Les Misérables | van discriminatie tot machtsmisbruik
Na de geslaagde short film Les Misérables over de Parijse voorstad Montfermeil, besloot Malinees-Franse filmmaker Ladj Ly er een speelfilm van te maken die volgende week in de bioscoop zal gaan draaien.
Gebaseerd op de ervaringen van Ly’s ouders die in de wijk zijn opgegroeid, de Franse rellen in 2005, en ook lichtelijk op het gelijknamige boek van Victor Hugo, vertelt de film een intens verhaal met boeiende personages dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel laat zitten.
Drie politieagenten
De kijker volgt een dag in het leven van drie politieagenten wiens baan het is om deze onveilige plaats te beschermen tegen zichzelf. Op de eerste werkdag van Brigadier Stéphane Ruiz (Damien Bonnard) wordt een leeuwenwelp uit het circus gestolen en moet hij samen met zijn partners Chris (Alexis Manenti) en Gwada (Djebril Zonga) het dier zo snel mogelijk terug zien te vinden, voordat het incident uitloopt op onheil.
Relevante maatschappelijke kwesties
Alle personages zijn goed uitgewerkt, maar leven daardoor soms ook een beetje hun eigen leven buiten het verhaal om. Zo heeft de burgemeester van Montfermeil een gekke broer die in een scène op straat een stuk vlees aan het braden is, omdat de temperatuur die dag erg hoog ligt. Het zorgt voor een gniffel in de bioscoopzaal, maar voegt uiteindelijk niet echt iets toe aan het verhaal.
Het grootste deel van Les Misérables is wel erg diepgaand. Er worden maatschappelijke kwesties besproken die relevant zijn voor vandaag de dag, van armoede tot discriminatie tot machtsmisbruik. Je ervaart dit vanuit verschillende oogpunten, maar loopt uiteindelijk het meeste mee met the voice of reason, Brigadier Ruiz.
Hoewel wij Damien Bonnard niet de beste keuze voor de rol vonden, kwam het personage uiteindelijk toch heel positief over, waardoor je alsnog goed mee kon leven met het verhaal.
Aanrader
Het verbaast ons dan ook niet dat Frankrijk deze film had ingezonden voor de Oscar-categorie Best International Feature Film en dat ze ook daadwerkelijk werden genomineerd. Daarnaast werden ze genomineerd voor een Golden Globe, een Critics’ Choice Award en een heleboel César Awards en heeft de film juryprijzen gewonnen bij het Cannes Film Festival en ons eigen Rotterdam International Film Festival.
Les Misérables is vanaf 20 februari te zien in de bioscopen en we raden het zeker aan om hem op het grote doek te bekijken.
Deze recensie is geschreven door Joleine en Tattoo van Films door Dummies, een hele leuke podcast over films. Je kunt de dames vinden op Spotify waar ze je elke vrijdag verrassen met een oprechte en hele eigen kijk op de nieuwste films.
Les miserables lijkt me een erg leuke film, staat zeker nog op mijn lijstje!
Liefs,
Elles
Ik kijk er naar uit om deze film te zien. Had er al over gelezen. Nog enkele dagen wachten 🙂
Ik hou wel van dit soort films. KlIk zal hem dan ook zeker gaan kijken.
Wat is eigenlijk het verhaal van de film, dat kan ik nu nog niet echt uit de recensie opmaken. Er staat nu alleen dat er 3 agenten worden gevolgd en dat er allerlei maatschappelijke kwesties aan de orde komen. Als je wellicht nog iets meer van het verhaal toevoegd wordt het, voor mij in ieder geval, wat duidelijker.
Nou het gaat over een dag uit het leven van die drie agenten tegen de achtergrond van de beruchte Parijse voorsteden.
oe, ik ben hier enorm nieuwsgierig naar geworden. thanks voor de tip
wij zagen hem al op apple tv voorbij komen dus mss ga ik hem vandaag of morgen wel even kijken want het lijkt mij wel een goede film
Het klinkt intrigerend. Het beeld van het braden van vlees op straat bleef mij erg bij uit deze recensie : )
Leuk! Ik heb me eigenlijk nooit echt beziggehouden met Les Misérables, maar de verhaallijn spreekt me eigenlijk best wel aan 🙂
Ik heb er al zoveel goeds over gehoord, het wordt hoog tijd dat ik hem ook ga kijken!
Dat is denk ik de andere Misérables 🙂
Het lijkt mij interessante film. Ik ben benieuwd naar