franse film iffr 2022
|

Aangrijpend Frans drama | Serre moi fort

Ik heb gehuild – en niet zo’n beetje ook – tijdens het aangrijpende Franse drama Serre moi fort (Hold me Tight). Op poëtische en vooral ook subtiele en respectvolle wijze snijdt filmmaker Mathieu Amalric een enorm moeilijk onderwerp aan. Bekijk de film zonder de trailer eerst te zien en zonder teveel over het verhaal te lezen van tevoren.

Flashbacks in flashbacks

Clarisse rijdt in een oude stationwagen door Frankrijk. Het lijkt erop dat zij haar man Marc en hun twee kinderen heeft verlaten. Middels flashbacks van het ooit gelukkig gezin komen we er langzaam achter wat er daadwerkelijk speelt. Binnen de flashbacks zitten soms weer flashbacks waardoor het soms verwarrend is.

Waar kijken we naar? Is dit nu of toen of eerder of later? Hoe meer de film vordert, hoe minder verwarrend het wordt. Je begint het te begrijpen, plaatst de scènes op een gegeven moment moeiteloos op de tijdslijn, de puzzelstukjes vallen op hun plek. Houd de zakdoekjes bij de hand!

Vicky Krieps

Hoofdrolspeelster Vicky Krieps, die de rol van Clarisse vertolkt, is geweldig. Krieps ken ik nog van Phantom Thread maar ik vond haar toen vrij flets. In deze rol is ze allesbehalve. Blij, verdrietig, verward, alle emoties komen voorbij en die beeldt ze allemaal even sterk uit.

De kinderen doen het ook erg goed. Ik kan me voorstellen dat het voor zulke jonge acteurs geen eenvoudige rollen zijn om te spelen. En de pianomuziek, die leidt de kijker als een rode draad door deze erg verdrietige film.

Als ik één iets mocht veranderen, dan zou ik de film 20 minuten eerder laten eindigen na een wat mij betreft finale-waardige scène. Meer had het niet nodig. Het was af. Maar die laatste 20 minuten zijn alsnog niet storend.

Frans drama

Srsck-score: ★★★★

Frankrijk, 2021. Drama van Mathieu Amalric met Vicky Krieps, Arieh Worthalter, Anne-Sophie Bowen-Chatet en Sacha Ardilly.

De film Serre moi fort is online bij de IFFR 2022 te zien tussen 27 januari en 6 februari. Voor tickets en info verwijs ik je naar de site van IFFR.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.