Ga naar de inhoud
Home » Top 10 Wat te doen in Brussel met kinderen

Top 10 Wat te doen in Brussel met kinderen

brussel kinderen

Naar Brussel met kinderen? Ik wilde even een weekendje weg met de kinderen, niet te ver maar wel ver genoeg om te voelen dat je ‘in het buitenland’ bent. Het werd Brussel. Er is veel leuks te doen in België. Lekker de natuur in in de Ardennen, verschillende grotten bezoeken, shoppen in Antwerpen, historisch Brugge en ja, Brussel dus. Voor liefhebbers van stripboeken en chocolade bestaat er geen betere bestemming dan Brussel!

Corto Maltese op de gebouwen (c) Den Flater
Corto Maltese op de gebouwen (c) Den Flater/Flickr

Voor de kids begint het avontuur al in de Thalys en omdat er Frans gesproken wordt voel je ook wel echt dat je er even uit bent terwijl je vanuit Rotterdam in slechts 1 uur en 10 minuten in Brussel bent! Lees wat stripboeken met de kinderen voordat jullie gaan; het is leuk voor de kids om stripboeken en stripfiguren te kennen voordat ze naar Brussel gaan, dan zullen ze ter plekke veel herkennen.

reizen in de Thalys
Koffie voor mama in de Thalys
Weekendje Brussel
Weekendje Brussel

En een stedentrip met kinderen? Is dat wel te doen? Mijn kinderen vinden het erg leuk om steden te ontdekken, ze zijn helemaal gek op Parijs. Maar ook in Brussel hebben we enorm veel leuks gevonden. Hier is onze top 10 hoogtepunten voor kids in Brussel!

Koninklijk Poppentheater Toone

Het Koninklijk Poppentheater Toone is een dynastie van Belgische marionettenspelers sinds het begin van de 19e eeuw (we zijn nu aanbeland bij de 8ste generatie!). Het theater heeft een lange rijke geschiedenis en begon ooit in de Marollen maar is door de jaren heen talloze keren verhuisd. Sinds 1966 is het theater gelegen in een steegje vlak achter de grote markt. Je zou er zo voorbijlopen dus goed opletten!

(c) Toone
(c) Koninklijk Poppentheater Toone

Het huis stamt uit 1696 wat het gevoel van authenticiteit nog verder versterkt. Er is ook een klein museum waar je de oude poppen kunt zien en een kleine bar. De kinderen zullen de marionetten stukken zeker leuk vinden en voor de ouders is het mooi om getuige te zijn van zoveel geschiedenis. Check even op het programma op de website in welke taal de uitvoering is. De meeste zijn namelijk in het Brussels Frans maar regelmatig komen er ook Nederlandstalige uitvoeringen (in’t brussels vloms!!) voorbij. Niet missen!!

Striproute

De Brusselse striproute volgt een stuk of 35 muurschilderingen die gewijd zijn aan stripboeken door de Brusselse binnenstad (Vijfhoek). Er zijn er ook een stuk of 8 in Laken. De muren en gevels van de gebouwen zijn beschilderd met bekende striphelden zoals Robbedoes, Lucky Luke, Suske & Wiske, Guus Flater en Corto Maltese. De eerste muurschilderingen dateren uit begin jaren ’90.

Yoko Tsuno op de muur (c) Den Flater
Yoko Tsuno op de muur (c) Den Flater/Flickr

Je kunt er een soort van speurtocht van maken met de kinderen. De meeste zullen de kinderen wel herkennen maar sommige striphelden kende ik wel en mijn kinderen niet, zoals Natasja en Kwik en Flupke maar dat mocht de pret niet drukken, ze vonden het echt leuk om de route te lopen. Op de site van de tourist info van Brussel staat een kaart waarop alle beschilderde muren staan aangegeven.

Musee du jouet

Niet alleen is dit echt een heel leuk museum voor kinderen, het is ook nog op  maandag geopend en aangezien vrijwel alle musea in Brussel gesloten zijn op maandag kan ik alleen maar zeggen: yeah voor het speelgoedmuseum! (Maandagtip: ook het Musee de zoölogie et d’antropologie en Autoworld zijn op maandag geopend).

(c) Musée du Jouet de Bruxelles
(c) Musée du Jouet de Bruxelles

Hoe dan ook dit museum is echt een kindermuseum. Het is namelijk vol met allerlei speelgoed uit allerlei periodes en de kinderen mogen het gros ervan aanraken en ermee spelen. Hoe goed is dat? Vergis je niet, dit is niet je standaardmuseum. Het is oud, ongeorganiseerd en enigszins vervallen maar daarom juist ook erg charmant.

Magritte museum

Magritte is niet in Brussel maar in Lessen geboren, maar hij heeft wel een groot deel van zijn leven in Brussel gewoond. Sinds 2009 is daar nu het Magritte museum met een enorme collectie van zijn werk. Zo rond de 150 werken heb ik me laten vertellen, ik heb niet geteld 🙂 Magritte is voornamelijk bekend om zijn surrealistisch werk en laat surrealisme nou net de meeste kids wel aanspreken.

De Terugkeer, 1940
De Terugkeer, 1940

Ik ben geen Magritte kenner, ik kende alleen zijn beroemdste werken dus ik was wel verbaasd met de hoeveelheid (en verscheidenheid) aan werk. Het zijn niet alleen schilderijen maar bijvoorbeeld ook beeldhouwwerken en foto’s.

Moof museum en het Stripmuseum

Het Moof museum (Museum of original figurines) draait ook helemaal om striphelden maar benadert dat op een hele andere manier dan het Stripmuseum. Hier zie je allerlei beeldjes van bekende stripfiguren zoals de Smurfen. De meeste kinderen zullen het Moof eigenlijk leuker vinden, het is er speelser maar als je de tijd hebt is het het leukst om beide musea mee te pakken want ze vullen elkaar aan.

Thorgal tentoonstelling in het Stripmuseum tot september 2015
Thorgal tentoonstelling in het Stripmuseum tot september 2015

Het Stripmuseum gaat inhoudelijk in op de geschiedenis van het stripboek en biedt bijzonder mooie tijdelijke tentoonstellingen (zoals mijn persoonlijke favoriet Thorgal op dit moment). Bovendien is het Horta gebouw waar het Stripmuseum in gelegen is echt prachtig!

Manneke Pis

Manneken Pis-smurf op ansichtkaart
Manneken Pis-smurf op ansichtkaart

Ik was zo teleurgesteld de eerste keer dat ik Manneken Pis zag dus ik was wel benieuwd wat de kinderen ervan zouden vinden. Ik had zelf toe ter tijd Manneken Pis groter verwacht maar hij is nog geen 60 cm. Er staan bovendien enorm veel toeristen te dringen en duwen om op de foto te gaan met het beeldje.

Zinneke Pis (c) Miss_Ohara via Flickr
Zinneke Pis (c) Miss_Ohara via Flickr

Het Manneken staat al sinds 1619 te plassen maar je kunt ook op zoek gaan naar Jeanneke Pis (sinds 1987) en Zinneke Pis (sinds 1998). Manneken Pis boeide mijn kinderen totaal niet (ik nog proberen: “kijk, hij heeft grappige kleertjes aan” maar het hielp niet), Jeanneke zijn we niet heen gegaan (ik vind haar wat grof..) maar Zinneke Pis (door mijn kids omgedoopt tot Hondeke Pis) vonden ze helemaal tof.

Het Kindermuseum

Het Kindermuseum/ Le musée des enfants
Het Kindermuseum/ Le Musée des Enfants

Het Kindermuseum is niet echt een museum, in ieder geval niet een van het traditionele soort maar het is eigenlijk een soort van doe-museum voor kinderen. Er worden dagelijks verschillende workshops aangeboden. Je betaalt slechts je entree en kunt daarna aan de verschillende workshops deelnemen, onder andere een kookworkshop, een bouwworkshop en een theaterworkshop. De workshops worden tweetalig aangeboden!

Wafels en frietjes eten

Zoetigheid all over in Brussel! Waar je ook kijkt is er ofwel een of ander chocoladezaak, ofwel een winkel met reuzen-meringues (Elisabeth…op eigen risico te betreden!!!), ofwel wafel-tentjes waar je je eigen topping kunt kiezen. Wafels met vers fruit, chocolade, slagroom, nou je je noemt het maar, ze hebben het.

De beste Meringues van Brussel (c) Elisabeth Chocolatier
De beste Meringues van Brussel (c) Elisabeth Chocolatier

De kleine man ging voor een wafel met aardbeien, banaan en witte chocolade en de twee groten deelden een wafel met speculoos ijs en verschillend fruit. Verder kun je natuurlijk de frietjes niet laten liggen. Ook mosselen en garnalen kroketjes zijn hier lekker. En de kinderen zullen gerechten als waterzooi en stoemp wel leuk vinden klinken 😉

Chocolademuseum

chocohoed

Het Chocolademuseum, Choco-Story, was een groot succes bij mijn kinderen. Het museum heb ik hier al apart besproken dus meer info kunnen jullie daar lezen.

Mini-Europe

Mini Europe
Mini-Europe

Mini-Europe is een miniatuurpark waar je alle Europese Hoogtepunten in het klein kunt zien, net als in Italia in Miniatura in Rimini. Mini-Europe en het Atomium liggen vlakbij elkaar en je kunt er combi-tickets voor kopen dus het is eenvoudig om die twee tegelijk te bezichtigen. Ook Océade, een groot waterpretpark, is daar dichtbij gelegen dus als het lekker weer is kun je er een heel kindvriendelijk dagje uit van maken!

Veel plezier in Brussel!

Pin mij!

brussel met kinderen

3 reacties op “Top 10 Wat te doen in Brussel met kinderen”

  1. Samen met mijn middelste zoon heb ik in mei het mooie Brussel bezocht. En net als jij vond ik Manneke pis wel een kleine teleurstelling. Ik had hem ook groter verwacht, het aantal toeristen viel bij ons reuze mee. Ons hotel lag om de hoek bij manneke pis, lekker in het centrum dus.

    Wij zijn daar naar de dierentuin geweest (Pairi Daiza) echt een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »