Ga naar de inhoud
Home » Op vakantie met kids: Pamukkale in Turkije

Op vakantie met kids: Pamukkale in Turkije

pamukkale

De herfstvakantie komt er weer aan. Hebben jullie nog plannen? Ik weet nog niet of wij weggaan, dat hangt er vanaf of ik een baan krijg waarvoor ik gesolliciteerd heb . Maar laat dat de pret niet drukken, ik heb een mooie vakantietip voor jullie 🙂

Pamukkale

Pamukkale betekent in het Turks kasteel (kale) van katoen (pamuk). Het plaatsje, in het binnenland van Turkije, dankt haar naam aan een bijzonder natuurverschijnsel waarbij terrassen van kalksteen zijn gevormd die lijken op een grote witte versteende waterval of inderdaad op een katoenen heuvel.

Pamukkale is (samen met Hiërapolis) opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst (en terecht!). Overdag stroomt het superklein dorpje vol met touringcars. Grote groepen toeristen haasten zich door het prachtige landschap, het is een drukte van jewelste maar een paar uur later, tegen de avond, is Pamukkale weer muisstil. Heel apart. Er valt buiten de bezichtiging van de kalksteen terrassen en van Hiërapolis ook niet veel te doen in Pamukkale, het is allesbehalve een bruisende stad, maar dat vond ik juist zo mooi om te zien.

Het is hier rustig, hier en daar is er een oma aan het koken in een tuintje, kippen in de tuintjes, zo’n soort sfeertje. Het echte Turkije. Kinderen worden er snel bij betrokken in Turkije, vooral die drie blonde koppies van ons stonden al snel vol in de belangstelling (heel anders dan wanneer we in de meer toeristische plekken aan de Turkse kust verbleven) en mochten meehelpen met koken of in de tuin.

Relaxed familiehotel

Wij verbleven twee van de drie keer dat we in Pamukkale waren in een relaxed familiehotel, Melrose House Hotel. De eigenaren zijn ontzettend aardig en gek op kinderen. De kamers zijn ruim en verdeeld over twee gebouwtjes. Het heeft echt zo’n familie sfeertje maar dan met alle comfort zoals gratis wifi en airco in sommige kamers.

Mocht je daar verblijven dan is het absoluut een must om er minstens een keertje te eten. Het huisgemaakte Turkse eten is er echt heerlijk, wij hebben er elke avond gegeten! Er is ook een zwembad in de tuin, mocht het lekker weer zijn is dat natuurlijk altijd fijn voor de kids. De tuin is mooi met granaatappelbomen (dat vonden mijn kleintjes helemaal te gek) en een klein boomhutje. Wij hebben ook een keer in zo’ n groot hotel uit een of ander keten geslapen, met een spa en binnenzwembad, dat soort maar het had totaal geen charme en ik ben de naam vergeten. Bij Melrose House Hotel voel je echt dat je in Turkije zit.

Pamukkale

Sprookjesachtige landschappen en warme bronnen

Ik vind Pamukkale betoverend mooi. Op dit soort bestemmingen voel ik me altijd zo nietig, dan besef ik weer hoe machtig de natuur is. De kinderen waren ook echt onder de indruk, het is een van de vakantie bestemmingen die ze regelmatig aanhalen ” weet je nog toen en toen” en “ja het leek net sneeuw maar het voelde warm”. Toch schijnt het vroeger duizend malen mooier te zijn geweest maar het is beschadigd door de vele toeristen en hotels die bovenop de heuvel gebouwd werden. Nu wordt het terrein gelukkig beschermd en mag je er niet op schoenen lopen of met een kinderwagen of met shampoo lopen klooien in het water en de hotels bovenaan de heuvel zijn allemaal weg. Zo krijgen de terrassen de kans om weer te herstellen en hopelijk worden ze weer net zo mooi als vroeger!

pamukkale turkije
De schitterende kalkterrassen van Pamukkale (c) Miss_ohara via Flickr.com

Zachte kleine voetjes

Je loopt op blote voeten door het kalklandschap, door de terrassen en travertijnen. Dit om ze niet verder te beschadigen. Het voelt heel gek, net of je door warme verf loopt. Het warme water wordt afgewisseld met een wat harde ondergrond.  Sommige stukken zijn wel scherp voor zachte (kinder)voetjes. De kleinste man had wel last op sommige stukjes, we hebben hem dan ook hier en daar stukken gedragen. Houd daar wel rekening mee als je met een kleintje reist.

Het water dat daar dus stroomt komt dus uit warmwaterbronnen en is heerlijk warm, zo’n 35 °C. Het Magnesium-, ijzer-, zout-, koolzuur- en zwavelhoudende water schijnt erg goed te zijn voor je gezondheid. Bovenaan de heuvel ligt Hiërapolis. Deze stad is rondom de bronnen gebouwd (door koning Eumenes 11 van Pergamon in 190 v. Chr.) en diende als een soort van geneeskrachtige oord. Door de vele aardbevingen was Hiërapolis geen lang leven beschoren. In deze oude stad zijn veel goed bewaarde ruïnes te bezichtigen en je kunt er in het warme water tussen eeuwenoude zuilen zwemmen. Er moet extra betaald worden om in het zwembad te mogen zwemmen en kinderen onder de zes jaar mogen er niet in.

Waar komt dit verschijnsel vandaan?

Dit verschijnsel heeft een vulkanische oorsprong. Ongeveer twee miljoen jaar geleden bevond het westen van Anatolië zich in een plooiingsfase. Er ontstonden toen grote breuken in de aardkorst en het regenwater stroomde via die breuken ergens diep ondergronds waar het dan weer verzadigd met calcium omhoog kwam via de bronnen. Zoiets, ik ben niet zo heel goed in dit soort natuurkundige verhalen maar je begrijpt het idee wel, toch?

Een weekendje Pamukkale is heel goed te combineren met een weekje aan de Turkse kust als je in de oktobervakantie wat vitamine D wilt pakken! Van Pamukkale naar Fethiye is het bijvoorbeeld nog geen drie uurtjes rijden.

3 reacties op “Op vakantie met kids: Pamukkale in Turkije”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »