Ga naar de inhoud
Home » Babynamen: 25 leuke muzikale namen voor jongens en meisjes

Babynamen: 25 leuke muzikale namen voor jongens en meisjes

muziek babynamen

Ben je op zoek naar rock namen voor je baby? Of een muzikale naam, van country en pop tot jazz gerelateerd? Je kunt een naam kiezen die in een bekend nummer voorkomt (Valerie van Amy of Roxanne van The Police – (meer babynamen uit liedjes hier), of voor de naam gaan van een muzieklegende of je kiest een naam met een muzikale associatie. Hieronder 25 muzikale namen voor jongens en meisjes – namen die op de een of andere manier muzikale vibes hebben!

De muzieklegendes

Bowie

De naam Bowie is on the rise sinds het overlijden van David Bowie in 2016. Het wordt zowel aan jongens als aan meisjes gegeven. Wel iets meer aan jongens. Een leuke stoere naam én een ode aan een geniale muzikant!

Marley

Bob Marley, oftewel The King of Reggae, was een Jamaicaans reggae-artiest. De naam wordt aan zowel meisjes als aan jongens gegeven. De actrice uit GTST heet Marly van der Velden, wel zonder e…De naam (met e!) is erg populair in Nederland.

Een van de zoons van Bob Marley heet overigens Ziggy, wat ook een leuke naam is. En dubbel muzikaal dankzij Ziggy Stardust.

Jazzlegendes: Parker/Monk/Mingus/Dizzy/Django/Billie/Ella/Charlie

Parker komt als jongensnaam amper voor in Nederland terwijl het in Engelstalige landen al jaren steevast in de top 100 jongensnamen voorkomt. Meisjes willen ook wel eens Parker genoemd worden maar de Parker-meisjes zijn wel in de minderheid. Parker is een lekkere jazzy naam, natuurlijk verwijzend naar jazzlegende Charlie Parker.

muzikale voornamen

De kinderen van de Nederlandse acteur Hans Dagelet habben bijna allemaal jazzy voornamen. Een van de zoons heet Monk ((Thelonious Monk), de andere Mingus (Charles Mingus) en een van de dochters heet Charlie (Charlie Parker). Mingus, Monk en Charlie hebben twee halfzussen die niet naar jazzmuzikanten vernoemd zijn, namelijk Tatum en Dokus.

Wanneer we nog even in de jazzy namen blijven dan is Dizzy ook een leuke voornaam (van Dizzy Gillespie) en Django (Reinhardt) is ook origineel en stoer. Wat meisjesnamen betreft vind ik persoonlijk Ella altijd mooi (Ella Fitzgerald) en natuurlijk kan zangeres Billie (Holiday) niet ontbreken in het rijtje!

Otis

Soulzanger Otis Redding is bekend van nummers als “(Sittin’ on) The Dock of the Bay” en “Try a little tenderness”. De voornaam wordt voornamelijk gegevens aan jongens, al dragen sommige meisjes ook de naam Otis. Otis is zowel een Germaanse als een Engelse naam. Het betekent zoiets als voortvarend of rijk.

Elvis of Presley

The King! Zowel Elvis als Presley worden gegeven als voornaam. Elvis is van oorsprong een Ierse naam. De laatste tijd wordt Elvis weer hipper, ook als meisjesnaam. Anthony Perkins noemde zijn zoon Elvis, Cindy Crawford noemde haar zoon Presley en Jan Rot noemde zijn dochter Elvis. Je kunt er dus alle kanten mee op 🙂

muziek babynamen

Arlo

Arlo Guthrie is een Amerikaans folkzanger. Ik vind het persoonlijk een hele toffe naam, als ik weer een zoontje zou krijgen dan zou ik zeker Arlo overwegen. Toni Collette’s zoon heet ook Arlo. Het is van oorsprong een Spaanse naam die Berberisboom betekent (die als je het mij vraagt meer lijkt op een struik).

Hendrix

Zoek je een zeldzame muzikale jongensnaam? Dan kun je kiezen voor Hendrix als ode aan gitaargod Jimi Hendrix. De naam wordt heel weinig gegeven in Nederland. In de VS is het juist een populaire babynaam, zowel voor jongens als voor meisjes. Hendrix betekent zoiets als heerser van het land.

Slash en Axl

Slash is een stoere rock & roll naam, naar de gitarist van Guns N’ Roses. Of je gaat voor de zanger, Axl, ook een toffe naam! Eigenlijk heet Slash Saul trouwens. Slash heeft zijn eigen kind dan weer Cash genoemd naar Johnny Cash 🙂

Cobain (en Sid en Ozzy)

Qua badass rocknamen kun je natuurlijk ook denken aan Sid Vicious, die bekend werd als bassist van de punkrockband Sex Pistols en aan Ozzy Osborne. Voordat Ozzy solo ging was hij de leadzanger van de heavymetalband Black Sabbath. Ozzy is eigenlijk zijn bijnaam want hij heet John en dat is stukken minder cool dan Ozzy 🙂

Je zou verwachten dat Cobain, naar de zanger van Nirvana Kurt Cobain, relatief veel als jongensnaam zou worden gegeven maar dat valt wel tegen. Het is wel een stoere rocknaam maar het heeft natuurlijk ook wel een tragisch einde aan de naam kleven. In 2018 kwam er een Nederlandse film uit genaamd Cobain, dat zou wel weer wat mensen op het idee kunnen brengen om hun zoontje Cobain te noemen.

Lennon

Last but not least – de naam Lennon kan natuurlijk niet ontbreken op een muzikale voornamen lijst! John Lennon is natuurlijk bekend van The Beatles. Lennon wordt zowel aan meisjes als aan jongens gegeven. Als we toch aan The Beatles denken, dan vind ik persoonlijk eigenlijk Ringo een leukere naam. Ringo is een bijnaam, eigenlijk heette Ringo Starr Richard Starkey maar Ringo Starr klinkt wel veel toffer. In Nederland wordt Lennon twee keer zo vaak gegeven als Ringo.

De muziektermen

Riff

Een riff is een begrip in de muziekwereld, waarmee een ritmisch herkenbare basispatroon bedoeld wordt. Ik vind het wel klinken als een stoere jongensnaam. Een van de karakters in West Side Story heet Riff. Ik dacht even dat die sukkel uit Back to the Future ook Riff heette maar mijn geheugen deed het gewoon even niet want hij heet Biff.

Aria

Aria is een van mijn favoriete meisjesnamen. Een aria in de muziek is een zangstuk, gewoonlijk een solo begeleid door een orkest. Het komt voornamelijk voor in een opera. Het woord komt uit de Italiaanse term voor lucht (aer). Aria is een relatief veelgebruikte meisjesnaam en wordt ook niet meer alleen aan muziek gekoppeld. Aria was een van de karakters uit de serie Pretty Little Liars. Er is ook een badass stripfiguur die Aria heet.

Alto

De jongensnaam Alto is heel zeldzaam in Nederland terwijl het zo leuk is. Het is een Latijnse naam die ‘verheven’ of ‘ervaren’ betekent. Natuurlijk is het ook een muziekterm. Ik ken een klein jongetje dat Alto heet en hij is heel creatief en muzikaal! Nee, het is geen garantie maar toch…:)

Jazz

Jazz is een populaire babynaam voor zowel jongens als meisjes. Verder behoeft het geen uitleg lijkt me!

Melody/-ie

Een echt meisjesachtige meisjesnaam. Melodie. Het klinkt ook zo melodieus. Melody komt veel voor in Nederland, de -ie versie stukken minder. Die hoor je dan ook vaker in Frankrijk.

Cadenza

Cadenza is zeldzaam in Nederland. De meisjesnaam van Italiaanse oorsprong is wijder verspreid in Engelstalige landen. Cadenza betekent ritmische. Daarnaast wordt het in de muziek gebruikt om een geïmproviseerd solo stuk aan te duiden.

Solo

Een toffe jongensnaam maar alleen is ook maar alleen.

De muziekinstrumenten

Banjo

Een banjo is een snaarinstrument, meestal met stalen snaren en fretten waarbij de kam op een strak gespannen vel rust. Het instrument wordt vooral gebruikt in ragtime, bluegrass en jazz. Banjo komt zelden voor en wordt gebruikt als jongensnaam.

De bekende banjo scène uit Deliverance (1972)

Fife/Piper

Fife is een jongens- en meisjesnaam, van Schotse oorsprong. De tweede naam van de dochter van Patrick Dempsey is bijvoorbeeld Fyfe. Ja, het kan zowel met een i als met een y. Ook de variant Fifer (die de fife bespeelt) wordt weleens gebruikt. Een fife is een soort van fluit.

Piper kennen we als naam natuurlijk van de blonde dame uit de Netflix serie Orange Is the New Black. Het is een meisjesnaam dat betekent ‘degene die de pipe speelt’, oftewel een fluit of doedelzak. De dochter van Sex Education’s Gillian Anderson heet Piper. Ik ben met deze meisjesnaam wel een beetje bang dat het voor pesterijen zou kunnen zorgen op school.

Lyra

Lyra is een meisjesnaam dat zowel op een muziekinstrument kan duiden als op een constellatie. De lier is een muziekinstrument dat lijkt op een kleine harp.

Lyra is te zien aan de rechterkant van deze c. 1825 sterrenkaart van Urania’s Mirror .

Je kent het misschien uit de stripboeken van Asterix en Obelix waarin de zanger/dichter van het dorp Kakofonix rondwandelt met een lier (tot groot ongenoegen van het dorp!). Een lier wordt net als een harp gezien als een klassiek en elegant instrument. De dochter van Sophie Dahl en Jamie Cullum heet Lyra.

Fender

De naam Fender doet meteen aan gitaren denken en klinkt ook best stoer. Geen wonder dus dat Fender de laatste tijd vaker wordt gegeven in Nederland. De zoon van Eddy Zoëy heet Fender. In Amerika blijft het wel een typische achternaam. Zo komt tenslotte het merk Fender ook aan de naam, door oprichter Leo Fender.

Ben je meer een filmliefhebber? Kijk dan op onze lijst op films geïnspireerde jongensnamen. Ken jij misschien nog leuke muzikale voornamen? Of heb je er misschien zelf één?

10 reacties op “Babynamen: 25 leuke muzikale namen voor jongens en meisjes”

  1. Nee niet echt mijn style…mijn dochter heet Farah Hope… Farah betekend vreugde…en Hope staat voor de hoop die we nooit hebben opgegeven in onze strijd die we moesten voeren om een kindje te krijgen..

  2. Wat een toffe blog en leuk thema, heel cool. Zelf zou ik er niet zo snel voor kiezen, je kind wordt dan toch altijd aan een artiest gekoppeld en die associatie zou ik toch niet wensen voor mijn kindje. Zo ken ik iemand die Sinead werd genoemd, ja van Sinéad O’Connor, dat arme meisje moet haar leven aanhoren c.q. uitleggen dat ze naar die artieste is vernoemd. Sneu.

  3. Wat een leuke namen. Er zitten veel van mijn favoriete artiesten tussen. Als ik een dochter zou hebben, zou ik haar vernoemden naar Amy Winehouse en een jonge zou ik Richard noemen. Een verwijzing naar mijn favoriete gitarist: Keith Richards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »