Appelflappen uit De Banketbakker – Cees Holtkamp
Kookboeken, heel veel kookboeken….We zijn deze maand weer verhuisd. Deze keer is het wel blijvend. Maar goed daar gaat het niet om, waar het om gaat is dat je met zoveel verhuizingen in zo’n relatief korte periode wel echt ziet wat je meesjouwt. Bij mij gingen bijvoorbeeld als eerste kleding en apparatuur de deur uit, om de bagage te verlichten zeg maar aan foto’s of boeken, ho maar, daar kwam niemand aan en ze bleven meegaan. Frankrijk, Kroatië…Doos in, doos uit. Zo ook de kookboeken. Nu dacht ik deze week, hartstikke leuk en wel hoor al die kookboeken maar wat nou als we er ook eens echt daadwerkelijk uit zouden koken i.p.v altijd weer terug te vallen op de bekende recepten of even te googelen.
Holtkamp aan de Vijzelgracht
Ik heb bijvoorbeeld een paar jaar terug een heel mooi kookboek gekregen: De Banketbakker geschreven door Cees Holtkamp. Ken je Holtkamp aan de vijzelgracht in Amsterdam? Oooohh die garnalenkroketten en de Oriënttaartjes….om bij weg te dromen (en nu we er niet meer wonen moet ik ‘t toch echt zelf gaan maken….)! Nou is patisserie echt totaal niet mijn ding. Maar dan ook to-taaaaaal niet. Maar de kids vinden ‘bakken’ en ‘zoet’ altijd goed klinken, vooral in combi met elkaar en nu hebben we eindelijk een oven in ons nieuw huisje dus we gingen eens wat maken.
De meest heerlijke recepten staan er in het kookboek van Cees Holtkamp! Vijgentaartje uit de Gascogne, bananensoezen, Saint Honoré, Macarons, Tompoestaart, Mokkaroomijs, noem het maar op het staat erin! Een erg volledig en uitgebreid kookboek!
Ook hartige recepten zoals kaastruffels of de garnalenkroket staan erin. En basisrecepten (en uitleg over vaktermen) die echt heel handig zijn als je je wilt wagen aan patisserie. Denk aan soezenbeslag, gele room of verschillende soorten deeg zoals harde wenerdeeg of fonceerdeeg. De recepten zijn duidelijk en makkelijk uitgelegd voor een leek zoals ik.
Wij durfden het allemaal niet aan en begonnen met wat eenvoudige appelflappen maar die waren dan ook echt superlekker! We hebben er echt zin in gekregen dus we gaan bij het volgend recept uit het Holtkamp kookboek een graadje moeilijker, op het programma staat: Gevulde sinaasappels! Hieronder schrijven we die twee recepten, woord voor woord, voor jullie over.
Recepten uit ‘De Banketbakker’ van Cees Holtkamp
Appelflappen (12x)
- 500 gr. bladerdeeg
- Vulling:
- 3 appels (Jonagold), geschild, klokhuis verwijderd, in kleine blokjes gesneden
- 60 gr suiker
- 60 gr rozijnen
- 60 gr krenten
- snufje kaneel
- 1 eetlepel abrikozenmoes (laat 250 gr gedroogde abrikozen minstens 1 uur wellen in het water. Voeg daarna 175 gr geleisuiker en 175 gr kristalsuiker toe en breng het geheel aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken en pureer tot moes)
- extra suiker voor het bestrooien
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak de vulling door alle ingredienten te mengen. Rol het bladerdeeg uit tot 1,5 mm dikte. Snijd er 12 plakken van 12 x 12 cm uit. Maak de randen van de bladerdeegplakjes nat met een beetje water. Verdeel de vulling in het midden van de 12 plakjes en vouw ze dubbel zodat een driehoek ontstaat. Druk de randen goed aan. Maak de bovenkant vochtig met een beetje water en doop ze in de suiker. Bak de appelflappen 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Gevulde sinaasappels
- 8 gr gelatine
- 4 grote sinaasappels
- 300 gr sinaasappelsap, vers geperst
- sap van 1 citroen
- 100 gr suiker
- 400 gr slagroom, lobbig
- Decoratie:
- Slagroom, gezoet en stijfgeklopt
- 1 sinaasappel, in dunne plakjes
Snijd de sinaasappels doormidden. Pers ze uit, schraap ze leeg en bewaar de lege schillen. Week de gelatine in 80 gram sinaasappelsap. Verhit dit vervolgen tot 60°C, tot de gelatine helemaal is opgelost. Roer de rest van de sinaasappelsap, het citroensap en de suiker erdoor. Laat het mengsel afkoelen, spatel daarna de lobbige slagroom erdoor. Vul de halve sinaasappels met het mengsel. Zet ze minstens 3 uur in de koelkast om de vulling te laten opstijven. Versier ze eventueel met een rozetje slagroom en een schijfje sinaasappel.
Oh ja en wij vinden dus dat als je maar één patisserie kookboek in huis wilt, dat dit hét boek is. Er is inmiddels een 2.0 uit en die is uitgebreid met nog meer recepten. Wil je de eerste versie, dan kun je die nog wel tweedehands krijgen. We hebben in ieder geval erg genoten van onze appelflappen, ze waren net echt 😉
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.