Ga naar de inhoud
Home » Jouw mening: reizen met leerplichtige kinderen

Jouw mening: reizen met leerplichtige kinderen

Een hele tijd geleden schreef ik een post over onze eenjarige reis met leerplichtige kinderen. De post zelf kun je hier lezen. In dat artikel bespreek ik niet alleen de positieve reacties maar ook de negatieve reacties die we in die tijd kregen. Op het artikel kwam gisteren weer een reactie en wel, ik citeer: “persoonlijk vind ik het niet kunnen. Zomaar even paar maanden weg van school. Dan kan iedereen zo beginnen en in welk circus komen we dan terecht? Reizen doe je tijdens de vakantie of na je studies.”

reizen met kids

Over een nacht ijs gaan

Ik vond deze reactie heel interessant want natuurlijk zijn er mensen, ik schat zo in dat het zelfs de meerderheid betreft, die een reis met leerplichtige kinderen niet vinden kunnen. Wij kregen toen ter tijd wel akkoord van de leerplichtambtenaar maar bijna alle andere gezinnen waar we op dat moment mee in contact waren kregen geen akkoord om te vertrekken.

Er zijn net twee weken geleden vrienden van ons voor 8 maanden vertrokken met hun twee zoontjes. De oudste is leerplichtig en ze kregen geen akkoord van de leerplichtambtenaar. Zij hebben ervoor gekozen om zich uit te schrijven uit de basisadministratie en alsnog te vertrekken. Dat doen de meeste gezinnen die ‘nee’ als antwoord krijgen van de leerplichtambtenaar. De gezinnen die een aanvraag doen gaan meestal namelijk niet over een nacht ijs.

Meestal hebben ze alle voors en tegens al tegen elkaar opgewogen en hebben er al vele gesprekken plaatsgevonden met school, familie, vrienden en vaak ook met reizigers die de ervaring al hebben beleefd.  De kans dat ze dus toch maar niet gaan is vrij klein.

pamukkale

Tien jaar geleden alweer

Onze reis is inmiddels 10 jaar geleden alweer, wat vliegt de tijd! Wij vertrokken in juli 2008. Ik sta er nog steeds achter en denk dat het ons veel goeds gebracht heeft. Belangrijker nog is dat de kinderen die nu dus 10 jaar ouder zijn het ook als een hele positieve ervaring hebben ervaren.

Ik denk niet dat zo’n reis voor iedereen weggelegd is. Ik denk dat het ook echt niet ‘maar even’ gedaan moet worden. Er zijn voordelen én nadelen. Die zijn er alleen ook als je ‘blijft’. Maar weeg het dus goed af, er komt echt heel veel bij kijken.

lachen

Geen lange vakantie

Ook ben ik van mening dat zo’n reis op verschillende manieren beleefd kan worden. Voor ons was het geen lange vakantie maar een hele bijzondere én leerzame reis. Het was ook echt een unieke ervaring om zoveel samen te zijn, om zo bewust de kinderen mee te maken, samen te leren (want we gaven ze zelf les met materiaal van de wereldschool), samen dingen te ontdekken.

De kids waren ook zoveel vaker samen dan toen we terugkwamen want ze gingen weer naar hun eigen klas op school, naar hun eigen vriendjes en eigen clubjes en zagen elkaar (en ons) dus relatief gezien veel minder. Dat vind ik denk ik het meest kostbare van dat ene jaar. De tijd die we echt met elkaar door konden brengen.

zelf varen

In die tijd was ik in contact met meerdere gezinnen die ook op reis gingen, voornamelijk uit Frankrijk en België (omdat het daar makkelijk geregeld kan worden), en ook zij – ouders en kids – hebben het als positief ervaren. Drie van die gezinnen zijn veel langer weggeweest dan wij, namelijk 3 jaar voor de een en voor de twee anderen wel 4 jaar (voor de ervaring van 1 van die gezinnen kun je hier klikken).

Voor- en nadelen

Mijn antwoord op de reactie hierboven was: “Ik denk dat dit soort reizen zeker niet voor iedereen weggelegd zijn en ik respecteer andere meningen. Ik denk wel dat zo’n lange reis totaal niet valt te vergelijken met een reis die iemand na een studie zou ondernemen, het is een hele andere levensfase. Ook reizen tijdens een vakantie vind ik niet vergelijkbaar, het zijn kortere periodes en daarmee ook een oppervlakkiger en korter contact met de cultuur en bevolking van een bepaald land.”

in ballon

Omdat onze reis inmiddels echt lang geleden is verwijs ik je, als je er zelf over nadenkt om met je gezin op reis te gaan, voor meer actuele informatie naar de site van een Nederlands gezin dat op het moment met twee kids als digital nomads rondreist, super informatief!

Als je het leuk vindt om rondreizende gezinnen te volgen dan heb je er op Instagram behoorlijk veel, o.a The Bucketlist Family

Ik ben nu erg benieuwd naar jullie reacties. Heb jij ooit op een lange reis willen vertrekken met je gezin? Heb je het gedaan? Zou je het juist never nooit doen? Laat het me weten in de comments!!

34 reacties op “Jouw mening: reizen met leerplichtige kinderen”

 1. Ik hoop het ooit te mogen waarmaken een half jaar, of een jaar rondtrekken door Europa met mijn jongens. En verder als het kan. Ach, voorlopig blijft het bij dromen, maar wie weet, ik heb nog een paar jaar voor de oudste het ouderlijk nest verlaat.

 2. Een echt lange reis maken met de kinderen is voorlopig niet aan de orde omdat we zelf alle twee heel drukke banen hebben.

  Wat ik wel al gedaan heb is de kinderen 2 dagen thuis houden van school omdat we een lang weekend weg gingen.

 3. Ik denk dat het juist een geweldige ervaring is voor kinderen om al op zo’n jonge leeftijd met andere culturen in aanraking te komen. Alleen vraag ik mij wel af in hoeverre de herinneringen overeind blijven als kinderen nog echt heel erg jong zijn, maar aan de andere kant, als gezin is het natuurlijk een unieke ervaring waar je de rest van je leven op kunt teren.

  1. Ik zie bij mij kinderen wel een verschil tussen de beleving van mijn jongste die toen nog slechts 1 jaar oud was en van mijn twee oudsten die toen 7 en 9 waren. De oudsten hebben veel meegekregen van de andere culturen en de ervaringen, spreken meerdere talen, ze hebben er veel van opgestoken en hebben er nog veel herinneringen van. Mijn kleine man herinnert zich de landen en talen niet (zijn eerste woorden waren in vreemde talen bijv maar dat weet hij nu echt niet meer) maar hij herinnert zich wel bepaalde familie ervaringen en heeft een hele hechte band met zijn broer en zus. Het hangt dus wel echt van de leeftijd af. Ik denk dat rond de 8,9 jaar eigenlijk ideaal is om het maximale uit zo’n reis te halen.

 4. ik vind het erorm eenvoudig : de wet is de wet en die geldt voor ons allemaal.
  Als je vind dat een wet niet klopt, dan moet je je best doen die wet vernaderd te krijgen… En niet zeggen : maar voor mij is het anders…. ik moet dat mogen…

  De eerste sociale wet in Nederland was het kinderwetje van van Houten uit 1847. Het zorgde ervoor dat kinderen verplicht tot hun 10-de jaar naar school moesten. Dat betekende dat vanaf dat moment kinderen onder de 10 jaar niet meer mochten werken…Voor menig kind in een ontwikkelingsland zou zo’n wet een zegen zijn.

  En waarom zou een kind nu moeten reizen om veel te leren? Je maakt mij niet wijs, dat je dat op latere leeftijd niet ook zou leren…

  1. Ja daar ben ik het helemaal met je eens, zo’n wet zou in vele landen echt een zegen zijn. Ik vind de wet wel wat verouderd en weinig flexibel maar ben wel blij dat die wet bestaat. Ik denk ook dat er vaak niet beseft wordt (en misschien wordt het ook niet altijd gedaan) dat de kinderen wel onderwijs krijgen. Onze twee oudsten kregen hetzelfde programma als de kinderen die hier naar school gingen. Ze werden via internet begeleid door Nederlandse leerkrachten en ter plekke door mij. Maar ze moesten net zo hard toetsen afnemen e.d
   ps. ik denk wel echt dat je hele andere dingen leert wanneer je eenzelfde reis zou ondernemen als kind met je eigen gezin en als volwassene met je vrouw/man bijvoorbeeld.

 5. Als eerste vind ik het ontzettend belangrijk dat men doet wat zelf goed voelt. Het is ok dat iemand een andere mening heeft, maar die mening opdringen geeft mij zo’n ‘oordeel’-gevoel. En daar ben ik allergisch voor (ik heb het over de negatieve reactie die jij kreeg). Ik denk zeker dat het niet om ‘zomaar’ een lange vakantie gaat en eveneens vind ik het mooi wat je zegt dat men / jij / jullie hier niet zomaar over een nacht ijs is gegaan maar gedegen heeft nagedacht over alle pro’s en con’s. En als je dan die beslissing hebt genomen, hoe irritant is het dan dat iemand zomaar zijn mening ventileert, zonder erbij stil te staan wat er allemaal aan die beslissing vooraf is gegaan. Jeuk krijg ik ervan. Is ook een oordeel trouwens, dat realiseer ik mij ook. Blijkbaar zit het zwaar in mijn allergie (en ja, dat zegt ook wat over mijzelf 😉

  1. Nee dat is me vaker bij jou opgevallen, dat hebben wij gemeen: we hebben een mening maar respecteren altijd wel andermans mening. Leren niet veroordelen. Dat is wel ook een reden dat ik die negatieve reacties wel intrigerend vind. Ik vind het oprecht interessant om te horen hoe mensen er tegenaan kijken. Het is best wel 50/50 als je alle reacties bij elkaar optelt. Dat vind ik mooi 🙂

 6. Echt leuk om te lezen, ik denk dat ik het vroeger ook fantastisch had gevonden om te reizen. Ik ben zo’n nieuwschierig persoon, en dat was ik vroeger ook al. Mooi omschreven allemaal. Je hoort het allemaal steeds vaker en ik vind het erg knap

 7. Prachtig om te lezen. Ik zou zelf ooit een lange wereldreis willen maken. Ik heb geen gezin en kinderen. Dus het is een beetje lastig om hierover mee te praten. Ik zou als ik kinderen zou hebben nooit lange vakanties maken, want kinderen moeten echt veel leren op school.

 8. Ik heb er een dubbel gevoel bij. Enerzijds denk ik; we moeten in NL blij zijn dat de kinderen naar school kunnen, waarom is die reis dan nu perse nodig? er zijn genoeg kinderen in andere landen die niet van onderwijs kunnen genieten, en wij gaan met ze op vakantie terwijl ze leerplichtig zijn? anderzijds is het wel een mooie ervaring.

  1. Dat klopt ook. Zoals ik op een van de eerdere reacties al zei: naar school kunnen en mogen is een groot goed. Het is daarom ook echt goed dat er een wet is en dat er leerplicht bestaat. Maar die plicht bestaat ook in andere Europese landen maar in een andere uitvoering. Het hoeft niet het een of het ander te zijn, er zijn meerdere uitvoeringen mogelijk. En juist dat is ook een heel interessant onderwerp haha misschien daar binnenkort een artikel aan wijden 😉

 9. Persoonlijk zou ik dat nooit doen. Ik ben dan ook niet van plan om zo lang op reis te gaan. Onze ouders hebben mijn zus en ik ook nooit van school gehouden om op vakantie te gaan. Daarvoor dienen de schoolvakanties vind ik.

 10. Ik vind het zo’n mooie en unieke kans om je kinderen dingen te leren. Zeker omdat ze vanuit een ervaring nog beter leren dan vanuit de boeken. Het leven begint namelijk niet pas na je school. Als kind ben ik ook buiten de vakanties om met mijn ouders gaan reizen. En dat heeft mij persoonlijk ook veel gebracht!

 11. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om zo lang van huis te zijn, los van het feit dat de oudste leerplichtig is want daar zouden we dan wel een oplossing voor vinden. Maar ik vind het wel heel stoer dat jullie dat gewoon gedaan hebben! Het lijkt me wel mooi hoe je dan als gezin op elkaar aangewezen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »