apenprins recensie
| |

De ApenPrins, animatiefilm met diepgang

Vanaf 7 juli is de nieuwe animatiefilm De ApenPrins (Le Voyage du Prince) te zien in de bioscoop. Het is een filosofisch verhaal met een kritische noot dat jong en oud zal aanspreken. De Apenprins gaat over belangrijke (en helaas ook relevante) onderwerpen zoals racisme, vooroordelen en de angst voor buitenlanders, de consumptiemaatschappij en over hoe slecht we omgaan met moeder natuur.

Alleen op de wereld (of toch niet)

De jonge Tom woont met Prof. Abervrach en Elizabeth op het eiland Nioukos. Zij hebben hem in huis genomen toen ze hem als baby vonden, dus de ietwat rebelse wetenschappers zorgen voor hem zoals een vader en moeder dat zouden doen. De twee wetenschappers houden er wel een andere denkwijze op na dan de rest van de bewoners van Nioukos. De bewoners denken namelijk dat zij de enige bewoners op aarde zijn en dat er niets is aan de andere kant van de zee.

Wanneer op een dag een oude apenprins genaamd Laurent op het strand aanspoelt, komt die gedachte in gevaar. Wie is Laurent? Waar komt hij vandaan? Van de andere kant van de zee, uit het rijk Laankos? Een prins? Verzint hij het allemaal maar of is hij gewoon compleet gek?

Mens versus natuur

Professor Abervrach probeert met de komst van de apenprins de andere wetenschappers van het eiland ervan te overtuigen dat er meer is dan de stad waar zij wonen maar hij wordt niet serieus genomen. De mensen van Nioukos willen koste wat het kost hun eigen denkbeelden in stand houden, ze zijn bang voor de gedachte dat er andere apen zouden bestaan. Ze zijn bang voor alles dat onbekend is. Ondertussen komt de stad ook vanuit een andere hoek erg onder druk te staan. Het bos rukt namelijk op en overwoekert de stad.

Sprookjesachtig dierenrijk

Je zou misschien denken wanneer je het zo leest dat de Franse kinderfilm te serieus of saai is voor kinderen maar dat is niet zo want alle thema’s zijn ‘verstopt’ in een sprookjesachtig dierenrijk met pratende apen en erg mooie illustraties. Het komt ook helemaal niet moraliserend over maar de film geeft je wel, ongeacht je leeftijd, stof tot nadenken.

De Franse regisseurs Jean-François Laguionie en Xavier Picard hebben iets unieks neergezet al zou ik me kunnen voorstellen dat de film voor jonge kindjes wat traag gaat. Ik vond hem hier en daar ook te langdradig. En de kleuren zijn zacht – wat ik zelf bijvoorbeeld juist erg mooi vond – en dat spreekt wellicht jonge kids ook iets minder aan dan felgekleurde Disneypersonages.

De ApenPrins in de bioscoop

De schilderachtige tekeningen zijn wat mij betreft wel echt de moeite, zeker op een groot scherm in de bioscoop. Ik houd sowieso van de wat meer old school tekenfilms. Overigens, ook goed om te weten, kwam in 1999 Le Château des Singes uit van regisseur Laguionie maar die hoef je niet gezien te hebben om deze film te begrijpen. De ApenPrins is op zichzelf staande animatiefilm.

Srsck score ★★★

Frankrijk/Luxemburg, 2019. Animatie van Jean-François Laguionie (bekend van Louise en Hiver) en Xavier Picard. Muziek: Christophe Heral | Oorspronkelijke titel: Le Voyage du Prince | 77 min. Kijkwijzer: 6

Te zien in de bioscoop vanaf 7/7

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. ondanks we hier geen kleine kids meer hebben is dit wel een leuke film om met het gezin te gaan bekijken en dat gaat ook zeker gebeuren !

  2. Mij lijkt een animatiefilm per definitie niet zo interessant. Maar mijn kinderen zeggen ook altijd dit een onterecht vooroordeel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.