Top 10: Cadeaus inpakken zonder cadeaupapier

onder de kerstboom

O jee daar gaan we weer: Sinterklaas en kerst in aantocht! Dat betekent lichtjes, gezelligheid, veel eten maar ook cadeaus en dus cadeaupapier. Heb jij dat ook met sommige producten, dat je denkt “wat een onding. Waar is dat voor nodig?”. Ik heb dat met bijvoorbeeld theemutsen, zandlopers en dus ook met cadeaupapier. Waar heb je die dingen voor nodig? Cadeaupapier kunnen we toch prima zelf maken?

Ik ga zelf dit jaar geen cadeaupapier kopen en ging op zoek naar leuke ideeën en inspiratie voor DIY cadeaupapier.

Stempel ze

zelf cadeaupapier maken
Stempel met groenten (c) Jamie Oliver

Pak oud papier dat je toch in huis hebt liggen, of het nou die belastingdienst enveloppen zijn of papieren zakken van de markt bijvoorbeeld en leuk ze op met stempels. Die stempels kun je maken met groenten en/of fruit. Superleuk om met de kids te maken toch? De (hele eenvoudige) tutorial kun je hier vinden.

cadeaupapier versieren
Kleurrijke stempels (c) My own labels

Op de blog van My Own Labels zie je ook hoe je bestempeld inpakpapier kunt maken met aardappels. Makkelijk om te doen en een feestelijk speels effect.

In een mooi plaatje

Pak je cadeau in in een pagina van een magazine, krant of (strip)boek. Wij pakken eigenlijk vaak cadeaus voor kinderen in in Donald Ducks, dat ziet er ook altijd gezellig uit. Ik heb ook weleens een cadeau ingepakt in een oude kaart van Europa. Dat zag er ook heel gaaf uit. Eigenlijk kun je er alles voor gebruiken, oude posters, kalenders, etc.. Ik heb thuis altijd een doos met oude magazines en boeken die ik voor knutsels met de kinderen gebruik en die ook goed dienst doen voor dit soort gelegenheden. Hieronder zie je cadeaus die we een keertje hadden ingepakt bijvoorbeeld.

cadeaus inpakken

Ik heb hier dan weer geen geduld voor maar zo’n bijbehorende strik, zoals je hieronder ziet, ziet er wel erg mooi uit. Dit jaar moet ik toch maar eens even voor gaan zitten! Volg de stap voor stap instructies op Cool Creativity.

diy cadeaupapier
Feestelijk strikje erbij (c) Cool Creativity

In een lege verpakking

cadeaupapier zelf maken
In een leeg pakje (c) Older and Wisor

Ik moest wel lachen om dit cadeau, Rebecca gebruikte een leeg doosje tampons. Maar je kunt het zo serieus/grappig/mooi maken als je zelf wil. Er komen vaak mooie verpakkingen voorbij, bewaar ze en dan heb je eigenlijk altijd ‘cadeaupapier’ in huis!

In een doosje

Ken je die super schattige mini cadeaudoosjes? Niet meer kopen, maken zul je ze. Amen!

Recyclekunst doosjes (c) Older and Wisor
Recyclekunst doosjes (c) Older and Wisor

In een marktzakje

Weet je wel, die bruine papieren zakjes die je krijgt van de groenteboer op de markt en in sommige natuurwinkels. Die zakjes, die zijn te gek voor kleine cadeaus. Je kunt er een mooi citaat of leus op printen of gewoon de naam van degene die het cadeau krijgt. In het voorbeeld van Fotografille gebruikt ze inpakpapier maar dat idee is dus prima te doen op een zakje.

Met woorden (c) Fotografille.nl
Met woorden (c) Fotografille.nl

Ook een leuk idee is om het zakje in je printer te doen en een kopietje erop af te drukken van bijvoorbeeld een takje of een blaadje zoals op het voorbeeld van The Diy Dreamer. Je kunt natuurlijk bijna alles kopiëren dus kies maar iets uit dat aansluit op de gelegenheid of op de persoon.

diy cadeau
Geheel in kerstsfeer (c) The Diy Dreamer

In stof

Als je je cadeau in een mooie sjaal of stuk stof inpakt is het eigenlijk een soort van 2 in 1 cadeau. Je kunt het mooi inpakken volgens de Japanse inpak techniek, furoshiki. Op Tezukuri zie je precies hoe dat moet. Mooi he? Je kunt ook een mooie combinatie maken van furoshiki en stof stempelen. Uniek en veel leuker dan van die standaard cadeaupapier.

Origineel ingepakt (c)
Origineel ingepakt (c) Tezukuri

Met feestelijke slingers

slingers van vilt
(c) Artbar

Dit is een feestelijk en kleurrijk idee maar het is best wel wat werk moet ik toegeven. Wat wel leuk is, is dat je de vilt slingers op allerlei manieren kunt gebruiken. Je kunt ze inderdaad gebruiken om je cadeau op te leuken maar je kunt ze ook in je kerstboom hangen of in de kinderkamer. Kijk op Artbar voor de tutorial.

pom pom cadeau met wol
(c) Mollie Makes

Je kunt ook je pakjes versieren met wol zoals hieronder. De tutorial hiervoor kun je vinden op Mollie Makes.

In kindertekeningen

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik kom om in de kindertekeningen. Dat krijg je met drie kunstenaartjes in huis. Vroeger bewaarde ik elke tekening en knutsel maar dat was op een gegeven moment niet meer haalbaar, vooral door al onze verhuizingen, dus nu bewaar ik er een paar in een map en ik maak foto’s van de rest. Als jij ook zo’n huis hebt vol kindertekeningen dan kun je die gebruiken als vrolijk en kleurrijk inpakpapier.

Grappige diertjes (c) Mr Printables Blog
Grappige diertjes (c) Mr Printables Blog

Ook in de speelse kindersfeer zijn deze dieren inpak vormen. Je kunt je kinderen de dieren laten tekenen. In het voorbeeld van Mr Printables Blog hebben ze dozen gewikkeld in wit papier en daarop getekend maar je zou eventueel ook rechtstreeks op een doos kunnen tekenen.

In een jampotje

Potjes zijn er in alle vormen en maten dus kies er eentje waar je cadeau mooi in past. Om het te versieren kun je het beplakken of verven zodat je het cadeau niet ziet maar je kunt het ook als zodanig laten en er een mooie strik omheen doen. Je cadeau is dan geen verrassing meer maar het kan er juist wel erg mooi uitzien. Ook tof als je er zo’n led lampje in stopt!

verpak je cadeau

Op het voorbeeld hierboven, van Frog Prince Paperie, hebben ze er chocoladepoeder in gestopt maar alles kan erin: een knuffeltje, sieraden, sokken – zolang het niet te groot is, komt het wel goed.

In een sok, een shirt, een oude sloop

Deze voorbeelden dienen ter inspiratie maar je kunt ook een rondje door je huis lopen en goed rondkijken, je kunt zoveel dingen gebruiken en hergebruiken om een cadeau in te pakken. Taryn Williford verpakte een fles wijn in een sok, hoe cute is dat?!

recycle cadeaupapier

Denk bijvoorbeeld aan een vintage metalen blik, aluminiumfolie, een mandje of bubbel papier. Oude kussenslopen zijn handig voor grotere cadeaus. Versier het geheel met blaadjes, oude knoopjes, rietjes, kerstballen.

Papierverbruik

Ik ben geen eco-koningin. Ik wil het wel maar in de praktijk ben ik nog altijd minder milieubewust bezig dan in de vele goedbedoelde theoretische plannetjes in mijn hoofd. Maar dan nog, begin klein als je maar begint – denk ik dan.

Het papierverbruik per bevolkingshoofd is in de Verenigde Staten van Amerika het hoogst, meer dan 200 kg per persoon per jaar. Schijnbaar wordt in Nederland jaarlijks meer dan 2,7 miljoen ton nieuw papier en karton gebruikt. 80% van het papier en karton dat in Nederland wordt geproduceerd wordt gemaakt van oud papier en karton. Papier dat niet gescheiden van het restafval wordt ingezameld kan niet worden hergebruikt, echt zonde!!

Ik kreeg laatst acht brieven van de belastingdienst op één dag, had ik jullie dat al verteld? Twee van de acht gingen over een verrekening van 1 euro. Ja echt. (Sowieso had je de inhoud van die acht makkelijk in twee brieven kunnen verwerken.) – nou ja goed – ik dacht toen, het is op zich gewoon best mooi blauw papier. Daar kun je wel wat mee doen, knutselen of zo. Of maak er confetti van of verpak je cadeautjes erin. Ik bedoel echt, waarom niet?! Meer informatie over papier en karton recyclen vindt je hier.

Veel creatief plezier en fijne feestdagen! En laat ons vooral ook jouw goede tips weten in de comments!

24 gedachten over “Top 10: Cadeaus inpakken zonder cadeaupapier

 1. Ik pak regelmatig kadootjes in met pagina’s uit magazines, heb zelfs een hele stapel envelopjes liggen van foto’s uit bladen en dan even onder de naaimachine doorgehaald! Ook eens een kadootje gekregen in een oude kaart, superleuk!

 2. Nog nooit gedaan, maar wat een leuk idee, vooral voor kinderen in de Donald Duck, die ga ik zeker onthouden. Ik heb hier alles al ingepakt, in rollen inpak papier. Normaliter met verjaardagen, recycle ik het papier weer.

 3. Ik koop geen inpakpapier meer… Uiteindelijk is dat papier kopen om in de vuilbak te gooien, dus ik recycleer ook… Krantenpapier gaat altijd en daar kan je zo creatief mee omgaan als je zelf wil! Leuke blog!

 4. Kraftpapier vind ik zelf geweldig om mee in te pakken. Ik vind het leuk om met fineliner teksten te schrijven voor degene die het cadeau krijgt. Een leuke manier om te laten weten dat je met iemand bezig met geweest, belangrijk met kerst 🙂

 5. Wat een super leuke en originele ideetjes zijn dit. Ik heb zelf nog veel te veel rollen liggen. Iets met een vriend die dol is op de Action haha. Dus die ga ik eerst maar eens opmaken.

 6. Wat een leuke ideeën, zeer origineel! Zelf pakte ik mijn cadeautjes wel altijd in ‘standaard’ papier in maar het is wel eens goed om deze traditie over te slaan. Mensen gooien het inderdaad toch maar gewoon weg…

 7. Ik heb weleens bakpapier gebruikt in een noodgeval, maar dat lijkt qua uiterlijk misschien meer eco-verantwoord dan het is 😛 Met een mooi touwtje of lintje staat het helemaal niet zo verkeerd en het is makkelijk open te maken als je het niet dubbel strikt. Dat kan best handig zijn als je een kadootje voor een niet zo handig iemand maakt. Dan kunnen ze het zonder hulp en teveel moeite toch zelf uitpakken.
  Maar confetti? Nee, die zooi moet ook weer opgeruimd worden :'( Dat gun ik een ander ook niet, dus ik geef geen confetti. Zou verboden moeten worden!

 8. Wij pakken onze cadeaus ook steeds in met kindertekeningen of een oude krant. Goedkoop en gemakkelijk, het vliegt uiteindelijk toch maar in de vuilnisbak

 9. Wat zitten er toch weer leuke en creatieve ideeën tussen. Aan een sok had ik bv nog helemaal niet gedacht. Maar leuk staat het wel. Zo kun je in ieder geval een leuke twist geven aan cadeautjes ipv het standaard inpakpapier. Een cadeau inpakken met een oud stripboek zou niet bij mij zijn opgekomen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »