Ga naar de inhoud
Home » The Electrical Life of Louis Wain | een verrassende film

The Electrical Life of Louis Wain | een verrassende film

the electrical life of louis wain

Benedict Cumberbatch speelt de Britse kunstenaar Louis Wain (1860 – 1939) in de film The Electrical Life of Louis Wain. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de excentrieke schilder/illustrator/uitvinder. Hij is voornamelijk bekend om zijn tekeningen van antropomorfe katten. The Electrical Life of Louis Wain had een saaie vertelling kunnen zijn maar het is een verrassende eigenzinnige film geworden die van begin tot einde weet te boeien.

Geniaal maar gekweld

Ik was eerst geen fan van Cumberbatch maar ik krijg steeds meer waardering voor de Engelse acteur. Ik heb hem inmiddels zoveel verschillende rollen zien vertolken en dat doet hij telkens op overtuigende wijze. Louis Wain was geniaal, hij zat vol originele ideeën en kon prachtig tekenen. Het was ook een man die mentaal niet altijd even stabiel was en sociaal uit de norm viel. Die twee kanten weet de acteur mooi te verenigen. Hij is charmant, onhandig, enthousiast, hoopvol en helaas ook gekweld en verloren.

Tragisch leven

Louis Wain’s leven was een aaneenschakeling van tragische gebeurtenissen. Op zijn 20ste, na het overlijden van zijn vader, moest hij voor zijn moeder en zijn vijf zussen zorgen. De zussen trouwden nooit en hij zou altijd verantwoordelijk voor ze blijven. Hij onderhield ze dankzij zijn klussen als illustrator. Hij tekende vooral huizen, landschappen en dieren. Hij trouwde met Emily, de juf van zijn zussen toen hij 23 was. Zij was én van bescheiden komaf en tien jaar ouder dan hij, wat in die tijd echt schandalig was. Helaas werd Emily (Claire Foy) al snel daarna ziek. Ze hadden toen een kat, Peter, en dat inspireerde hem bij het tekenen van de eerste katten.

Louis Wain katten
Cats relaxing in the grounds at Napsbury door Louis Wain

In zijn hoofd

De katten veranderden mee met de jaren (en zijn mentale staat). Het is mooi om te zien dat de eerste katten vrij realistisch zijn en uiteindelijk bijna psychedelisch. De film verandert net zo hard mee. De kleuren, de vormen, alles wordt druk. De grens tussen echt en niet echt wordt steeds dunner, ook voor de kijker. Het is soms vermoeiend kijken als ik eerlijk ben omdat het alle kanten op schiet. Maar het is ook origineel en een visueel feestje. En ik houd nou eenmaal gewoon heel erg van films over kunstenaars….

Schilderachtig film

Srsck score ★★★

Verenigd Koninkrijk, 2021. Biografisch drama van Will Sharpe met Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Andrea Riseborough en Hayley Squires.

De film The Electrical Life of Louis Wain is uit op dvd en te zien op o.a Picl en Pathé Thuis.

5 reacties op “The Electrical Life of Louis Wain | een verrassende film”

  1. Ik had er nog niet van gehoord. Als echte kattenliefhebber vind ik het wel fantastisch dan hij deze opneemt in zijn werk. Wel fijn om te zien hoe zijn schilderijen evolueren. De tweede afbeelding vind ik geweldig en zou ik ook wel ergens kunnen hangen.

  2. Bijzonder. Die katten daar krijg ik een déjà vu bij. Alsof ik ze eerder heb gezien (en dat zou heel goed kunnen want mijn moeder kocht altijd hele bijzondere kaarten met het doel ze later te versturen. Vaak ook met feeën, engeltjes en katten). Het verhaal raakt mij op de een of andere manier. Terwijl het mij ook een ‘moeilijke’ film lijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »