15 x bijzondere traditionele festivals in de wereld
Kennismaken met andere culturen is een van de leukste dingen op reis vind ik. Lekkere gerechtjes proeven, nieuwe dansjes leren, meedoen met de gewoontes van het land…ik kan er enorm van genieten. Ik word er dan ook altijd erg blij van als ik toevallig tijdens een traditioneel festival op een bepaalde plek ben. Het zijn vaak unieke en sfeervolle evenementen. Laatst dacht ik dus ook: waarom zou je niet een reis juist om traditionele festivals heen plannen? Twee vliegen in één klap.
Wij hebben hier Koningsdag maar wat heeft de rest van de wereld? Ik zocht de 15 traditionele festivals op die ik zelf heel graag een keer bij zou wonen. Dit is slechts een selectie, er zijn zoveel toffe traditionele festivals die ik graag zou bijwonen zoals het befaamde Holi Festival of Colors in India en Dia de Los Muertos in Mexico maar ja keuzes, keuzes. Kijk je even mee ter inspiratie?
Naadam, Mongolië
Het Naadam festival is ingeschreven op de Unesco-lijst van het immateriële erfgoed. Het nationaal festival wordt elk jaar, van 11 tot 13 juli, grootst gevierd in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar.
De focus ligt op drie traditionele spelen die onlosmakelijk verbonden zijn met de leefgewoontes van de Mongolen: Worstelen, paardrijden en boogschieten (zie de foto hierboven). Iedereen doet mee, mannen, vrouwen en kinderen!
Fiesta de los Diablitos, Costa Rica
Het Fiesta de los Diablitos, oftewel het Festival van de kleine duivels, vindt plaats in twee inheemse dorpen, Boruca (eind december, begin januari) en Rey Curre (in februari), in Costa Rica. Superleuk om mee te pakken tijdens een rondreis door Costa Rica!
Het festival draait om een soort van reconstructie van de strijd tussen (en de overwinning van) de Indianen, afgebeeld als duiveltjes, en de Spanjaarden, afgebeeld als stier. De mannen van het dorp zijn dus verkleed als duiveltjes. De stier, ook een verklede bewoner, wordt uitgedaagd door de duiveltjes. Er wordt volop gedanst en de kleurrijke kostuums en beschilderde maskers zijn heel bijzonder. Aan het einde van het festival dat drie dagen duurt wordt de stier verbrand.
La tomatina, Spanje
Het tomatengevecht is een unieke traditie in Buñol, Valencia, sinds begin jaren ’40. Elk jaar komen er tienduizenden mensen uit alle hoeken van de wereld om tomaten naar elkaar te gooien! De sfeer is altijd vrolijk en het is een heel apart gezicht, haast post-apocalyptisch (!), zo iedereen onder de tomatenprut.
Deze traditie is ooit ontstaan toen twee mannen uit onvrede tomaten gooiden naar mensen waartegen ze protesteerden. Van het protestelement is weinig overgebleven, het is nu vooral een gezellig samenzijn.
Esala Perahera, Sri Lanka
De Esala Perahera in Kandy is een van de bekendste én oudste Boeddhistische traditionele festivals van Sri Lanka. Het is een hele happening met o.a een indrukwekkend optocht, dans, muziek, acrobaten en vuurspuwers dat plaatsvindt in juli of augustus en wel tien dagen duurt.
Dit kleurrijk (en luid!) evenement wordt jaarlijks gevierd ter ere van de heilige tand van Boeddha (die bewaard wordt in de tempel van de tand in Kandy) en van de vier beschermgoden Natha, Vishnu, Kataragama en Pattini.
Konya Mevlana Festival, Turkije
Mohamed Jalal ad-Din Balkhi Rumi, ook bekend als Mevlana of Rumi, was een filosoof, dichter en soefi-mysticus. Hij was de leidende figuur van de soefibeweging in het middeleeuwse Konya en hij stichtte er de dansende derwisjen. De religieuze dansers draaien om hun as terwijl ze mediteren en de naam van God aanroepen. Rumi stierf in Konya op 17 december 1273.
Het Mevlana festival is een belangrijk en bijzonder evenement in Turkije. Er komen elk jaar, in december, meer dan een miljoen mensen op af. Kaarten zijn ver van tevoren uitverkocht dus reserveer! Wij waren helaas buiten de festivaldata in Konya maar we werden er door de hele stad aan herinnerd middels souvenirs, affiches e.d.
Even totaal los van alle traditionele festivals overigens, maar wij waren aan het rondrijden in Turkije toen en na Konya zijn we naar Pamukkale gereden (ong 4,5 uur rijden) en wow, zo’n mooie plek! Aanrader! Dus als je naar het Mevlana festival gaat en je bent in de gelegenheid om ervoor of erna Pamukkale mee te pakken, doen doen doen!
Carnaval van Rio, Brazilië
Het carnaval van Rio is ongetwijfeld het beroemdste carnaval ter wereld. Er komen elk jaar enorm veel mensen op af, zo rond de vijf miljoen! Het feest duurt vier dagen en er wordt gedanst, gezongen en volop gefeest. De dansers en danseressen hebben prachtige kostuums aan tijdens de verschillende optochten en de praalwagens zijn de een nog mooier dan de ander.
Carnaval komt in heel veel landen voor maar de twee grootsten zijn die van Rio buiten Europa en het carnaval van Venetië in Europa.
Battaglia Delle Arance, italië
De ‘Battaglia delle arance’ oftewel ‘de strijd van de sinaasappels’ vindt elk jaar plaats in de Italiaanse stad Ivrea (in de buurt van Turijn) en duurt drie dagen. Er zijn negen teams. Zij zijn te voet en strijden tegen de ‘Aranceri’ (sinaasappelwerpers) in paardenkoetsen. De negen teams vertegenwoordigen de mensen die vroeger in opstand kwamen tegen de feodale legers, de Aranceri in dit geval. De strijd gaat er soms best hard aan toe, ik zou niet in zo’n koets willen zitten….
De negen teams hebben ieder een eigen locatie in de stad. De Asso di Picche is bijvoorbeeld het oudste team en werd opgericht in 1947.
Fiesta de San Pacho, Colombia
La Fiesta de San Pacho is ook bekend onder de naam Las Fiestas de San Francisco de Asís. De viering neemt elk jaar plaats tussen 3 september en 5 oktober in de twaalf districten van Quibdó (Chocó departement). Het feest wordt gehouden ter ere van de heilige Franciscus van Assisi. Er is een mis, een processie en een boottocht over de rivier met een beeld van de heilige Franciscus van Assisi. Daarnaast is er een feestelijke optocht, muziek, dans en mooie kostuums.
Het Chocó departement hoort in elke rondreis door Colombia thuis. Het ligt in het noordwesten van het land en grenst aan de ene kant aan de Caribische Zee en aan de andere kant aan de Grote Oceaan. Als je van bestemmingen buiten de gebaande houdt, van ongerepte natuur en bijzondere dieren, dan zal Chocó je zeker aanspreken. Je krijgt er een beetje Robinson Crusoë vibes!
We hebben het over festivals en over Colombia dus ik moet ook echt ook het Carnaval van Barranquilla en het Carnaval de Negros y Blancos vermelden. Het Carnaval de Barranquilla is een van de belangrijkste folklorische carnaval vieringen ter wereld. Veel muziek, dans, praalwagens, het is één groot feest! Het Carnaval de Negros y Blancos in het zuiden van het land is ook heel groot. Veel toeristen weten hier de weg naartoe te vinden dus het is er wel erg druk.
Romería de Santa Marta de Ribarteme, Spanje
De romería de Santa Marta wordt elk jaar op 29 juli gevierd in As Neves. Vrome Spanjaarden die het voorgaande jaar een bijna-doodervaring hebben overleefd (een ongeluk, ziekte, mislukte moord etc) worden in lijkwaden gewikkeld en dan in doodskisten rondgeparadeerd. Iedereen draagt zwart en het lijkt op een reuze-begrafenis. Wel open doodskisten, dat wel. Anders heb je meteen weer een bijna-doodervaring.
Het klinkt niet echt als een feestje hè, maar het is eigenlijk wel echt een viering want ze danken God en heilige Marta dat ze nog leven. Er is muziek en iedereen eet en drinkt. Hoezee!
Over aparte Spaanse festivals gesproken…El Colacho oftewel baby springen is een traditioneel festival dat dateert uit 1620. Mannen gekleed in rood en gele duivelspakken springen over baby’s heen. Ja, je leest het goed. Ze leggen de baby’s die de afgelopen twaalf maanden zijn geboren op matrassen op straat en springen over ze heen. Het vindt jaarlijks in juni plaats in Castrillo de Murcia.
Monkey Buffet Festival, Thailand
In Lopburi, een van de oudste steden van Thailand zo’n 150 km ten noorden van Bangkok, zijn enkele tempels en vooral heel veel apen (Java apen, een soort makaak). Zij hebben het behoorlijk voor het zeggen in Lopburi!
Jaarlijks wordt in november het Monkey Buffet festival gehouden. De apen krijgen een uitgebreid buffet geserveerd in de Phra Prang Sam Yod-tempel. Een heel bijzonder gezicht, al die apen op gigantische torens van nootjes, groenten en fruit.
Timkat festival, Ethiopië
Het Ethiopisch Timkat festival wordt elk jaar in januari, op meerdere plaatsen in het land, gevierd. Het feest herdenkt de doop van Jezus door Johannes de Doper in de Jordaan (Timkat betekent doop).
Het is een indrukwekkende viering met een processie, gezang en gebeden. ‘s Avonds worden fakkels aangestoken en ‘s ochtends wordt het water gezegend. Uiteindelijk belandt iedereen in het water. Het festival bijwonen kan het beste in Gondar maar het wordt op meerdere plaatsen gevierd.
Burning Man, Verenigde Staten
Dit festival in Black Rock Desert in Nevada is niet per se net zo oud of traditioneel als de voorgaande festivals maar wel minstens zo uniek! Het trekt creatievelingen en ‘vrije geesten’ die extravagante kleding dragen. Mede dankzij de locatie heeft het festival een surrealistisch karakter. Het is heel moeilijk om er te komen, het is superexclusief. En je hebt er geen geld nodig, je deelt alles! Het festival begint op de laatste maandag van augustus en eindigt op de eerste maandag van september.
In 1986 bouwden Larry Harvey en Jerry James een enorm houten beeld en brachten het naar Baker Beach in San Francisco. Ze staken hem in brand en keken ernaar, samen met een stuk of 20 nieuwsgierige voorbijgangers. Dit was het begin van Burning Man.
Cooper’s Hill Cheese Rolling Festival, Engeland
Huh wat? Mensen rennen de heuvel af met een ronde kaas, een Double Gloucester kaas om precies te zijn. De kaas kan snelheden van 112 km per uur bereiken. Dat heeft voornamelijk heel wat botbreuken tot gevolg maar het is wel een bijzonder gezicht!
De Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake is een jaarlijks evenement in het gebied Gloucestershire. Tegenwoordig komen er deelnemers uit alle delen van de wereld.
Garma Festival, Australië
Het Garma-festival is de grootste inheemse culturele bijeenkomst van Australië. De culturele, artistieke en ceremoniële tradities van het Yolngu-volk worden gevierd. Er wordt gezongen en gedanst, kunst gemaakt en verhalen verteld.
Het authentieke festival vindt plaats eind juli/begin augustus in Arnhem Land in het Northern Territory en het duurt vier dagen.
Inti Raymi, Peru
Elk jaar, op 24 juni, wordt in Cusco het Inti Raymi gevierd, wat betekent Festival van de zon. Inti was een van de meest aanbeden goden van de Inca’s. Het Inti Raymi werd in 1400 al gevierd en was toentertijd bedoeld om Inti te eren en te sussen met dierenoffers, processies, dansen, eten en verschillende festiviteiten. Het Inti Raymi werd door de Spanjaarden verboden in 1536. Sinds 1944 wordt het weer, in een andere vorm weliswaar, gevierd.
Kurentovanje, Slovenië
Kurentovanje is het belangrijkste culturele en etnografische festival van Slovenië. Het 10-daagse festival vindt al sinds 1961 jaarlijks in februari plaats in Ptuj, de oudste stad van het land. Een erg mooie stad overigens, ook wanneer er geen festival is.
Kurentovanje draait om het begin van lente en het mystieke heidense karakter van Kurent. Kurent is een soort van demoon met koeienbellen aan zijn riem die hard geluid maken. Hiermee zou hij de winter verjagen en de lente én goede oogst aantrekken. Er zijn parades, concerten en theaterstukken. Het meest bijzondere van dit festival zijn toch wel de kostuums en maskers.
Heb jij wel eens een cultureel traditioneel festival bijgewoond of staan er misschien nog een paar op je bucket list? Laat het ons weten in de comments!
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Nee, nog nooit. Oh maar met die tomaten hahaha lijkt me wel lachen hoor!
Haha die tomaten, omg! Dat wil ik ook wel een x proberen
Ja die tomatenoorlog dat ziet er bijna uit als een zombie gevecht 🙂
Over baby’s springen? Hindoestanen zijn super bijgelovig als je over een kind heen loopt…laat staan springen!
Wat leuk en interessant om te lezen zeg al die bijzondere festivals! Dat baby springen vind ik wel erg apart haha
Jeetje. Sommige tradities snap ik echt niet en vind ik er doodeng uitzien zoals dat over baby’s springen. De Castellers in Spanje (zie ik niet in dit lijstje staan) wil ik nog wel eens zien en carnaval in Rio lijkt mij ook het einde!
Ja ook bijzonder die castellers inderdaad!!
Over baby’s springen?! Dat is.. eh… bijzonder zullen we maar zeggen. Een opzienbarend lijstje! 😉
Wat een leuk overzicht! Carnaval in Rio wil ik een keer meemaken. Monkey Buffet lijkt mij grappig. En sommige “festivals” zijn ietwat creepy.
Wat een mooi en interessant overzicht. En dat met die tomaten inderdaad omg
carnaval in Rio moet je volgens mij echt een keer mee gemaakt hebben 😀 dat lijkt mij echt een super ervaring
Wat hebben mensen eigenlijk veel feesten en gewoontes als je ze op een rijtje zet zeg. Best bijzonder!
Ik was bekend met uiteraard Carnaval in Rio en wist dat Dios de los Muertos groots gevierd werd. Maar vind je Burning Man te vergelijken met een traditioneel feest a la Koninginnedag?
Burning Man is een gevalletje apart op dit lijstje inderdaad omdat het geen echt traditioneel festival of evenement is maar die hoort wel op mijn persooonlijke bucket list haha. De andere op het lijstje vind ik wel met Koningsdag te vergelijken omdat het echt hoort bij de cultuur en de traditie van die landen.
Wat leuk om te zien en te lezen, de meeste kende ik nog niet!
Ik kan je een bezoekje aanraden aan het Tropenmuseum. Daar hebben ze ook een leuke tentoonstelling over verschillende traditionele feesten
Ik ben gek op het Tropenmuseum, kids ook, waren vroeger kind aan huis daar toen we nog in A’dam woonden!
Ik heb het niet zo op mensenmassa’s dus eigenlijk trekt niets mij echt. Totdat mijn blik op ‘Burning Man’ viel. Dat lijkt mij nu wel supergaaf om mee te maken. Heeft ook wel iets met die creativiteit en extravagantie te maken volgens mij. En de exclusiviteit die het uitstraalt.
Wat een leuke blog! Dit is nog eens een bucket list! Ik wil graag naar de Tomatina (dat heb ik mijn oudste dochter jaaaaren geleden beloofd), de Burning Man en Rio Carnaval. Maar dat evenement in Mongolie lijkt me ook prachtig om te zien.
Tomatina, carnaval in Rio en Burning Man kende ik al, de rest was allemaal nieuw voor mij!
Dat Bruning Man-festival spreekt me wel aan… extravangantie en alles delen: klinkt heerlijk in mijn oren!
Super interessant om te lezen, de meest bijzondere vind ik toch wel La tomatina in Spanje, ik krijg al kokhals neigingen als ik de foto zie, tomaten zijn niet mijn ding.
Wat een leuke blog en geweldige festivals heb je gekozen! Ik vind cultuursnuiven ook een van de mooie dingen aan reizen dus dit artikel sluit zeker aan bij mijn interesses 🙂 Sommige festivals kende ik al, maar de meeste niet, fantastisch om deze te leren kennen. Bedankt voor het delen! 🙂
Wat een lange en indrukwekkende lijst met festivals, I love it! Het festival met de dansers in Turkije lijkt me zo mooi om te zien! Wij zouden deze zomer trouwens naar Istanbul gaan maar dat zit er nu niet meer in door Corona…wie weet kunnen we dit er volgend jaar dan aan plakken!