Interview met de cast van de film Fijn Weekend ‘Proosten op het leven in de Bourgogne’
De Bourgogne is het decor van de nieuwe Nederlandse feelgood komedie Fijn Weekend. Een hechte vriendengroep komt jaarlijks samen in de Franse Bourgogne. Ze genieten met volle teugen van de omgeving en van elkaar, maar dit jaar is het anders. Dit jaar zullen ze er de as van hun overleden vriend uitstrooien. Wanneer zijn vriendin Evelien onverwachts mét haar nieuwe vlam verschijnt, lopen de spanningen hoog op en komen de onderlinge verhoudingen op scherp te staan. Wij spraken de cast van de film Fijn Weekend over liefde, vriendschap en rouw en natuurlijk over Frankrijk.
Regisseur Jon Karthaus (Costa!!, Homies) schreef het scenario samen met medespelers Steef de Bot, Lisa Zweerman en Kay Greidanus. Daarnaast spelen Sarah Chronis en Carolien Karthaus-Spoor de andere hoofdrollen. Fijn Weekend is een ensemblefilm waarbij niemand in de spotlight staat, maar elk personage onmisbaar is. De zes acteurs zijn in het dagelijkse leven hechte vrienden en partners, wat zich vertaalt in voelbare chemie en overtuigend spel op het witte doek. Jon is getrouwd met Carolien, Sarah en Kay zijn een stel en Kay en Steef hebben samen een filmproductiebedrijf.
De film Fijn weekend is gemaakt door vrienden met vrienden en over vrienden. Is dat de droom van elke acteur?
“Het was echt waanzinnig. Op een avond zit je aan de wijn met vrienden en daar komt een idee uit en nu komt de film bijna uit in de bioscoop. Dat is echt magisch,” vertelt Kay.
Bram, je personage, is net degene die niet in die vriendenkring hoort. Voelde dat niet bizar buiten het filmen om?
“Dat was juist erg grappig, want ik was een vreemde eend in de bijt, de buitenstaander. Maar na de opnames, zaten we wel met zijn allen aan één lange tafel te praten en te genieten van de omgeving,” zegt Kay lachend.
Over de omgeving gesproken, waarom de Bourgogne en niet Ameland bijvoorbeeld? Is Frankrijk als filmlocatie van toegevoegde waarde?
Carolien genoot duidelijk van de Bourgogne: “Frankrijk speelt de hoofdrol in Fijn Weekend. Je hoeft niets te dressen of aan te passen. De omgeving is elke dag weer een cadeautje.”
Kay: “Esthetisch gezien past de Bourgogne perfect in het beeld. Het is fijn om een andere arena te hebben, een andere omgeving. Het had veel voordelen om daar te filmen met een kleine crew, Franse kazen, de rust en een lekkere fles wijn. Los van dat het mooi op beeld staat. Het voelde net als een vakantie.”
Daar voegt Steef aan toe: ”Frankrijk straalt een bepaalde vibe uit en roept bij veel mensen een gevoel van herkenning op. Het onderwerp van de film is beladen en dat wilden we op een lichte manier proberen te vertellen. Dan zoek je het in het alledaagse en dat straalt de Bourgogne uit.”
Met zijn vieren een scenario schrijven, is dat niet lastig? Voor Lisa was het zelfs de eerste keer, beviel dat?
Voor Lisa is het voor herhaling vatbaar:“Ik vond het best spannend, maar het was echt heel erg leuk om te doen. We hebben veel plezier gemaakt in een voor mij hele veilige sfeer. Het is bijzonder om als actrice te zien hoe zo’n scène wordt uitgeschreven. Waar zit de boog, de ontdekking van de personages en de diepgang? Het is waardevol om daar een aandeel in te hebben.”
“De grote winst van met vier scenaristen schrijven, is dat je daardoor letterlijk vier dimensies in een verhaal krijgt. Je werkt met vier scenaristen met eigen ideeën, eigen ervaringen en levenslessen waar ze uit kunnen putten,” vult Jon aan.
Steef vervolgt: “het lijkt alsof het heel moeilijk is om een scenario met zijn vieren te schrijven, maar voor ons was het een heel natuurlijk proces. Wij zijn egoloos en onze rollen in het project waren duidelijk afgebakend. Samen hieraan werken was dus juist heel fijn.”
Er is weleens kritiek over de oppervlakkigheid van Nederlandse romcoms. Vonden jullie het tijd voor films met meer verdieping in het Nederlandse filmlandschap?
“Er zijn twee soorten films, tweedimensionaal en driedimensionaal. Een karakter gaat van A naar B, of een karakter verandert tussen A en B. Wij wilden dat laatste uitbeelden. In Fijn Weekend is de groep het hoofdpersonage en daar zie je de verandering, de ontwikkeling, duidelijk in terug,“ vertelt Steef.
Voor Jon is het een kwestie van balans: “Het genre waarbij je een slice of life laat zien mist erg in Nederlandse films. Maar de film moet ook een breed publiek aan kunnen spreken. Een film maken kost veel moeite en tijd en energie. Wanneer het af is, dan wil je wel dat mensen hem zien.”
Jon noemt films als Intouchables met Omar Sy en Little Miss Sunshine als voorbeeld van geslaagde crossovers tussen komedie en drama. “Wij wilden een mooi verhaal vertellen waarin rouw en humor samenkomen, maar daarnaast ook een film maken met commerciële potentie.”
In Fijn Weekend is het huis in de Bourgogne de ‘happy place’ van de vriendengroep. Ze komen er tot rust en tot elkaar. We hebben allemaal wel zo’n plek. Wat is jullie happy place?
Voor Kay is dat in de bergen in Italië: “Mijn familie heeft daar een huis met uitzicht over de bergen. Ik houd van de bergen en de natuur. Het is een plek om tot rust te komen maar ook om samen te komen.” Voor Steef is het Texel: “Mijn ouders hebben daar een huis, en we hebben er ook een deel van het verhaal geschreven.” Ook bij Lisa speelt familie een belangrijke rol bij de keuze van haar happy place: “in een oude stacaravan in de Veluwe, waar ik veel herinneringen heb aan mijn opa en oma”.
De happy place van Jon ligt heel dichtbij, namelijk in zijn muziekstudio in zijn achtertuin. Ook Carolien blijft in de buurt: “Mijn happy place is met zijn allen zitten bij de open haard, met mijn zoontjes. In het moment zijn.” Wat opvalt is dat familie/gezin een grote rol speelt in de happy place. Het is niet zozeer waar, maar met wie, net als in Fijn Weekend want hoe anders zou dat prachtig plekje in de Bourgogne zijn zonder de vriendengroep. Het gaat om het beleven mét elkaar.
Carolien hoopt dan ook dat de film Fijn Weekend voor verbinding zorgt en mensen aanspoort om stil te staan bij wat belangrijk is in het leven. “Belangrijke thema’s in Fijn Weekend zijn vergiffenis, rouw en coming of age. Door het overlijden van hun vriend bekijken ze hun eigen leven. Waar staan ze op dit moment? Zijn dood brengt bij iedereen iets teweeg. Ze beseffen dat dit niet is hoe ze verder willen. We hebben allemaal dierbaren verloren, ook ik, dus ik kan me er zeker in vinden. Ik kies juist voor een feestje, ik kies ervoor om te proosten op het leven.” Kay: “Ja, dat je de bioscoop uitloopt en beseft – Ik houd van jou, man, laten we er iets moois van maken.”
Happy New Film Year
Fijn Weekend draait vanaf 19 januari in de bioscoop. Wil je net als de cast van de film Fijn Weekend ook proosten op het leven terwijl je geniet van het prachtige Franse landschap? Bioscopen door het hele land organiseren tegelijk op 18 januari een nieuwjaarsborrel onder de noemer Happy New Film Year. Start 2023 met Fijn Weekend én een glaasje bubbels!
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.