ierland filmfestival den haag
|

Ierland Filmfestival in Den Haag

Hey Ierland liefhebber, hoe leuk is dit? Den Haag staat tijdens het weekend van 16 en 17 maart in het teken van St. Patrick’s Day met het muzikale St. Patrick’s Day Festival in de binnenstad én de eerste editie van het Ierland Filmfestival. Tijdens het filmfestival in Pathé Buitenhof worden er verschillende films en documentaires vertoond die in Ierland zijn opgenomen en/of die zich afspelen in het mooie Ierse landschap. Hieronder staat het programma, heel afwisselend zoals je kunt zien, van actie en drama tot romantiek en animatie. Alles komt er wel voorbij in die twee dagen. Tickets kosten slechts €5,- per film dus dat is ook wel fijn.

Programma Ierland Filmfestival

Ierland filmfestival

Zaterdag 16 maart

11.30 – Ireland’s Wild Islands

In deze docu neemt presentator Eoin Warner de kijker mee naar de ruige ongerepte landschappen van de westelijke eilanden van Ierland, inclusief haaien, zeehonden en allerlei bijzondere vogelsoorten. Hij vaart zelf op een traditioneel vissersschip van weleer, de Naomh Sineach, een 140 jaar oude Galway Hooker. Warner is drie jaar bezig geweest met deze documentaire en zal na afloop in de bios ook aanwezig zijn voor een Q&A.

15.00 – Wild Mountain Thyme

Emily Blunt en Jamie Dornan spelen de hoofdrollen in de romcom Wild Mountain Thyme, maar de echte hoofdrol is weggelegd voor de mooie landschappen van County Mayo. Al haar hele leven is Rosemary (Blunt) verliefd op haar buurman Anthony (Dornan), maar hij lijkt daar niets van te willen weten. Of is er misschien wel meer aan de hand?

Belfast
Belfast

18.15 – Belfast

Kenneth Branagh’s film Belfast werd in 2022 genomineerd voor maar liefst zeven Oscars en won Best Original Screenplay. Belfast speelt zich eind jaren 60 af en is geïnspireerd op de kindertijd van de regisseur. Het wordt beschreven als Branagh’s meest persoonlijke verhaal tot nu toe. Lees hier de volledige recensie van Belfast.

21.30 – In the Land of Saints and Sinners

Liam Neeson vertolkt de rol van Finbar, een beschadigde Ier, die in een confrontatie met IRA-terroristen gedwongen wordt zijn verleden prijs te geven. Voornamelijk in Dublin en County Donegal gefilmd.

ierse film wolfwalkers
Wolfwalkers

Zondag 17 maart

10.30 – Wolfwalkers

Een film over vriendschap, liefde voor de natuur en Keltische mythes. Deze mooie animatie uit 2020 is zowel voor kinderen (vanaf 6 jaar oud) als voor volwassenen vermakelijk. De illustraties zijn werkelijk een lust voor het oog!

13.15 – North Atlantic: The Dark Ocean

Nog een documentaire over de prachtige Ierse natuur, al ligt de focus hier op de onderwater wereld. De Ierse onderwatercameraman Ken O’Sullivan reist de Noord-Atlantische Oceaan over op zoek naar de grote zeemonsters die beschreven worden in oude verhalen van ontdekkingsreizigers. Indrukwekkende beelden gegarandeerd, dit moet je op een groot scherm zien.

15.45 – The Quiet Girl

The Quiet Girl

The Quiet Girl (An Cailín Ciúin) vertelt een universeel verhaal over het vinden van je eigen plek, gezien door de ogen van de jonge Cáit. Zowel de Ierse taal als de mooie natuur kleuren haar wereld. Een rustige ingetogen film die lovende kritieken kreeg toen het in 2022 uitkwam.

18.20 – The Last Right

Onze eigen Michiel Huisman speelt mee in deze charmante Ierse romcom slash roadmovie. Twee broers komen nader tot elkaar tijdens een autorit dwars door Ierland. Met een ecologisch verantwoorde kartonnen lijkkist met parkietenmotief op het dak. De volledige recensie lees je hier.

Filmlocatie Banshees of Inisherin
The Banshees of Inisherin

21.15 – The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin was in 2022 genomineerd voor 9 Oscars en won er….geen een! Maar jongens, het is een geweldige film. Wat mij betreft is de donker komische film zeker één van de betere films van de laatste paar jaar. Mijn recensie lees je hier. Met Colin Farrell en Brendan Gleeson in de hoofdrol en Kerry Condon en Barry Keoghan in hele sterke bijrollen. Als filmlocatie voor The Banshees of Inisherin koos de Engels-Iers schrijver en regisseur Martin McDonagh (grotendeels) voor Inis Mór in County Galway en het meer noordelijk gelegen Achill Island in County Mayo als filmlocaties.

Kortom, Ierland is een echt filmland, dus het werd echt tijd voor een Iers Filmfestival!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.