Ga naar de inhoud
Home » When the Dust Settles | aangrijpende Deense serie

When the Dust Settles | aangrijpende Deense serie

When the Dust Settles

De Deense serie When the Dust Settles (originele titel: Når støvet har lagt sig) is heftig om te zien. De tien afleveringen van de aangrijpende serie schetsen de 9 dagen vóór en 9 dagen na een terroristische aanslag in Kopenhagen. Je wordt meegenomen in een achtbaan aan emoties, rouw natuurlijk maar ook onbegrip, angst, wantrouwen. De verwerking van zo’n traumatische gebeurtenis verschilt van mens tot mens.

De cirkel is rond

Je wordt als kijker in eerste instantie geacht in de huid van de terrorist te kruipen om de dader te kunnen ontmaskeren. Maar daar stopt het niet. Na de aanslag of door de aanslag, het is maar net hoe je het bekijkt, raken de levens van acht onbekenden verstrikt. Ze kennen elkaar niet maar ze zijn wel verbonden.

Deense serie When the dust settles

Wat mij in eerste instantie opviel bij When the Dust Settles is de aandacht voor details. Er is aan alles gedacht, alles klopt, de cirkel is rond. Ten tweede viel mij op hoe respectvol de serie gemaakt is. Een terroristische aanslag is geen luchtig onderwerp en je kunt je al snel laten meeslepen in je emoties. Het komt eng dichtbij. De aanslag zelf is erg grafisch, het komt echt binnen maar de weg ernaartoe en de nasleep zijn erg respectvol weergegeven.

De acht hoofdpersonages

De acht personages zijn heel verschillend. Als kijker zul je je eerder in de een dan in de ander in kunnen leven. We hebben loodgieter Morten die met zijn vrouw hun zoon op het rechte pad proberen te krijgen, alleenstaande moeder Louise die alles overheeft voor haar dochtertje, een onbegrepen kapper, de hartloze chef-kok Nikolaj, een zwangere zangeres die de liefde maar niet kan vinden, de dakloze Ginger en last but not least, minister van justitie Elisabeth, die haar pensioen blijft uitstellen – weergaloos vertolkt door Karen-Lise Mynster.

Soms, heel soms, schieten de makers door in stereotypes. Ook zijn er twee personages waarbij ik de loop van hun verhaal wat minder realistisch vind maar die paar imperfecties zijn niet storend want het is een verdomd goede serie. En dan heb ik het nog niet eens over de visuele elementen, ook dat steekt goed in elkaar. De kleuren, de styling, ook op dat gebied is er aan elk detail aandacht besteed.

Kijken of niet kijken

Dat When the Dust Settles geen makkelijke zit is, zal je weinig verbazen maar de Deense serie zit erg goed in elkaar en is mooi om te zien.

Wat vooral erg duidelijk naar voren komt is dat elke beslissing, elke mini-actie, gevolgen heeft. En ook, een goede voor ons allemaal, als het puntje bij paaltje komt: wat is er nu echt belangrijk in het leven?

Srsck score ★★★★★

Denmark, 2020. Drama met Karen-Lise Mynster, Malin Crépin en Peter Christoffersen.

Te zien op myLum of op dvd

Pin mij!

Recensie Deense serie

4 reacties op “When the Dust Settles | aangrijpende Deense serie”

  1. Jeetje, ik heb de trailer bij je bekeken. Hij komt binnen. En vroeger keken we alle Lumière series. Dit is zeker niet op Netflix denk ik? In ieder geval eentje die we zeker gaan bekijken. En ik denk mijn schoonouders ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »