Ga naar de inhoud
Home » Op vakantie met kids: Beiroet in Libanon

Op vakantie met kids: Beiroet in Libanon

Beiroet

Naar Beiroet op vakantie…doen of niet doen…Er zijn afgelopen week, na maandenlang rust, drie aanslagen geweest in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Niet de meest relaxed vakantiebestemming zul je zeggen en daar heb je ergens natuurlijk ook wel gelijk in maar….Libanon heeft naast enkele bommetjes hier en daar (eh…) ook wel echt heel veel moois te bieden.

Wij zijn gedurende drie maanden met de kids in Libanon geweest en als je ze nu achteraf vraagt wat ze vonden van ons verblijf dan krijg je alleen maar positiefs te horen. Niets ‘spanningen’, ‘oorlog’ of ‘eng’, daar hebben ze niets van gemerkt. Eerlijk? Ik ook niet! Als je er bent dan vergeet je wat je op het nieuws ziet. De sfeer is gewoon goed, de mensen heel chill en Beiroet is een levendige en moderne stad waar er altijd wel iets leuks te doen valt.

Reisadvies raadplegen

Maar als je realistisch wilt blijven (ik ben niet zo realistisch aangelegd geloof ik maar als je moeder bent dan moet je wel realistisch zijn want de veiligheid van je kinderen gaat boven alles. Toch? Bij mij in ieder geval wel) dan is het zo dat je nooit weet wanneer er iets gaat gebeuren. Het is ook niet echt de vraag of er iets gaat gebeuren maar wanneer het gaat gebeuren. En dat is echt heel jammer want zoals gezegd het is een superland.

Als je van plan bent om naar Libanon op vakantie te gaan is het sowieso wel echt belangrijk om het reisadvies van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Persoonlijk check ik naast de Nederlandse adviezen ook altijd de Belgische reisadviezen omdat ik ze vaak uitgebreider vind.

Downtown (c) Srsck
Downtown (c) Srsck

Vanuit Beiroet uitstapjes ondernemen door Libanon

Ik ga nu niet uitgebreid schrijven over wat er allemaal te bezichtigen valt in Libanon want daar heb ik hier al een heel stuk (in het Engels) over geschreven dus ik zal me nu even op Beiroet zelf concentreren. Mocht je dus die kant op gaan op vakantie dan zal Beiroet, de hoofdstad, waarschijnlijk op het programma staan.

Omdat Libanon zo klein is is het ook prima te doen om vanuit 1 uitvalsbasis uitstapjes te ondernemen in plaats van continu rond te reizen. Beiroet is wat dat betreft een prima en centrale plek om te verblijven.

Van berg naar zee

Het weer in Libanon is eigenlijk het hele jaar door goed te doen. Het wordt in de winter nooit heel koud en in de zomer is het lekker warm, niet té. Voor het strand is het in de winter meestal niet warm genoeg meer al heb je soms een uitzonderlijk mooie dag maar over het algemeen kun je beter in de lente of in de zomer die kant op gaan als je wilt zonnen en zwemmen. Wat super is daar is dat je vanuit de stranden van Beiroet binnen een half uurtje rijden in de bergen alweer kunt skiën.

Beiroet architectuur
Cafe d’ Orient in Beiroet (c) Rabih via Flickr

Definitie van levendig

Beiroet is geen mooie stad, dat niet, veel snelwegen, veel flatgebouwen, files, getoeter, drukte maar Beiroet is levendig, de mensen zijn vriendelijk, het eten is er heerlijk, er is veel kunst, veel geschiedenis, er valt veel te ontdekken op cultureel gebied en voor de liefhebbers is er een ongeëvenaard bruisend nachtleven. Even de stad uitrijden en je kunt genieten van rust, pittoreske dorpjes en geweldig mooie natuur. De afstanden zijn klein. Beiroet is een stad van tegenstellingen, van arm en rijk, van Islam en Christendom, van oud en nieuw.

In 2009 heeft “the New York Times” Beiroet op nummer 1 gezet op de lijst van de “44 steden om naartoe te gaan”. Ook heeft de “Lonely Planet” in datzelfde jaar Beiroet op de lijst van tien meest levendige steden ter wereld geplaatst.

De jeugd van Beiroet was trots, hun stad op de terugkeer maar ja hoe je het wendt of keert, het is geen stabiele regio en Beiroet zal er altijd onder lijden. Wanneer je in Beiroet vertoeft kun je je haast niet voorstellen dat er zo dichtbij zoveel politieke instabiliteit is. Libanon is maar een klein landje, je rijdt zo het door oorlog getergde Syrië in maar in de hoofdstad merk je niets van dat alles. Heel gek eigenlijk…

Wat te doen in Beiroet

Langs de corniche (c) lionel.viroulaud via Flickr.com
Langs de corniche (c) lionel.viroulaud via Flickr.com

De Corniche: Dit is de promenade langs zee. Relaxed zitten op een bankje, kijken naar de joggers, de vissers en de zee of een stukje wandelen.  De “Pigeon Rocks”, natuurlijke rotsformaties in zee aan het einde van de Corniche, zijn een absolute must-see in Beiroet en staan symbool voor de stad.

Beiroet is trouwens totaal ongeschikt om te voet te verkennen. Er zijn weinig stoepen en stoplichten voor voetgangers. Toch zijn er bepaalde wijken die juist geschikt zijn om wandelend te doen, bijvoorbeeld de Corniche en Downtown. Het beste rijd je (of laat je je rijden) van A naar B en ga je dan in B wandelen.

Midden in de stad oude Romeinse baden (c) Srsck
Midden in de stad oude Romeinse baden (c) Srsck

Souk el Tayeb: Gezellige wekelijkse boerenmarkt onder andere in Saifi op zaterdags. Soms ook leerzame en speelse activiteiten voor kinderen.

Downtown: dit is het oude centrum van Beiroet dat ooit helemaal verwoest was. Inmiddels is het vrijwel in zijn geheel heropgebouwd, het is de moeite waard om hier te wandelen. Ondanks dat alles nieuw gebouwd is, is het wel in de oude stijl gedaan. Ook zijn veel oude gebouwen gerenoveerd en opgeknapt. Het is een charmante mix van oud en nieuw, van geloofsovertuigingen (kerken en moskee’s tegen elkaar aangebouwd), moderne flatgebouwen en oude Romeinse baden, kleine winkeltjes en winkels met de grootste de duurste merken Prada, Chanel, Hermès etc…Er wordt nog steeds volop gebouwd. De overvloed aan kranen hoort echt bij het stadsbeeld!

building
Bouwen, bouwen (c) Srsck
Soms is het nog best een rommeltje! (c) Srsck
Soms is het nog best een rommeltje! (c) Srsck

Het Nationale museum van Beiroet: niet erg groot maar wel een museum met een indrukwekkende en complete collectie. Het Museum is tijdens de oorlog dicht geweest en het gebouw is in de oorlogsjaren heel erg beschadigd. De collectie is toen beschermd, veel werken zijn in beton gegoten zodat ze niet zouden vergaan. In 1999 is het museum weer geopend. Niet te missen!

De imposante Mohamed Al-Amin moskee: deze moskee in Downtown is gebouwd door Rafik Hariri. Hij heeft zelf de Moskee nooit af gezien omdat hij in 2005 vermoord werd (d.m.v een enorm krachtige autobom) en de Moskee pas in 2006 af was.

Sursock museum
Sursock museum

Het Sursock museum en het Sursock paleis: het Sursock Paleis is gebouwd door de Sursock familie aan het einde van de 19de eeuw als privé villa, het is een mooi voorbeeld van de grote huizen uit die tijd. Ook de tuin is prachtig en kan worden gehuurd voor bijvoorbeeld bruiloften e.d. In dezelfde straat, de Sursock straat, is het Nicolas Sursock Museum. Een mooi gebouw dat een bijzondere selectie aan moderne kunst herbergt.

De buurt rondom het Sursock paleis is een van de fijnere wijken om te wandelen, met veel mooie oude traditionele huizen uit de 18e en 19e eeuw en de Sursock straat is zeer zeer de moeite waard om een goed beeld te krijgen van de goede goude tijden in Beiroet.

Door Achrafieh wandelen (c) Srsck
Door Beiroet wandelen (c) Srsck

Rue Bliss: de straat waar de AUB universiteit staat, je zult veel studenten cafés en hippe tentjes vinden in deze levendige straat.

Kathedraal St Elie des Grecs-Catholiques: een mooie kathedraal op de Place de l’Etoile in Downtown, opgeknapt nadat het niet ongeschonden uit de oorlog kwam. Om het hoekje kun je ook een kijkje nemen bij de Osmaanse Grand Serail, de regeringszetel, een indrukwekkend gebouw.

Aan de wandel met Mohamed Al-Amin moskee op de achtergrond (c) Srsck
Aan de wandel met de Mohamed Al-Amin moskee op de achtergrond (c) Srsck

Shoppen bij het ABC Achrafieh: modern winkelcentrum in de rijke wijk Achrafieh waar volop geshopt wordt met winkels zoals de H&M, Desigual en Only. In het complex is ook een grote bioscoop met 7 zalen, meerdere café’s en restaurants (tip: ontbijt bij Café Blanc), een mooi indoor speeltuin voor kinderen Jungle Land, etc…Oh ja en met kerst zijn de kerstversieringen in de shopping mall alleen al een omweg waard!

Robert Mouawad museum (c) Srsck
Robert Mouawad museum (c) Srsck

Robert Mouawad Private museum: Absoluut niet te missen, geloof me maar. Robert Mouawad heeft de oude villa van Henri Pharaon over gekocht en daar een museum in gemaakt. De villa zelf is prachtig met indrukwekkende plafonds en gedetailleerde tegelwerken. De tuin is klein maar erg mooi met Romeinse kolommen en beelden. In het museum worden jewelen van Mouawad zelf tentoongesteld maar ik vond de sieraden eigenlijk niet het meest indrukwekkende van het museum maar het gebouw zelf.

Wat te doen met de kinderen?

Er is een (overdekt) pretpark in Beiroet Mall, Adventure World, bedoeld voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar oud. Ook leuk voor kinderen is Planet Discovery, een wetenschappelijk museum voor kinderen, een soort van Nemo zeg maar. Er zijn ook veel activiteiten voor kinderen zoals shows, workshopjes, films, Color me mine, dat soort dingen. Dit soort activiteiten worden meestal in het Engels én Frans én Arabisch gegeven dus als je kinderen Engels kunnen spreken en verstaan komt dat helemaal goed.

Zoonlief bij Color-me-mine (c) Srsck
Zoonlief bij Color-me-mine (c) Srsck

Verder mist de stad een mooi park, een soort van Vondelpark in Beiroet zou het wel goed doen als je het me vraagt maar om te fietsen/steppen/etc is de Corniche, oftewel de promenade langs zee, een goede optie. Daarnaast is er in praktisch elk café/terras/winkelcentrum een speeltuin en in praktisch elk restaurant zijn er kindergerechten. Beiroet is wat dat betreft wel echt een kindvriendelijke stad.

Voor wie buiten de stad komt is de dierentuin Animal City een optie evenals de grotten van Jeita. Die twee dingen zijn trouwens door hun ligging ook prima te combineren als ‘dagje uit’ en niet ver van Beiroet.

Daarnaast zullen de kinderen zich vermaken in de sneeuw en kunnen ze lekker zwemmen in de rivieren/zee/ontelbare zwembaden. (Dochterlief zegt net dat ik het allerbelangrijkste vergeten ben te vermelden dus hierbij: Kinderen zullen genieten van de meer dan 40 verschillende smaken Donuts van Dunkin’ Donuts!!!)

Krumlov in Jungle World (c) Srsck
Krumlov in Jungle World (c) Srsck

Uitgaan, drinken en…bezorgen

De uitgaansgebieden met bars, restaurants en clubs zijn voornamelijk de Gemmayzeh wijk, rondom en op rue Gouraud en verderop in Achrafieh in rue Monot. Deze wijken zijn de Christelijke wijken van de stad. Van kleine barretjes met live jazz muziek tot grote ultramoderne nachtclubs met strenge uitsmijters en harde House, kleine traditionele Italiaanse restaurants tot propvolle hippe Mexicaanse eettentjes. Er is van alles te vinden.

Er is tevens een groot aanbod aan verschillende concerten en evenementen. Het is dan ook de moeite waard om eenmaal in Beiroet de Time Out te kopen. Deze komt maandelijks uit en daar staan alle evenementen in, evenals tips over o.a restaurants en uitgaansgelegenheden. Je kunt ook de website van Beiruting raadplegen.

Beiroet, bezorgparadijs (c) Srsck
Beiroet, bezorgparadijs (c) Srsck

Heb je een keertje geen zin om de deur uit te gaan, dan wordt er in Beiroet zowat elk soort eten dat je maar wilt bezorgd: Japans, Libanees, ontbijt, Burgers (die van de Crepaway zijn lekker, nomnomnom!), zelfs de McDonalds doet aan “delivery” in Beiroet. En dan heb ik het niet eens over andere dingen zoals bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en schoenenwinkels, alles kan bezorgd worden. Serieus, deze stad is een echt bezorgparadijs!

Wat en waar eten in Beiroet

De kwaliteit van restaurants in Beiroet is erg hoog, men houdt daar van eten en dat is te merken. De Libanese keuken is een van de meest verfijnde van het Midden Oosten maar Beiroet heeft een zeer groot internationaal restaurant aanbod. Voor ieder wat wils! Barbar: voor een broodje shoarma of falafel – Drukke afhaal in Hamra wijk in rue Spears. Ze hebben er ook heerlijke en supergezonde vers geperste sappen. Ontbijt bij Cafe Blanc: modern Libanees restaurant waar je de hele dag door kunt eten maar een ontbijtje daar is echt aan te raden! In het ABC Leila: lekker traditioneel en typisch Libanees eten, in het ABC, neem er een Shisha bij! Liza: een restaurant in Achrafieh, Libanees met een moderne twist.

Liza
Liza

La Tabkha: ze hebben in dit restaurant vooral traditionele gerechten voor de lunch, voor degene die graag de echte Libanese huiskeuken wilt proeven. Ze hebben elke dag een keus uit drie of vier gerechten. Goed eerlijk eten en verse producten. Joe Pena’s: Mexicaans eten, en ook is het eten er erg goed, je komt hier vooral voor de sfeer, levendig, druk en erg gezellig. Vlakbij Rue Gouraud in Gemmayze.

Zataar w Zeit: een keten, in verschillende delen van de stad vertegenwoordigd, waar je even snel en goedkoop kunt snacken. Ze bieden een moderne versie aan van de traditionele manouche met verschillende soorten beleg. Een manouche is een soort van Libanese pizza met Zataar erop (mengsel van olijfolie, sesam, tijm) die als ontbijt of tussendoortje wordt genuttigd. Superlekker!!

Patisserie Douaihy: Douaihy is een begrip bij de Libanezen. Hier hebben ze heerlijke Arabische zoetigheden, maar waar ik hier voor kwam is om s’ ochtends een Kneffe te eten. De beste Kneffe van Beiroet! Kneffe is een soort van kaas, dat opgewarmd wordt en geserveerd wordt in een Arabisch broodje met siroop. Niet al te best voor je lijn maar…hemels! Mezze: als je in Libanon bent moet je op zijn minst één keer een goede Mezze eten. Mezze is hetzelfde idee als Tapas, veel kleine gerechten, zowel warm als koud. Een goed restaurant om een Mezze te proeven is Al Balad in Downtown, of restaurant Abd el Wahab in Achrafieh.

Hotels in Beiroet

De meeste hotels in Beiroet zijn chique en duur zoals o.a het Monroe hotel aan Kennedy Street: een 4 sterren hotel met 112 kamers, centraal gelegen, uitzicht op zee, alle mogelijk comfort, wifi, spa, restaurant, etc.. Le Gray: in dit 5 sterren hotel wordt je echt in de watten gelegd. Met 87 kamers waaronder twee presidentiële suites die groter zijn dan dat mijn eigen woning ooit zal zijn, een spa en een enorm aantal bars, zul je hier niets tekort komen! Phoenicia Intercontinental: een 5 sterren luxe hotel met zwembad, fitness center en alles dat bij een luxe hotel hoort, wifi, meerdere restaurants, vlakbij de Monroe aan de Corniche op een goede centrale locatie. De Phoenicia is in de oorlog verwoest en later weer opgebouwd en in 2000 heropend. Er vinden ook vaak evenementen e.d plaats in deze luxe hotels.

Le Gray hotel zwembad op het dak
Le Gray hotel, zwembad op het dak

Hoe dichterbij het hotel van Downtown, hoe duurder. Hoe dichterbij de Hamra wijk, hoe goedkoper. Over het algemeen dan… In Hamra is de 4 sterren Mayflower hotel relatief goedkoop en schijnbaar goed (van horen zeggen, niet zelf getest).

Beiroet is sowieso geen goedkope bestemming. Dat moet gezegd worden… Een goed alternatief als je met kinderen reist is om een zelfstandig studiootje te huren, dat scheelt dan in ieder geval in die zin dat je zelf kunt koken.

Update: Sommige locaties die in dit artikel vermeld zijn, zijn naar aanleiding van de enorme explosie in Beiroet op 4 augustus 2020 (tijdelijk) gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »