american honey review
|

American Honey op Pluspakket | Drugs, seks en schelden

Omdat wij KPN hebben, hebben we gratis toegang tot het Pluspakket. Daar zijn vaak wel goede films en series te vinden maar het aanbod is helaas onoverzichtelijk weergegeven en de zoekoptie niet optimaal, waardoor ik er toch minder vaak naar kijk dan naar Netflix of Cinetree. Nu zag ik de film American Honey erop staan en ik herinnerde me dat ik er veel over had gehoord toen het uitkwam in 2016, dus ik zette het op.

Op zoek naar een beter leven

Tijdens de eerste tien minuten van de film begrijpen we dat tienermeisje Star (Sasha Lane) duidelijk niet in een modelgezin opgroeit. We zien haar met haar broertje en zusje naar eten zoeken tussen de vuilnis en een beetje doelloos rondhangen op straat en in deprimerende industriële zones. Thuis is er een of andere dronken idioot (een stiefvader waarschijnlijk) en moeders is nergens te bekennen.

Al snel grijpt Star de eerste de beste kans om uit deze omgeving te vluchten (en haar broertje en zusje achter te laten!) op zoek naar een beter leven. Ze sluit zich aan bij een groep jongeren die door de VS rijdt en tijdschriften verkoopt. Krystal (Riley Keough) is de baas van het groepje en haar rechterhand heet Jake (Shia LaBeouf). Laat Star nou nét Jake leuk vinden….

Seks, drugs en nog meer troep

Star komt dus eigenlijk weer in een ongezonde omgeving terecht. Nu zwaait Krystal de scepter en de jongeren volgen haar regels zonder vragen te stellen. Het is een en al feesten, drugs, seks, drugs, seks, ja – ik val in herhaling. Zij ook.

Regisseur en schrijfster van American Honey, Andrea Arnold, heeft er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk onbekende jongeren te casten, zonder acteerervaring. Ze wilde het op die manier puur houden, dicht bij de waarheid. Grote delen van het dialoog zijn geïmproviseerd.

Arnold zocht zelf naar haar acteurs op straat en ze nam ‘audities’ af op parkeerplaatsen. Hoofdrolspeelster Sasha Lane was in eerste instantie niet geïnteresseerd maar deed uiteindelijk toch mee. Haar bijzondere uiterlijk heeft ze te danken aan een Afro-Amerikaanse vader en een Nieuw-Zeelandse moeder. Lane heeft sindsdien in meer films geacteerd dus haar debuut beviel haar duidelijk wel. Ze had een klein rolletje in The Miseducation of Cameron Post (2018) en ze speelde in Hellboy (2019).

Voyeuristisch

Eigenlijk is American Honey een goede film. Het is alleen geen film voor mij. Ik houd nou eenmaal niet van realistische en deprimerende onderwerpen. Dit is precies wat American Honey is, een pijnlijk realistisch relaas over de jeugd aan de onderkant van de maatschappij in de VS. Het was me allemaal iets te echt.

Je wordt even uitgenodigd in het leven van een paar jongeren. Zo voelt het. “Kom even binnen”. Na 2,5 uur vertrek je weer (die 2,5 uur voelen korter overigens). Er is geen begin, geen einde, je maakt slechts een stukje uit het leven van een ander mee. Het heeft iets voyeuristisch. Verder zijn de dialogen bijzonder goed en het geheel is bijzonder geregisseerd. De wijdse landschappen passen perfect bij de sfeer.

Ondanks die landschappen voel je je soms benauwd, claustrofobisch haast. Er is gewoon geen uitweg voor die kids. Ik vind persoonlijk dat uitzichtloosheid een van de ergste dingen is op de wereld. De film greep me daarom misschien ook extra aan. American Honey is geen film die ik nog eens zou kijken.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Het klinkt inderdaad best akelig… Ik heb daar op dit moment ook niet zo’n zin in. Soms hoef je het leed niet op te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.