Op vakantie met tieners: Angoulême in Frankrijk

angouleme

Stripfiguren op elke straathoek

Zoals je weet, schreef ik eerder regelmatig artikels met tips en vakantiebestemmingen voor een vakantie met kids, bijv in Parijs of in Wenen, maar mijn kids zijn helemaal geen kleine kindertjes meer. Het zijn heuse tieners, van 11, 15 en 17 jaar oud! Niet dat de vakantiebestemmingen daardoor erg veranderd zijn maar je past het toch wel aan natuurlijk. Daar waar ik vroeger erop lette dat er ofwel een dierentuin, een attractiepark of een strand in de buurt was let ik nu toch op andere dingen.

Mijn kinderen houden over het algemeen van zon en zee, van (live)muziek en film en van het zuiden. Ik zal ze niet zo snel meekrijgen op een tocht door de Noorse natuur of op wintersport zeg maar.

angouleme
Stripfiguren op elke straathoek

De filmset van Wes Anderson

Toen ik dus een paar maanden geleden zag dat de bekende filmregisseur Wes Anderson een film in Angoulême zou opnemen (nog geen 900 km van Den Haag af!), boekte ik meteen tickets voor de voorjaarsvakantie. Een paar dagen toeven rondom een filmset zouden mijn kinderen geweldig vinden. Het was wel een beetje een gok want ik wist niet hoelang de opnames zouden duren dus wat nou als het tegen die tijd afgelopen zou zijn. Wat zouden we dan doen daar in Angoulême?

Ik wist niet veel over de stad behalve dat daar een jaarlijks bekend stripfestival is. Ik was er ooit als kind geweest en wist alleen nog dat ik het er eng vond. Nou, dat beloofde wat. Op goed geluk dan maar!

angouleme
Wat zijn ze klein naast het beeld

Inmiddels zijn we vorige week in Angoulême geweest, hebben we de filmset meegekregen én de regisseur gezien (over deze ervaring kun je via deze link verder lezen) maar we kwamen er vooral achter dat het echt een hele toffe stad is! Echt ondergewaardeerd. Bovendien is het met de trein slechts zo’n 35 à 40 minuten van Bordeaux verwijderd (een hele toffe stad, ik heb er in mijn studententijd twee jaar gewoon) dus je kunt ook een leuk uitstapje voor de dag inplannen.

Ten tweede was er genoeg te doen, al had je geen filmopnames dus hier enkele tips voor een korte vakantie in Angoulême. Print maar uit hoor voordat je gaat want aan de dame bij de VVV heb je werkelijk niets. Die zag er voornamelijk heel depri uit en als ik haar moest geloven was er bar weinig te beleven daar, volgens mij had ze nog nooit een toerist gezien ofzo haha…

Stripfiguren door de hele stad

Vanaf de seconde dat je het treinstation uitloopt, word je aan het stripfestival herinnerd (januari elk jaar). Je wordt meteen al, nog in het station, verwelkomd door een beeld van Robbedoes. Loop je het station uit, dan zie je al een verwijzing naar Asterix en Obelix en op het dak van het station heb je een enorm beeld van Franklin. Met andere woorden, dit is de stripkapitaal van Frankrijk en dat zul je weten ook. En nog beter, dat wil je weten want het is superleuk. Zeker met kinderen/tieners want je kunt op zoek gaan naar alle stripfiguren die door de stad op de muren en gevels geschilderd zijn. Je ziet er al behoorlijk wat als je van het station naar de oude stad loopt (ong 10 minuten) zoals Lucky Luke en de Daltons dus let goed op!

angouleme bd
Beeld op het station (c) Angouleme Tourisme

Tip: Je kunt een app downloaden met daarop de locatie van alle muurschilderingen en een korte uitleg over wie wie is. Dit vond mijn kleinste heel leuk, liep hij met de app vooraan op zoek naar de volgende stripfiguur.

streetart
Het zijn echt hele kunstwerken!

Stripmuseum

Het stripmuseum vonden wij een hele aparte ervaring. Het gebouw was namelijk helemaal leeg, we waren de enige bezoekers en het was best serieus opgesteld. Het museum is denk ik vooral bedoeld voor de echte stripkenners die dan naar het festival komen en buiten de festivalperiode denk ik dat er geen hond komt. Maar, alsnog is het echt een aanrader, vooral omdat je onderweg naar het museum een hele andere kant van Angoulême ziet. (oh ja, en kinderen onder de 18 mogen gratis het museum in)

bd museum
Mooi maar leeg

Je moet namelijk omlaag lopen tot je bij de rivier aankomt en dan kom je via een brug op een soort van klein eilandje waar er bij mooi weer een hele relaxte sfeer was. Veel jongeren in het gras, een klein speeltuintje en een wat wiebelige brug wat mijn kinderen dan het leukste vonden van het hele uitstapje haha. Het museum zelf is bovendien in een prachtig gebouw geleden (van buiten, van binnen is het vrij steriel)

museum frankrijk
Privé museum
Leeg museum angouleme
Leeg, leeg en leger

Mocht je het leuk vinden dan kun je op 2 minuten lopen van het stripmuseum, het museum van papier vinden. Dat leek mij wel grappig maar mijn kinderen vonden het een minder geslaagd idee dus we zijn er niet in geweest 😉

corto maltese
Corto Maltese in het museum

De oude stad

Uiteindelijk, mede door de filmopnames, hebben we veel tijd in de oude ommuurde stad doorgebracht en werkelijk, ik vond het zo’n schitterende stad. De kathedraal is bijvoorbeeld heel bijzonder (van buiten + mooie blauwgetinte ramen): het is een Romaanse kathedraal uit de 12e eeuw. Een beetje creepy maar dat is de hele oude stad eigenlijk. Voornamelijk omdat het heel erg leeg is, er lopen weinig mensen op de een of andere manier, er zijn geen toeristen en veel winkels en restaurants waren gesloten. Juist die ‘spookstad’ vibes maakten een wandeling door de stad spannend voor de kids.

Angouleme zonsondergang
zonsondergang
oude stad
mooie ouderwetse gevels

Ook leuk: even het museum van Angoulême in. Het is gescheiden van de kathedraal door een klein tuintje. Als je dan in het museum bent, vooral vanaf de eerste verdieping, dan zie je details van de kathedraal die je vanaf de grond niet ziet.

kathedraal
het gebouw rechts is dus het museum (je ziet slechts een stukje) en links de achterkant van de kathedraal

De kinderen vonden het museum leuk omdat er allerlei skeletten en fossielen waren, en van die rare doosjes waar je in kon ruiken en dan moest je raden wat voor geur het was. We hebben het geen een keer goed geraden want het rook elke keer gewoon erg vies maar dan stond er dat het de geur was van ‘zee’ of dat soort dingen. Hoe kom je erop haha. Er is in dit museum een uitgebreide collectie aan kunst en traditionele objecten uit Afrika en Oceanië.

museum met kids
Musée d’Angoulême
musee d angouleme
In het museum
angouleme
Met skeletten enzo

Verder zou ik zeggen, wandel vooral lekker door de stad want er zijn veel mooie gebouwen, mooie details, sculpturen, muurschilderingen, etc. Omdat de oude stad hoger geleden is dan de rest van de stad, heb je op meerdere punten een mooi uitzicht over Angoulême.

Gebeten door een hond

Wat overigens veel minder spannend en leuk was, was dat mijn dochter op de laatste avond gebeten werd door een Duitse herder. We waren ‘s avonds aan het wandelen in de oude stad en we waren werkelijk helemaal alleen – er was nergens iemand te bekennen – komt er opeens met volle vaart een Duitse herder blaffend op haar afrennen. De eigenaar kwam al snel erachteraan maar de hond was niet aangelijnd. Tegen de tijd dat hij hem aan de lijn kreeg, had de hond mijn dochter tweemaal in haar kuit gebeten. Best een hele enge ervaring want zoiets gaat zo snel en een hondenbeet is echt niet fijn.

angouleme empty
Enkele minuten voor de hondenaanval

Ik kon gelukkig in de vaccinatiepapieren van mijn dochter zien dat ze bij was met haar tetanus vaccinatie en bij de receptie in het hotel, zorgden ze er meteen voor dat we een huisarts aan de lijn kregen. Maar wel echt schrikken. De dag daarop waren we in Parijs, onderweg naar huis, en we zagen een Duitse herder rennen op de stoep, niet agressief, gewoon lief maar niet aangelijnd. Nou, ik kan je zeggen dat we allevier opeens veel minder ontspannen waren!

Harry Potter winkel

En ja, ik moet ik toch even vermelden dat er in de oude stad een hele toffe Harry Potter winkel was met alleen maar Harry Potter spullen. De kids waren er niet weg te slaan 🙂 Tenminste uit die winkel én uit de vele ‘patisseries’ want al die Franse gebakjes…mmmmmm…..

winkel Angouleme
De Harry Potter hemel

Wij waren er in de winter maar in de zomer heb je ook nog eens allerlei wateractiviteiten mogelijkheden. Op de site van Angoulême Tourisme kun je zien wat je er allemaal kan doen. Het is een hele fijne regio voor een actieve vakantie sowieso maar dan zou ik wel aanraden om met de auto te komen want dan ben je toch net wat mobieler. Wij waren van de bus en trein afhankelijk en dat beperkt de mogelijkheden enigszins. Voor ons dit keer niet van toepassing omdat we de stad toch niet uit wilden in verband met de filmopnames maar ik kan me voorstellen dat als je lekker actief wilt doen in de zomer, dat een auto net wat praktischer is.

actief angouleme
Wateractiviteiten in de zomer
angouleme
Schattige (lege) parken 😉

Twee restaurants

En dan nog eens twee tips wat eten betreft. Wij hebben gegeten bij Little Comptoir, pizza’s en andere Italiaanse gerechten. Lekker en vers maar aan de prijzige kant. Het is een kleine zaak dus reserveer voor de zekerheid want het is al snel vol.

Ook hebben we goed gegeten bij Le Lieu-Dit, een restaurantje in dezelfde straat als Little Comptoir, met een hele bijzondere inrichting. Ze serveren hier voornamelijk Franse gerechten, wel goed klaargemaakt maar je moet het lusten, mijn kids hadden hier iets meer moeite met de kaart dan bij de Italiaan 😉 Aanrader als je van vlees of vis houdt: de spiesjes. Die worden op een hele leuke manier geserveerd en waren erg lekker.

pizza angouleme
Pizza bij Little Comptoir

Dit waren mijn tips tot zover, al moet ik zeggen dat dit echt maar een klein deel is van alles wat hier in de stad en in de omgeving van Angoulême te beleven valt omdat wij toch driekwart van de tijd met de filmopnames bezig waren, waardoor we niet alles hebben gedaan wat daar te doen valt.

Ken jij Angoulême? Was je hier al, of op een andere bestemming in de Charente, geweest?

The following two tabs change content below.
Frederique
Frédérique is moeder van drie tieners en werkzaam als tekstschrijver en communicatiestrateeg in de culturele sector. Ze houdt van Frankrijk, van mimosa, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, haute couture, films en hotels (daar heeft ze een speciale liefde voor, ze zou het liefst in een hotel wonen.)

12 thoughts on “Op vakantie met tieners: Angoulême in Frankrijk

  1. Wat grappig dat een film de reden kan zijn om een stad te bezoeken en dat de stad dan zo leuk blijkt te zijn, minder leuk is de bijt van de hond natuurlijk, schrikken zeg. Wij zorgen ook echt dat als we een stad gaan bezoeken, we allemaal iets hebben wat we leuk vinden, zo houden we het voor iedereen leuk. Ik kan jammer genoeg de foto’s niet zien.

  2. Ik ken Angoulême niet en eigenlijk die hele omgeving niet. Leuk om te lezen dat deze bestemming een schot in de roos is. Het is toch altijd zoeken om een vakantiebestemming te vinden die iedereen (dus ook jouw pubers) leuk vinden.

  3. Wat een leuk idee om naar deze stad af te reizen voor vakantie en dan iets mee te krijgen van de filmset. Maar ook zonder de filmset klinkt het als een erg leuke stad om te bezoeken. Ik zet hem op mijn mogelijke-bestemmingen-voor-de-vakantie-lijstje

  4. Ik snap het wel hoor dat Frankrijk bij zoveel families geliefd os om tijdens de vakantie te bezoeken! Mijn ouders waren qua voorzieningen iets minder kieskeurig. We zochten vaak meer de rust op, chaletjes in een bos met strand of een meer in de buurt. En we brachten vooral veel tijd door in de natuur. Iets wat ik nu ook nog graag doe, maar vind leuke stadjes of pittoreske dorpjes bezoeken onderweg minstens net zo leuk! ☺️?

  5. ah wat leuk dat je daar door een film bent geweest, ik heb dat altijd met WIDM en dan die unieke locaties. Daar wil je dan gewoon heen! Leuk dat er ook genoeg te doen is

  6. Jeetje wat schikken met die hondenbeet! Wij zijn nog nooit in Frankrijk op vakantie geweest. Zelf ben ik ooit met school in Parijs geweest en wil er zeker nog een keer weer heen.

  7. Zo, dat zal best schrikken geweest zijn met die hondenbeet! Gelukkig was ze ingeënt. Gelukkig hebben jullie er wel een leuke trip van gemaakt met bezoekjes aan mooie en leuke plekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *