5 tips tegen Cito-stress!
De Cito eindtoets is weer begonnen! En dat is, voor de meeste kinderen in groep 8, best wel eng. Mijn broertje begon vandaag en hij was behoorlijk zenuwachtig. Dat hoeft niet want hij heeft zijn advies al gehad en sinds dit jaar weegt het advies zwaarder dan de score van de Cito eindtoets. Toen ik mijn Cito moest doen was dat nog niet zo, dat is net sinds dit jaar veranderd. Ik weet nog dat ik het in ieder geval heel eng vond toen ik de Cito moest maken!
En weet je, het maakt eigenlijk niet uit wat voor score je haalt, sommige mensen vinden vmbo-dingen leuk, anderen havo, anderen vwo (atheneum) en anderen gymnasium. Wat voor score je ook krijgt, het heeft absoluut niks te maken met hoe slim je bent! Zelf ging ik de eerste keer voor havo maar dat was niet gelukt. Toen heb ik nog een keer groep 8 gedaan en ik heb dat jaar heel hard gewerkt en toen kreeg ik wel een goede score, havo-vwo. Dat bewijst alleen maar dat het dus nog alle kanten op kan, ook tijdens je middelbare schooltijd!
Ik had een leraar die tegen me zei een keer: “Doe je best want je Cito score bepaalt je toekomst”. Dat is dus onzin! Nou, anyway, de Cito is niet iets waar je over hoeft te stressen. Dus hieronder 5 tips waardoor je dat ook niet hoeft!
Eet chocola
Yep, chocola! En bosbessen, en eigenlijk ook vis, en bepaalde smoothies en granaatappel en sommige groenten. Dat is allemaal brainfood! Maar zelf zou ik voor de chocola gaan in plaats van de vis en de groenten ;).
Chocola is rijk aan antioxidanten (flavanolen) waardoor je je beter kunt concentreren en dus ook goed presteert! Alleen wel echte pure chocola, met minstens 65 procent cacao erin, want met Milka Oreo werkt het niet helaas 😉
Eet geen kauwgom
Het kan natuurlijk wel, want het is wel echt fijn om op zoiets te kauwen tijdens de Cito. Ik had ook kauwgom. Alleen, je krijgt er wel honger van. Dat komt omdat je maag denkt dat er eten aankomt, want je speekselklieren gaan al speeksel aanmaken omdat je op iets kauwt. Als er dan geen eten komt, krijg je er honger van!
Eet daarom, als je kauwgom meeneemt, van tevoren goed! Je kunt sowieso beter goed eten van tevoren ;).
Oefenen
Het is handig om, vooral van de vakken waar je iets minder goed in bent, wat oefenwerk te maken. Gewoon een beetje het werk herhalen, en de dingen die je niet zo goed weet nog eens goed bekijken. Niet teveel natuurlijk, want dat levert weer stress op.
Op internet heb je best veel sites en programma’s waar je oefeningen kunt maken. Mijn moeder had me toen ingeschreven bij Squla. Dat hielp wel heel erg maar daar moet je wel voor betalen, er zijn ook wel sites die gratis zijn. Je kunt je leraar of lerares ook vragen of zij oefencito’s hebben waar je thuis mee kunt oefenen.
Niet te laat gaan slapen
Ja, het klinkt cliché, maar het is echt zo. De citotoets is natuurlijk wel een momentopname. Daarom is het belangrijk dat je op tijd naar bed gaat. Misschien zelfs een paar dagen van tevoren en niet alleen de avond voor de toets, want dan kun je alvast een beetje wennen aan het ritme. En als je dan in bed ligt nog even iets lezen of een rustig muziekje luisteren of zo.
Nakijken als je dat wilt
Wanneer je klaar bent met de toets en alles hebt ingevuld, dan kun je als je nog tijd over hebt de antwoorden nakijken. Als je liever gewoon van je eerste antwoord uit wilt gaan, moet je dat doen. Maar als je wilt, kan het handig zijn om het nog even na te kijken.
Nou, dat was het. Geen stress, werk op je eigen tempo, het komt helemaal goed! Succes!
Dochterlief begon op haar 11e te schrijven op SRSCK. Ze schreef in die tijd voornamelijk over school, speelgoed en uitjes voor kinderen vanuit eigen perspectief. Inmiddels is ze 22 en schrijft ze onder haar eigen naam.
Ik vind dat er de laatste jaren zo veel aandacht gegeven wordt aan die Cito-toets. Geen wonder dat kinderen (veel te) zenuwachtig worden.
Hopelijk lukt het je broertje rustig te blijven en haalt hij een score die bij hem past.
Hij was wel rustig gebleven, hij heeft zijn score alleen nog niet gekregen!
Ik vertelde aan mijn zoontje dat alleen als hij de toets beter maakte dan verwacht het uitmaakte. Dat hielp erg tegen zijn stress!
Ja inderdaad, dat is een goede opmerking 🙂