Ga naar de inhoud
Home » 5 goede artistieke films die geen Hollywood blockbusters zijn

5 goede artistieke films die geen Hollywood blockbusters zijn

buitenlandse films

Ik zal er maar eerlijk over zijn, tijdens deze pandemie heb ik meer films gezien dan gezond kan zijn. Ik zou productief bezig kunnen zijn maar wanneer krijg ik weer een kans om zoveel films te zien? Ik heb tijdens m’n bingewatching ook een paar buitenlandse én Nederlandse pareltjes ontdekt. Daar zaten wat lekker weirde films tussen, en daar houd ik van. Als dat bij jou ook het geval is, hier wat suggesties.

5. Rundfunk: Jachterwachter (2020)

Persoonlijk vond ik deze heel goed, maar het is geen film voor iedereen. Ondanks dat het Rundfunk duo bekend staat om hun humor, is deze film nogal duister en schokkend. Het is wel te zien hoe getalenteerd de jongens zijn, want ze hebben zo een indrukwekkend surrealistische wereld bedacht.

Jachterwachter gaat over een enthousiaste wachtopzichter (Yannick van de Velde) die iets teveel z’n best doet voor de matige camping waar hij werkt. Als het inmiddels opgegroeide kindster Ronnie (Tom van Kalmthout) op de camping aan komt zetten, ontstaat er een onwaarschijnlijke vriendschap.

Nederlandse film

Eigenlijk zat ik continu met open mond te kijken naar deze film. Er zitten zóveel kleine en grote wauw momenten in (en ook heel veel wtf momenten). Maar of het nou je smaak is of niet, en of ze soms nou te ver gaan of niet (jazeker wel), het zorgt wél voor iets unieks. Iets als Jachterwachter ga je niet vaker zien, prachtig geregisseerd door Rob Lücker en geacteerd door de Rundfunk boys. En die cinematografie van Joris Kerbosch dan. Ook een wauw momentje.

4. Ponyo (2008)

Vroeger had ik nogal een afkeer voor anime. Nu ben ik nog steeds geen fan, maar ik begin het te waarderen. In bijvoorbeeld de Japanse film Ponyo van Hayao Miyazaki is het animeer werk prachtig mooi, en de verhalen interessant.

Ponyo gaat over een visje dat op land terecht komt, bij de jonge Sosuke. Ze worden al gauw vrienden, maar wat Sosuke niet weet is dat Ponyo gezocht wordt door een onderwaterwezen. Die is vastberaden Ponyo terug te brengen naar haar wereld.

Japanse film Ponyo

Deze film verdiende een plekje in m’n artistieke films lijst omdat ie zó ontzettend cute is, ugh! Ik had hem al eens gezien toen ik jonger was en hij was me toen bijgebleven, en ik vind hem dus nog steeds erg enjoyable. Hij is niet eng zoals veel anime-films wel zijn, ook een pluspuntje voor mij, aangezien ik een enorme angsthaas ben als het neerkomt op films. Maar deze valt te kijken met de hele familie, leuk voor iedereen.

3. Chungking Express (1994)

Het heeft misschien te lang geduurd, maar ik ben me eindelijk onder gaan dompelen in de wereld van Chinees filmregisseur Wong Kar-Wai. Laatst heb ik In The Mood For Love gezien, en daarna meteen Chungking Express en Fallen Angels. Chungking Express gaat over melancholische, hopeloze romantici die verliefd worden. En over de liefde en het leven.

Heel Wong Kar-Wai dus (ik ben inmiddels expert). Het is een simpele film die de verhalen vertelt van de mensen die verliefd worden, stuk voor stuk intrigerende personages. Allemaal een beetje gek, maar dat is iedereen misschien. Ondanks dat de film misschien als traag ervaren kan worden was ik continu geboeid.

En er zaten me toch een paar mooie shots in, niet normaal. Shots waar heel veel gevoel in zat. Ik zat echt helemaal in de film door het gevoel dat het met zich meebracht. De eenvoud van de emoties die we voelen is fascinerend, aangezien die gevoelens voor ons zo groots zijn. Dat zet Wong Kar-Wai goed neer. Nou, ik word er helemaal filosofisch van.

2. Wilde Mossels (2000)

Inmiddels is het niet meer verbazingwekkend voor mij als ik een Nederlandse film goed vind. Ik kijk juist zoveel mogelijk Nederlandse films, omdat ik zelden teleurgesteld ben (als we het hebben over het Arthouse genre, tenminste). Met deze obscure film Wilde Mossels van Erik de Bruyn was dat weer het geval. Het gaat over Leen (Fedja van Huet), Daan (Frank Lammers) en Jacob (Frederik Brom), drie vrienden in een saai vissersdorpje. Leen kan het simpele leven niet meer aan, en sleept z’n vrienden mee in z’n wilde plannen om het leven avontuurlijker te maken.

Artistieke film uit Nederland

Ik werd eigenlijk van alles heel blij in deze film, de regie was op en top, en het actéérwerk. Oi oi oi, Fedja is zo goed jongens. Ik was helemaal in shock. Niet alleen van hoe goed de film gemaakt is, maar ook van het verhaal zelf. Elke scène gebeurde wel iets boeiends.

De vaak bewegende en plotseling eindigende shots zorgen voor een bijzondere sfeer, en dat eind. Heel intens. Ik vind deze film zwaar ondergewaardeerd, hij is lastig te vinden, maar ik heb hem gezien op Cinemember. Één van de beste streamingservices out there.

1. Lola Rennt (1998)

Oef, deze is écht goed. Dit is denk ik de meest 90’s film ooit gemaakt, en ik ben groot fan van alles uit de 90’s. Maar ook als je dat niet bent is deze film geweldig. Lola Rennt gaat over Lola (Franka Potente), een rebelse jonge meid. Als ze van haar vriendje Manni (Moritz Bleibtreu) te horen krijgt dat hij zo snel mogelijk 100,000 euro nodig heeft en er anders aangaat, weet ze niet wat ze moet doen. Ze heeft 20 minuten om aan het geld te komen, we zien drie verschillende scenario’s die kunnen gebeuren.

artistieke films Lola Rennt

De setting van deze Duitse thriller is sowieso top, de tussendoor psychedelisch geanimeerde stukken, de vage muziek, Lola’s felrode haar. Het zorgt voor een hele goede algehele vibe. Daarnaast vind ik dit zonder twijfel de spannendste film die ik dit jaar heb gezien, en dan is ie óók nog eens lekker artistiek? En uniek! Meer heb je bijna niet nodig in een film, toch? Ik raad hem zeker aan.

Honorable Mentions

Een paar honorable mentions waar ik al eerder over heb geschreven zijn Mood Indigo en Nena. Ook raad ik Vlaamse films Onno de Onwetende en The Best Of Dorien B aan en de Duitse film Undine.

De Franse film Matthias & Maxime vond ik fantastisch, daar heeft mijn moeder al over geschreven. Ik kom binnenkort wel terug met wat meer artistieke films, want er zijn er nog genoeg die ik moet zien!

Laat me weten wat jullie vonden van m’n lijstje, en of jullie nog aanraders voor bijzondere artistieke films hebben!

5 reacties op “5 goede artistieke films die geen Hollywood blockbusters zijn”

  1. “Lola Rennt” een aantal jaar geleden in het filmhuis gekeken tijdens museumnacht. Ik heb de film toen maar half gevolgd, misschien toch nog maar eens opzetten 😉

  2. ik ken alleen Lola rennt, inderdaad een geweldige film. Zoonlief laat mij ook wel naar anime kijken en ik ga hetwel steeds meer waarderen, maar het is nog steeds niet helemaal mijn film

  3. Wat leuk! Ik houd wel van artistieke films, dus deze 5 gaan linea recta op mijn lijstje om te bekijken. Ik twijfel alleen over Rundfunk, vanwege de humor die regelmatig over de schreef gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »