Ga naar de inhoud
Home » 20 Beroemdheden overleden bij een auto-ongeluk

20 Beroemdheden overleden bij een auto-ongeluk

Prinses Di

Er zijn over de jaren best wat beroemdheden overleden bij een auto-ongeluk, van acteurs en zangers tot schrijvers en prinsessen. Vorig jaar werd een gerestaureerde versie uitgebracht van Crash, een film uit 1996 van regisseur David Cronenberg. Ik heb de film in de jaren 90 gezien en vond het toen één van de naarste films ooit. Ik was benieuwd of ik er zo’n 25 jaar later op een andere manier naar zou kijken. Nou nee, de film met James Spader, Holly Hunter en Rosanna Arquette vond ik nog steeds naargeestig en beklemmend. Crash gaat over een groep mensen die beroemde auto-ongelukken naspeelt en daarop kickt.

Ook de alom bejubelde bizarre en gewelddadige film Titane heeft te maken met een auto-ongeluk en de obsessie die daarop volgt. De dame heeft seks met een cadillac, just sayin’. Ik vind dat soort films behoorlijk luguber, van mij hoeft het niet. Ik ging er wel door denken aan beroemdheden die overleden bij een auto-ongeluk.

Prinses Diana

Prinses Diana was met haar vriendje, de Egyptische Dodi Al-Fayed, in Parijs. Geweldig voer voor de roddelbladen en ze werden tijdens hun verblijf dan ook constant gevolgd door de paparazzi. Dat ging er heftig aan toe. Zo heftig, dat het uiteindelijk leidde tot een fataal auto-ongeluk.

De geliefde prinses had met Al-Fayed gedineerd bij het Ritz hotel in Parijs. Iets na middernacht vertrokken ze met hun bodyguard Trevor Rees-Jones en chauffeur Henri Paul in een Mercedes S280. Wat we weten is dat de inzittenden met uitzondering van Rees-Jones geen gordels droegen en dat Henri Paul een hoger alcoholpromillage had dan wettelijk was toegestaan én te hard reed om te ontkomen aan de horde paparazzi op motors en in auto’s die ze weer aan het opjagen waren.

De chauffeur verloor daarbij de controle over het stuur en de auto botste tegen een pilaar in een tunnel bij de Pont de l’Alma. Henri Paul en Dodi Al-Fayed waren op slag dood. Rees-Jones en Prinses Diana werden met zwaar letsel naar het ziekenhuis gebracht. Rees-Jones overleefde het ongeluk maar Lady Di stierf diezelfde nacht nog in het ziekenhuis, om 4h53 op 31 augustus 1997. Ze was 36 jaar oud.

Wat op haar dood volgde verdient geen schoonheidsprijs. Volgens getuigen gingen paparazzi foto’s maken van het ongeluk en van de gewonde prinses. Wat de toedracht van het ongeluk betrof, wees iedereen naar iedereen als schuldige. Dan was het weer de schuld van de paparazzi, dan was de chauffeur dronken, dan was het weer moord en één groot complot en het Britse koningshuis zat erachter. De vader van Dodi ging ook best ver met zijn beschuldigingen.

Minder dan een jaar vóór het ongeluk had prinses Di een briefje geschreven (en aan haar butler Paul Burrell gegeven), dat de gemoederen ook goed bezig heeft gehouden. Daar stond namelijk in (o.a.): “This particular phase in my life is the most dangerous. X is planning ‘an accident’ in my car, brake failure and serious head injury in order to make the path clear for Charles to marry.” Zij dacht toen dat Charles wilde trouwen met de nanny van de kinderen, Tiggy. De begrafenis van prinses Diana is in het Verenigd Koninkrijk tot op de dag van vandaag, met zo’n 2,5 miljard toeschouwers, nog steeds het best bekeken ‘evenement op televisie’. Diana ligt begraven op een eiland in de grote vijver van Althorp, zo’n 2 uur rijden vanaf Londen.

Paul Walker

De acteur uit Fast & Furious stierf op 30 november 2013 aan de gevolgen van een auto-ongeluk in Los Angeles. Hij zat samen met een vriend van hem in een Porsche Carrera GT. Walker was de passagier. Ze stierven allebei.

De auto vatte vlam toen ze met hoge snelheid een boom raakten. Fast and Furious 7 werd nog gefilmd ten tijde van het ongeluk. Om de film alsnog af te maken is een deel herschreven (het karakter van Walker, Brian O’Conner, ging met pensioen) en de broers van Walker spelen als body double de scènes van Walker die nog opgenomen moesten worden terwijl de computer voor de rest zorgt. Paul Walker werd 40 jaar oud.

Grace Kelly

In 1982, op 14 september, stierf de iconische prinses en actrice Grace Kelly aan de gevolgen van een auto-ongeluk een dag eerder. De elegante Amerikaanse actrice was in 1956 getrouwd met prins Reinier van Monaco en woonde sindsdien in Monaco. Op die dag reed prinses Grace in haar Rover 3500 met haar jongste dochter, Stéphanie, die toen 17 jaar oud was. Ter hoogte van La Turbie, vlakbij Monaco, kreeg ze een beroerte en verloor ze daardoor de macht over het stuur in een haarspeldbocht.

Stéphanie probeerde nog bij te sturen maar de auto kwam in een ravijn terecht. Het was een val van zo’n 37 meter en geen van de twee dames had een riem om… Grace was buiten bewustzijn en Stéphanie had gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken nek. Grace kwam na het ongeluk niet meer bij en stierf een dag later in het ziekenhuis. Ze werd 52 jaar oud. Prinses Grace is begraven in het koninklijke familiegraf in de kathedraal van Monaco.

Isadora Duncan

Ook op 14 september – maar dan in 1927 – stierf de Amerikaanse danseres Isadora Duncan vlakbij, in Nice. Duncan was wereldberoemd, ze was de pionier van de moderne dans. Ze overleed door een wel heel raar en tragisch ongeluk. Dit was niet het eerste auto-ongeluk dat de danseres meemaakte. De auto waar zij in 1913 in Parijs met haar twee jonge kinderen en de oppas inzat, reed de Seine in. De oppas en de twee kinderen van Isadora overleefden dat ongeluk niet. In 1924 zat ze ook weer in een auto-ongeluk, deze keer in Leningrad.

Het auto-ongeluk in 1927 zou haar wel het leven kosten. Isadora Duncan droeg vaak lange sjaals, zo ook die dag. Ze droeg een lange zijden sjaal rondom haar nek, en aan beiden kanten zweefden lange stroken van de sjaal langs haar lichaam. Ze zat in een Amilcar CGSS, een auto zonder dak. Eén kant van haar sjaal raakte verstrikt in het achterwiel toen ze op de Promenade des Anglais reden, waardoor ze gewurgd werd terwijl ze uit de auto werd getrokken en op de straat terechtkwam. Ze was op slag dood. Isadora Duncan werd 50 jaar oud.

James Dean

James Dean was nog maar 24 jaar oud toen hij op 30 september 1955 stierf. Het was middag in Cholame, Californië, wanneer James Dean met zijn Porsche 550 frontaal tegen een andere auto botste. James Dean reed te snel maar hij had wel voorrang. Zowel de bijrijder van James Dean, de Duitse monteur Rolf Wütherich, als de man die in de Ford reed overleefden het ongeluk maar de jonge acteur was op slag dood.

Falco

Wie kent het nummer Rock Me Amadeus niet? De Oostenrijkse zanger Falco had meerdere hits in de jaren 80 maar Rock Me Amadeus was wel zijn bekendste. Tijdens een verblijf op de Dominicaanse Republiek kwam hij te overlijden. De Mitsubishi Pajero waar hij in reed werd op 6 februari 1998 geramd door een bus terwijl hij van een parkeerplaats afreed. De zanger stierf kort daarop in het ziekenhuis.

Tijdens het onderzoek na zijn dood kwam naar voren dat Falco alcohol, THC en cocaïne in zijn lijf had ten tijde van het ongeluk. Hij werd 40 jaar oud en is begraven in Wenen.

Helmut Newton

Helmut Newton overleed op 23 januari 2004 door een auto ongeluk in Los Angeles. De fotograaf en zijn vrouw June woonden in Monaco maar ze verbleven elke winter enkele maanden in het Chateau Marmont Hotel in Los Angeles. Helmut Newton verloor – om onduidelijke redenen – de macht over het stuur van zijn Cadillac op de oprit van het hotel en botste tegen een muur. Hij werd naar het Cedars-Sinai ziekenhuis gebracht waar hij overleed. Helmut Newton was 83 jaar oud.

Jayne Mansfield

Het is 29 juni 1967 in de nacht, de blonde ‘bombshell’ en actrice Jayne Mansfield is net klaar met een optreden wanneer ze met haar vriendje Samuel S. Brody en de jonge chauffeur (Ronnie Harrison is nog maar 20 jaar oud) in de auto stapt, op de achterbank liggen drie van haar kinderen te slapen. Ze zijn onderweg naar New Orleans wanneer de Buick Electra tegen de achterkant van een tractortrailer aanbotst die plotseling afremt. Het zicht was heel slecht op dat moment want het was donker enerzijds en anderzijds was er een wagen anti-muggenspul aan het spuiten waardoor er een soort van dichte mist ontstond.

Door de impact van de botsing waren de drie volwassenen op slag dood. De drie kinderen kwamen er vanaf met lichte verwondingen. Het jongste kindje van de actrice ken je misschien: Mariska Hargitay speelt Olivia Benson in meerdere Law & Order afleveringen.

Er deden in die tijd verhalen de ronde dat de actrice zou zijn onthoofd tijdens het ongeluk en nog steeds hoor/lees je dat soms. Dit is bewezen onjuist. De actrice was nog maar 34 jaar oud toen ze stierf.

Albert Camus

Albert Camus is één van de grootste namen in de literatuur. De Franse filosoof, journalist en schrijver (van romans, essays en toneelstukken) kreeg in 1957 de Nobelprijs voor de literatuur.

Camus had net oud en nieuw doorgebracht in zijn vakantiehuis in Lourmarin met zijn gezin en met zijn uitgever Michel Gallimard en zijn gezin. De vrouw en kinderen van Camus gingen naar Parijs met de trein en Camus zou enkele dagen later volgen met zijn uitgever in de uitgever’s Facel Vega HK500.

Op 4 januari botsten ze tegen een plataan aan in het noorden van Frankrijk, bij het dorpje Villeblevin. Camus die in de passagiersstoel zat, was op slag dood en Gallimard die de auto bestuurde stierf vijf dagen later aan de gevolgen van het ongeluk. De vrouw en dochter van de uitgever overleefden de crash. Albert Camus was 46. Hij is begraven in Lourmarin.

Jack Anglin

Het verhaal van de Amerikaanse countryzanger Jack Anglin is bizar. Een week vóór zijn eigen ongeluk stierven namelijk vier van zijn country collega’s in een vliegtuig ongeluk. Op 8 maart 1963 ging Anglin eerst naar de begrafenis van Randy Hughes en Cowboy Copas. Daarna bezocht hij de herdenking van Hawkshaw Hawkins. Als laatste werd die dag de beroemde countryzangeres Patsy Cline begraven. Anglin stopte even bij de kapper voordat hij naar de laatste begrafenis van de dag zou gaan maar door het kappersbezoekje was hij aan de late kant. Hij ging daarom sneller rijden en verloor de macht over het stuur.

De auto botste tegen een boom. Jack Anglin was op slag dood. De zanger stierf op 8 maart 1963 op 47-jarige leeftijd. De country gemeenschap was erg van slag, met vijf grote namen uit de country scene die binnen een week stierven.

Weet je trouwens dat Patsy Cline twee jaar vóór het fatale vliegtuigongeluk in een zwaar auto-ongeluk had gezeten met haar broer Sam in Nashville? Ze botsten frontaal tegen een andere auto en Patsy werd door het voorruit gelanceerd. De vrouw in de andere auto stierf ter plekke en Patsy Cline moest een maand in het ziekenhuis doorbrengen. Ze hield een groot litteken op haar voorhoofd over aan dat ongeluk.

John Forbes Nash Jr.

John Forbes Nash Jr. was een geniale Amerikaanse wiskundige die vanaf zijn 30ste (ongeveer) last van paranoïde schizofrenie had. Hij was voor het grote publiek vooral bekend omdat zijn verhaal verfilmd is. In de film, A Beautiful Mind, speelt Russel Crowe hem. De film was heel succesvol en won vier Oscars.

John Forbes Nash Jr. stierf op 86-jarige leeftijd, samen met zijn vrouw als gevolg van een auto-ongeluk. Ze waren net op reis geweest en zaten in een taxi vanuit het vliegveld naar huis, toen de taxichauffeur de controle over het stuur kwijtraakte en tegen een vangrail botste. Zowel Nash Jr. als zijn vrouw werden uit de auto gelanceerd door de impact van de botsing. Waarschijnlijk hadden ze geen gordels omgedaan. De taxichauffeur had slechts enkele lichte verwondingen.

Claudia Jennings

Claudia Jennings was een Amerikaanse actrice, Playmate (in 1969 en 1970) en model. Ze stond ook wel bekend als de ‘Queen of B-movies’.

Op 3 oktober 1979, toen Jennings nog maar 29 was, stierf ze als gevolg van een frontale botsing tussen haar cabrio Volkswagen en een pick-up op de Pacific Coast Highway bij Malibu.

Françoise Dorléac

Françoise Dorléac was de oudste zus van Catherine Deneuve en eveneens actrice. Ze speelden meerdere keren samen in films al is Les Demoiselles de Rochefort de bekendste film met het duo.

Op 26 juni 1967 was de succesvolle actrice onderweg naar het vliegveld van Nice waar ze een vlucht moest halen. Bij de afslag van Villeneuve-Loubet ging het mis. De combinatie van snel rijden en harde regen leidde ertoe dat de Renault 10 waar ze in reed meerdere keren over de kop sloeg en vervolgens in brand vloog. Ze was 25 jaar oud.

Lisa ‘Left Eye’ Lopes

Lopes, beter bekend als Left Eye, was een Amerikaanse rapper, danseres en zangeres. Ze was één van de drie leden van de band TLC. Op 25 april 2002 zat Lopes achter het stuur van een gehuurde Mitsubishi Pajero tijdens een verblijf in Honduras. Er zaten nog zeven mensen in de auto ten tijde van het ongeluk. Lopes moest uitwijken voor een andere auto maar dat ging mis en de auto sloeg meerdere malen over de kop. Zowel de zangeres als drie passagiers werden uit de auto geslingerd.

Left Eye was de enige inzittende van de auto die stierf bij het ongeluk. Ze werd 30 jaar oud.

Bessie Smith

Bessie Smith was één van de populairste en succesvolste blueszangeressen van haar tijd. Ze werd ook wel The Empress of Blues genoemd. Ze overleed aan de gevolgen van een auto-ongeluk op 43-jarige leeftijd.

Op 26 september 1937 zit de zangeres in de auto met aan het stuur haar minnaar Richard Morgan, een bekende clubeigenaar. Ze botsen, door een inschattingsfout van Morgan, tegen de zijkant van een vrachtwagen. Bessie Smith die op de passagiersstoel zit krijgt de volle laag en raakt zwaar gewond.

Toevallig rijdt een dokter langs en die stopt om Bessie te proberen te helpen (Morgan lijkt nergens last van te hebben). Terwijl dat gebeurt, rijdt er een dronken koppel langs en die botsen tegen de auto aan van de dokter. Kortom, het was enorme chaos en het duurde een half uur voordat een ambulance aankwam. Bessie Smith overlijdt kort daarop in het ziekenhuis aan de gevolgen van dit ongeluk.

Jackson Pollock

Op 11 augustus 1956 waren de beroemde Amerikaanse schilder Pollock, zijn vriendin (en eveneens kunstschilder) Ruth Kligman en een kennis van haar Edith Metzger onderweg naar een concert. Ze reden in zijn cabrio Oldsmobile 88.

Pollock had die dag gedronken, was sjagrijnig, reed te snel en verloor de macht over het stuur in een bocht. De auto sloeg over de kop en Metzger en Pollock waren op slag dood. Ruth Kligman was gewond maar overleefde het ongeluk. Pollock was 44.

Desmond Llewelyn

Desmond Wilkinson Llewelyn was een Welsh acteur, voornamelijk bekend van zijn rol als Q in James Bond. Hij speelde welgeteld 17 keer de rol van Q en maakte vijf Bond acteurs mee. Op 19 december 1999 botste hij in zijn Renault Megane frontaal tegen een Fiat Bravo.

De man in de Fiat raakte zwaargewond. Llewelyn werd per helicopter naar het ziekenhuis gebracht maar hij stierf kort na aankomst in het ziekenhuis. Hij werd 85 jaar oud.

Nicholas Charles Dingley ‘Razzle’

Razzle was de Engelse drummer van de Finse glamrockband Hanoi Rocks. Op 8 december 1984 waren de bandleden van Hanoi Rocks bij de zanger van Mötley Crüe in Californië. De bandleden van Mötley Crüe waren er ook. Op een gegeven moment gingen Razzle en Vince Neil, de zanger van Mötley Crüe, erop uit om drank te kopen. De Tomaso Pantera werd bestuurd door Neil.

Op de terugweg van de winkel botsten ze frontaal tegen een andere auto aan. De twee inzittenden van die auto waren zwaargewond en hielden er blijvend hersenletsel aan over. Razzle was op slag dood. Vince Neil had dronken gereden en werd gearresteerd. Hij kreeg uiteindelijk 30 dagen gevangenisstraf opgelegd, waarvan hij slechts 2/3 daadwerkelijk vastzat. Razzle was 24 jr oud.

Ryan Dunn

Ryan Dunn was lid van Jackass. Hij overleed op 20 juni 2011 als gevolg van een eenzijdig auto-ongeluk. Eén van de productieassistenten van Jackass Zachary Hartwell, zat bij hem in Dunn’s Porsche 911 GT3 en kwam ook te overlijden. Dunn had ten tijde van het ongeluk teveel gedronken en reed met 200 km/u (daar waar je 90 mocht). De auto viel in een ravijn, botste tegen een boom en vatte vlam. Ryan Dunn werd 34 jaar.

Viola Beach

Viola Beach was een Britse indieband. De vier jonge leden van de band die op dat moment steeds succesvoller werd, overleden in een auto-ongeluk in 2016.

Op 13 februari reden Kris Leonard, River Reeves, Tomas Lowe en Jack Dakin in een gehuurde Nissan Qashqai met hun manager (de 32-jarige Craig Tarry) aan het stuur naar een hotel in Stockholm na een optreden toen de auto van een ophaalbrug in een kanaal viel, zo’n 25 meter lager. Dit overleefden ze alle vijf niet. Het is onduidelijk hoe het noodlottig ongeluk heeft kunnen gebeuren. De jongens stonden aan het begin van hun carrière en waren nog maar 19 (Dakin en Reeves), 27 (Lowe) en 20 (Leonard).

Marc Bolan

Marc Bolan was een Brits popmusicus, singer-songwriter, gitarist en de oprichter van de band T.Rex. T. Rex wordt gezien als één van de belangrijkste glamrockbands. Gloria Jones was zangeres en Bolan’s vriendin en moeder van zijn zoon. Op 16 september 1977 gingen Gloria en Marc uit eten in het restaurant Morton’s in Londen. Op de terugweg verloor Gloria de macht over het stuur van de Austin mini die tegen een esdoorn tot stilstand kwam in Barnes (Londen).

Gloria was gewond en moest naar het ziekenhuis terwijl Bolan op slag dood was. Eigenlijk had Gloria een rechtzaak rondom het ongeluk moeten afwachten maar ze vertrok met zoontje Rolan naar de Verenigde Staten. Na de dood van Bolan werd T. Rex ontbonden maar twintig jaar later kreeg het onder leiding van Mickey Finn een nieuwe vorm. De groep bestaat nu nog steeds.

Anne Heche

Helaas moet de lijst geüpdatet worden want actrice Anne Heche is op 12 augustus 2022 overleden als gevolg van een auto ongeluk. Het ging om een eenzijdig ongeluk. Ze reed met hoge snelheid in Los Angeles een huis in. Zowel de auto als het huis vatten daarop vlam. De bewoonster van de woning kwam er zonder kleerscheuren af maar Anne Heche verloor kort na het ongeluk het bewustzijn en lag dagenlang in coma in het ziekenhuis. Opvallend: haar broer Nate overleed in 1983 aan de gevolgen van een eenzijdig auto ongeluk. Heche was er destijds van overtuigd dat het zelfmoord was geweest. Anne Heche was een van vijf kinderen. Vier van de vijf zijn inmiddels overleden. Alleen zus Abigail leeft nog.

Pin mij!

overleden door een auto-ongeluk

6 reacties op “20 Beroemdheden overleden bij een auto-ongeluk”

  1. Prinses Diana herinner ik me nog zo goed! En Paul Walker weet ik ook nog… verschrikkelijk voor allen en zoiets vergeet je ook nooit. Mijn jongste zoontje is fan van het liedje van Richie Valkens van A la Bamba. Hij is omgekomen bij een vliegtuig ongeluk. Daar heb ik de film van gezien en maakt ook veel indruk.

  2. Ik moest gelijk aan Lady Di denken inderdaad, ook Paul Walker kan ik me nog goed herinneren. Verder staan er ook een aantal in de lijst waarvan ik dit nog niet wist.

  3. Mijn partner is omgekomen door een verkeersongeval. Dat heeft voor mij uiteraard veel meer impact gehad dan welke bekende mens dan ook. De auto is een moordmachine, dat vergeet men al te gemakkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »