een lekkere Franse wijn smaakt altijd goed na een drukke dag. In de Franse bergen staan er verder vaak hartige, wat zwaardere gerechten op het menu. Met lokaal gemaakte worst, een soort van aardappelgratin en groentes. Natuurlijk moet ik ook altijd minimaal een keer kaasfondue eten.

Heb je een goede ‘local’ tip?

Wat veel mensen ook niet weten is dat diverse ski-resorts in de zomer omtoveren tot erg betaalbare en kindvriendelijke bestemmingen. De meeste Fransen gaan zelf in augustus op vakantie. Als je (begin) juli kunt gaat, is accommodatie in de Franse wintersportdorpen erg goedkoop.

Bovendien zijn er ook nog een aantal dorpen in de Franse Alpen die een gratis summercard hebben voor de duur van je verblijf. Zo kregen we in Flaine, dichtbij Chamonix, een pas waarmee onze dochter gratis gebruik kon maken van het klimpark, het zwembad en aan een heleboel toffe activiteiten die dagelijks georganiseerd werden.

In andere bestemmingen zoals Tignes betaal je een zwaar gereduceerde prijs voor een summercard en je kunt deze ook gebruiken voor de liften.

Wat is het meest speciale dat jullie tijdens jullie reizen naar Frankrijk hebben meegemaakt?

De meest bijzonder reis die we hebben gemaakt naar de Franse Bergen was in 2014. Toen fietste Marcel mee met Alpe d’HuZes. Voor wie het niet kent: dit is een evenement waarbij je 6 keer de Alpe d’Huez op fietst en daarmee geld ophaalt voor onderzoek naar kanker.

Het is een hele intense week waarin alle emoties samenkomen op de dag van de beklimming. De liefde voor familieleden en vrienden die er niet meer zijn, de hoop voor degenen die nu ziek zijn. Maar ook alle emoties van dat moment, het vechten en de vermoeidheid. De wilskracht om nog maar weer een keer aan die beklimming te beginnen. De honderden kaarsjes langs de route. Zoveel verhalen. Iedereen die hier is, heeft te maken gehad met deze rotziekte. Voor jezelf of bij familie en vrienden die dichtbij staan. Super emotioneel, verdrietig maar toch ook krachtig en positief.

Alpe d'huzes

Waar haal jij je reisinspiratie vandaan?

Soms begint iets met een foto of een tv-programma. Bijvoorbeeld een gaaf shot tijdens de Tour de France. Daarna ga ik zoeken. Vooral online naar blogs en ervaringsverhalen maar ook wel op websites van lokale verkeersbureaus. Of gewoon op Google Maps.

Wat is je favoriet Frans liedje?

Extra leuk om wanneer we naar de Franse Alpen rijden een Franse playlist aan te zetten. Daar staan dan nummer in zoals Alors on Danse van Stromae en Désenchantée van Mylène Farmer. Geen bijzondere betekenis maar gewoon lekkere nummers voor op de snelweg.

Vond je het leuk om Tikva’s favoriete bestemming in Frankrijk te leren kennen? Kijk dan ook zeker op haar blog Gezin op Reis, een uitgebreide website met bestemmingsinformatie en praktische tips over reizen en vakanties met kinderen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.