ali and ava film
|

Ali & Ava | over eenzaamheid en muziek

Ali & Ava is een oprechte en ingetogen film over liefde, vriendschap en acceptatie. Ali en Ava wonen in de grauwe industriestad Bradford. Hij verdient de kost als huisbaas, zij is juf. Ze zijn beiden eenzaam, alleenstaand en ergens in de 40 of vroeg 50. En dan ontmoeten ze elkaar.

Intiem en menselijk

Ali en Ava zijn complete tegenpolen maar toch ontstaat er een mooie vriendschap die daarna uitmondt in een romantische relatie. Ava brengt Ali rust, warmte en troost. Ava wordt op haar beurt aangetrokken door de humor en aanstekelijke energie van Ali. Hun liefde voor muziek verbindt ze. Muziek speelt een grote rol in de film en de soundtrack is enorm genieten.

Ali houdt van electro (Daniel Avery, Onipa), rap (Ocean Wisdom) en bands als Buzzcocks en het duo Sylvan Esso. Eigenlijk houdt hij van bijna alle muziekgenres behalve folk. Je raadt het al, Ava houdt vooral van folk muzikanten zoals Karen Dalton en Ewan MacColl. Met als gevolg dat wij als kijker getrakteerd worden op een mooie afwisselende soundtrack. De muziek van The Specials, Bob Dylan en recente pophits draagt bij aan het algehele feelgood gevoel bij het kijken van deze vertederende film.

Weerstand

Dat ze uit verschillende achtergronden komen drukt al snel een stempel op hun relatie. Hun relatie wordt niet door alle vrienden en familieleden geaccepteerd. Vooral de zoon van Ava heeft er grote moeite mee dat zijn moeder een nieuwe relatie heeft. Ali & Ava heeft wat dat betreft meerdere lagen. Naast het liefdesverhaal gaat het ook over nationale identiteit en sociale klassen. Het is allemaal wel fijn en subtiel weergegeven.

Ik vond de acteurs geloofwaardig, er is een mooie chemie tussen de twee. Clio Barnard werd bij het schrijven van deze film geïnspireerd door mensen die zij ontmoette tijdens het maken van haar veelgeprezen films The Arbor en The Selfish Giant. Het is een realistisch en intiem portret geworden, heel menselijk en authentiek.

filmrecensie ali & ava

Srsck score ★★★★

Verenigd Koninkrijk, 2021. Biografisch drama van Clio Barnard met Adeel Akhtar en Claire Rushbrook.

Ali & Ava is vanaf 12 mei te zien in de bioscoop

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Jaa dit lijkt mij nou een mooi verhaal om eens voor te gaan zitten! Juist omdat het heel menselijk en authentiek is komt het ook nog een heel dicht bij. Ik zou er niet speciaal voor naar de bioscoop gaan. Dat doe ik liever met wat meer epische films toch trekt dit genre mij ook wel. Zou trouwens ook een heel mooi boek zijn om te lezen (als dit al in boekvorm te verkrijgen zou zijn… )

  2. Wauw, dit klinkt zo mooi en zo lief. En ook echt van deze tijd met helaas clashende groepen en culturen 😢. Ik weet zeker dat ergens as we speak dit zich in de wereld afspeelt. Ik zet ‘m op m’n lijstje, dank je wel voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.