Ga naar de inhoud
Home » Waarom je geen cursus bloggen nodig hebt om te bloggen

Waarom je geen cursus bloggen nodig hebt om te bloggen

cursus bloggen

Ik verbaas me erover hoeveel cursussen bloggen er tegenwoordig wel niet zijn. Nergens voor nodig als je het mij vraagt. Ik begon in 2008 met bloggen op een ander platform en nu alweer 9 jaar geleden op deze blog. Er is in die periode enorm veel veranderd op het gebied maar één ding is wat mij betreft nog hetzelfde: bloggen is helemaal niet moeilijk! Als blogger kun je natuurlijk wel je kennis en kunde steeds verbeteren. Dit kan deels dankzij cursussen en workshops en deels door lekker te doen en fouten te maken. Met andere woorden, leren van vallen en opstaan.

Volgens mij heb je om te bloggen slechts een paar ingrediënten nodig:

Liefde voor schrijven

Een belangrijk punt is logischerwijs dat je van schrijven moet houden. Wees jezelf, schrijf op je eigen manier, vergelijk zo min mogelijk met andere bloggers. Die zijn er al maar er is nog geen jij. Wees dus echt authentiek.

Waar houd je van? Wat boeit jou? Schrijf daarover. Schrijf niet vanuit het succes van een ander. Je moet plezier hebben in het bloggen want dat zul je dan uitstralen en pas dan zul je lezers aanspreken. Dat is de grootste kwaliteit van een blogger, dat hij/zij zichzelf is en een persoonlijke oprechte mening geeft. En dat leer je dus niet tijdens een cursus bloggen.

Daarnaast is het belangrijk om consequent te zijn. Dan weten je lezers waar ze aan toe zijn, wat ze kunnen verwachten. Je hoeft niet per se super vaak te schrijven als het maar wel regelmatig is. Beter elke dinsdag een blog online dan vijf dagen achter elkaar een blog en dan vijf dagen niets. Ik zal je ook meteen verklappen dat ik mezelf juist op dit punt ook moet verbeteren!

Kennis van SEO

Er komt bij bloggen meer kijken dan het schrijven alleen, zo heb je ook kennis nodig van SEO. Dit is wat mij betreft een van de belangrijkste dingen bij bloggen. Je kunt de leukste en meest interessante blogs schrijven en er veel tijd en liefde instoppen maar als je blog niet gezien wordt, dan kom je toch een beetje van een koude kermis thuis.

Natuurlijk schrijf je vooral voor jezelf maar het is nou eenmaal gewoon leuk als je gelezen wordt, toch? Dat je blog gelezen wordt bereik je grotendeels door goede SEO oftewel zoekmachine optimalisatie. Ik zou dan ook zelf zeker een cursus SEO adviseren. Daar zul je zeker baat bij hebben. Ik heb er meerdere gevolgd en heb er veel aan gehad. Ik vind dit soort specifieke (online) cursussen meer opleveren dan één algemene cursus bloggen.

Voor de basis van zoekmachine optimalisatie vond ik zelf de online SEO training van Soofos heel fijn. Alles wordt super duidelijk uitgelegd en je kunt het op je eigen tempo volgen. Een fijne, betaalbare en uitgebreide cursus.

Gevoel voor beeld/kleur

Ok, je houdt van schrijven, schrijft regelmatig, bent consequent en let goed op SEO. Wat is de volgende stap? Het uiterlijk van je blog, zou ik zeggen. Het oog wil immers ook wat. Gevoel voor beeld en kleur is dan een plus. Dat is niet echt iets wat je kunt leren, je hebt het of je hebt het niet.

Je kunt natuurlijk wel een cursus fotografie volgen als je veel eigen foto’s op je blog wil plaatsen. Of een cursus Photoshop, Illustrator of InDesign zodat je lekker creatief kunt zijn met de vormgeving.

Wat vormgeving betreft is er, vind ik, geen goed of slecht. Eigenlijk geldt hetzelfde als het schrijven: wees jezelf. Houd je van felle kleurtjes of juist van een rustige look, doe maar wat jij mooi vindt.

Let er wel op dat het bij jouw inhoud past want het zou natuurlijk een beetje gek zijn als je een blog hebt over pastel inrichtingen en dan geen pastelkleuren zou laten terugkomen in je vormgeving. Maar goed, dat is vrij logisch…

Kennis van social media

Waar je ook veel aan zult hebben wanneer je blogt is kennis van social media. SEO helpt je al voor een groot deel op weg om zichtbaar te zijn als blogger maar door je blog op social media te promoten kun je je zichtbaarheid nog verder laten groeien.

Pinterest is daar een erg mooi middel voor maar afhankelijk van je doelgroep kan Instagram of Facebook bijvoorbeeld ook voor veel bereik zorgen. Zelf heb ik, maar dat heeft ook te maken met mijn werk, cursussen gevolgd op al die gebieden. Als ik slechts één cursus op dit vlak zou aanraden aan een (beginnende) blogger, dan zou het toch Pinterest zijn. Ik heb daar zelf het meeste aan wat betreft bezoekers op deze blog. Die weten vaak de weg hierheen te vinden via Pinterest.

Ook belangrijk trouwens, netwerken! Blijf in contact met andere bloggers, help elkaar. Het is een kwestie van geven en nemen.

Een paar praktische zaken

Een blog beginnen vergt weinig investering maar een paar zaken heb je natuurlijk wel nodig zoals:

Een domeinnaam en hosting

Vergelijk de verschillende bedrijven goed, er zijn best wat verschillen op gebied van kosten en van service. Zelf heb ik nu Vimexx en Antagonist (twee verschillende blogs).

WordPress

Zelf werk ik voor mijn blogs met WordPress en dat vind ik ook het fijnste werken. Zeker als je net start is het een uitkomst omdat je vrij eenvoudig met plugins je blog helemaal kunt customizen zoals jij dat wil.

Een naam, een niche

Meer heb je eigenlijk niet nodig. Ik wil je nog wel meegeven dat wanneer je net begint met bloggen, dat je niet lukraak maar wat gaat doen maar dat je de tijd neemt om goed voor te bereiden. Kies goed de naam van je blog bijvoorbeeld, daar zit je straks nog lange tijd aan vast. Dit vertel ik je echt uit eigen ervaring, ik kreeg spijt van de naam van mijn blog maar ik bestond toen al te lang om het te veranderen – vond ik – maar mensen onthouden srsck niet makkelijk, weten niet waar het voor staat, was het nou srkcs of srcsk of…je snapt 😉

Bedenk goed wat je niche is, wie je doelgroep wordt. Stel je noemt je blog ‘koken met Els’ omdat je van plan bent om recepten te delen maar dat je na enkele maanden beslist dat je toch ook over inrichting wil schrijven en misschien ook wel over de leuke boeken die je gelezen hebt en ja, eigenlijk wil je ook foto’s posten van je weekend op Mallorca – dan krijg je misschien spijt van de naam ‘koken met Els’. Dus eerst je niche/onderwerpen bedenken, dan je naam, dan even een paar nachtjes erover slapen en dan pas je domein kopen.

Volgens mij kun je met deze info lekker aan de slag. Samenvattend: wees jezelf, bouw het langzaam op, geniet van wat je doet, verdiep je in de verschillende aspecten van het bloggen en volg hier en daar een cursus dat voor jou relevant is en toegevoegde waarde biedt. Voor cursussen raad ik aan om een combi te doen van online (Soofos vind ik een aanrader, lekker duidelijk uitgelegd, niet te duur en steekt goed in elkaar) afgewisseld met offline (mits corona het toelaat) workshops en masterclasses. Voor dat laatste houd je o.a Instagram accounts in de gaten van bloggers die jij inspirerend vindt – daar komt geregeld een en ander voorbij.

Succes en vooral heel veel plezier. En vergeet niet: Rome is niet in één dag gebouwd!

Ben jij al een blogger? Laat dan vooral jouw geheime tip weten in de comments, ter aanvulling van deze blog, voor de beginnende blogger.

23 reacties op “Waarom je geen cursus bloggen nodig hebt om te bloggen”

 1. klopt, je hebt weinig nodig, hoewel ik wel eens bloggers teenkom waarvan ik denk: even je Nederlandse taal opfrissen…..
  ik heb zelf veel gehd aan een SEO deskundige die met mij door mijn sites is gewandeld

 2. Hier ook nooit een cursus gevolgd. Ik heb dan wel het geluk dat mijn man heel veel van SEO weet en ik zo handig “gebruik” kan maken van zijn kennis. Verder inderdaad met vallen en opstaan.. en heel veel liefde voor schrijven en bezig zijn met je “kindje” (zo voelt dat toch soms, haha.. mijn derde kind)

 3. Als schrijven je passie is dan komt de rest vanzelf. Het ligt verder aan je ambities, schrijftalent, creativiteit en inzet of het een succes wordt. Een cursus is een mogelijkheid om de kennis in huis te halen, maar door zelf op zoek te gaan naar info en dit toepassen kan je ook een heel eind verder brengen.

 4. Heerlijke post. Er zijn inderdaad wel erg veel cursussen. Het grootste bezwaar vind ik dat ze vaak weinig nieuws melden. Maar als je echt helemaal een beginner bent, kan het misschien toch wel handig zijn en voorkomt het dat je in bepaalde valkuilen stapt.

 5. Ja al heel veel geleerd de afgelopen jaren. En nog steeds. Sommige dingen zijn wel fijn om je verder in te verdiepen. Maar inderdaad eerst maar eens schrijven en dan kun je daarna wel verder leren.

  1. Haha eigenlijk wel hè maar zo’n cursus bloggen is vaak een beetje van alles wat en ook best algemeen terwijl jij misschien al super goed kunt fotograferen maar juist wat meer in de diepte op SEO in zou willen gaan. Dat kan dan niet in zo’n algemene cursus. Daarom vind ik zelf wel specifieke cursussen beter.

 6. Ik heb geen cursus gevolgd tot nu toe ik begon 2 jaar geleden met bloggen en heb mijn doelen voor dit jaar gehaald. Na mijn operatie eens rustig kijken naar mijn doelen voor volgend jaar. Seo is wel iets wat ik nog meer onder de knie wil krijgen toevallig volg ik de cursus op soofos sinds kort.

 7. Ik vind dat tegenwoordig van heel veel cursussen, of dat nu gaat over bloggen of webshop of korte cursussen ondernemen. Je leert er altijd wel iets van, maar heel veel dingen kan je zelf ook wel bedenken vind ik.

 8. Ik vind dat je gelijk heb, maar toch vind ik dat een “cursus” ook niet kwaad kan. Ik heb over de jaren veel bijgeleerd met het bloggen. Maar met een cursus kan je sneller dingen leren. Maar je hoofdpunten zijn wel heel belangrijk 😉

 9. Ik heb toen ik stopte met mijn praktijk en en serieus met bloggen aan de gang ging wel en cursus gedaan, maar hier niets extra’s geleerd, van wat ik mezelf in al die jaren hiervoor met bloggen al had aangeleerd. Het is vooral veel doen en er plezier in hebben wat je doet.

 10. Ik ben begonnen met bloggen vanwege mijn liefde voor lekker eten, bordspellen en omdat ik simpelweg van schrijven houdt. Ik ben graag creatief bezig. Als blogger blijf je leren. Over SEO, social media en vormgeving. Het blijft in beweging. Dat vind ik leuk, maar soms ook een tikkie vermoeiend. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik het allemaal perfect wil doen en kunnen. Een aanvullende tips? Maak mooie grafische beelden met Canva. Het is gratis en erg uitgebreid!

 11. Ik blog al heel wat jaren (sinds 2002) en heb door de jaren heen de nodige bloggers zien komen en gaan. Meestal omdat het toch te veel tijd kost en dat de verwachtingen te hoog waren. De meesten verwachten direct te kunnen gaan cashen met hun blog, zo werkt het in de praktijk vaak niet natuurlijk. Ik denk dat iedere beginnende blogger voor zichzelf moet bedenken wat ze willen bereiken, gewoon lekker schrijven voor jan en alleman of ook daadwerkelijk geld er mee verdienen? In het geval van het laatste moet je daarvoor gewoon voor werken en veel tijd in je blog stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »