filmclub den haag
| |

Bijzondere films bij De Nieuwe Regentes | Den Haag

Filmliefhebbers weten de weg niet altijd te vinden naar De Nieuwe Regentes in Den Haag en dat is eigenlijk heel jammer. De Nieuwe Regentes was tot 1995 een zwembad en veel Hagenezen hebben er nog (af)gezwommen. Tegenwoordig is het een theater met verschillende voorstellingen – zowel concerten als theater en kindervoorstellingen maar ook, en daar wil ik eigenlijk iets over vertellen, een filmclub.

Vroeger een zwembad, nu een theater

Elke week een film

Vrijwel elke dinsdag is er een film, meestal in de grote zaal van De Nieuwe Regentes. Soms kan het voorkomen, bij speciale thema’s of evenementen, dat een film in het Diepe wordt vertoond. Het Diepe is de zaal dat vroeger het zwembad was. Je loopt dus eigenlijk op de bodem van het zwembad.

Vertigo (1958)

De meeste films worden dus in de grote zaal vertoond en elke maand is er een nieuw thema. Het thema kan een land zijn dus bijvoorbeeld een maand lang Russische films maar het kan ook een regisseur zijn. Laatst waren er een Stanley Kubrick maand, een Hitchcock maand en afgelopen maand was Gaspar Noé aan de beurt.

De sfeer is een beetje alternatief en sowieso relaxed. Verwacht geen chique theater, het is er knus en ongedwongen. Er komt een gemend publiek op het filmprogramma af van filmliefhebbers tot studenten en buurtbewoners. De voorstellingen zijn meestal 6 euro per film als je je ticket op internet koopt en 7 euro als je het aan de deur haalt. Met een Ooievaarspas gaat er nog 50% vanaf.

Foyer De Nieuwe Regentes

DNR Filmclub

DNR Filmclub, zoals het eigenlijk heet, toont regelmatig speciale films die je normaal niet zo snel meer te zien krijgt in een bios. Mijn kinderen waren bijvoorbeeld naar The Man Who Fell to Earth uit 1976, een Britse sciencefictionfilm met David Bowie.

Niet dat er alleen maar oude films draaien, deze maand is het African-American cinema en de relatief recente Black Panther en BlacKkKlansman worden getoond.

BlacKkKlansman, 2018

Speciale filmfestivals

Sommige maanden maakt DNR Filmclub plaats voor speciale filmfestivals. Van 27 november tot en met 1 december is er dit jaar Spotlight: Romania Film Festival. Het festival vindt plaats op verschillende Haagse locaties maar in De Nieuwe Regentes draaien er tijdens die dagen vijf Roemeense films. Totaal off topic trouwens maar wel heel leuk: je kunt de films combineren met een Roemeense lunch of diner!

In maart was er een filmfestival met stille films en live muziek en in april was er een Palestijns filmfestival. Kortom, houd het in de gaten, het filmprogramma in De Nieuwe Regentes is soms echt bijzonder en verrassend. De meeste festivals komen jaarlijks terug.

Monştri, 2019 | Spotlight Romania

Voorafgaand aan sommige ‘dinsdag-films’ is er een lezing of zo nu en dan een Q&A na afloop, maar dat hangt van de film af. Het beste houd je het programma in de gaten via de Facebookpagina van de DNR Filmclub of je kijkt op de site van De Nieuwe Regentes (maar de film-zoekoptie doet het vaak niet dus zelf kijk ik nu op de FB pagina).

Ga jij wel eens naar alternatieve filmhuizen en bioscopen? En kende jij De Nieuwe Regentes al?

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. ik ken de nieuwe regentes nog niet en eerlijk ga ik ook eigenlijk nooit naar de bios, hier thuis kijken wij altijd films zowel nieuwe als oude via apple tv of netflix

  2. Ben er zelf niet echt bekend mee, maar ik kom ook nooit in Den Haag. Maar het ziet er mooi uit.. Ik ben echt een pathe ganger haha.

  3. Ik kende deze bios niet, maar denk dat de films ook niet helemaal bij mij passen. Wel super fijn als dit in je interessegebied ligt.

  4. Kende het niet, maar wat onwijs tof. Helemaal als je er vroeger nog gezwommen hebt natuurlijk. Klinkt goed en fijne prijzen, misschien leuk om een keer met vriendinnen naartoe te gaan. Ga nu vaak naar de bekende bioscopen.

  5. De nieuwe regentes kende ik nog niet! Dat zwembad ziet er wel heel gek uit zo. Ik vind het wel echt leuk om naar de bios te gaan maar ik doe het niet zo vaak

  6. Nee, ik kende De Nieuwe Regentes nog niet maar vind die naam heel cool! Ik ga nooit naar filmhuizen, alhoewel ik alternatieve films vroeger in m’n 20’er jaren erg kon waarderen. Nu in m’n 40+ vind ik luchtig en stand up heel fijn. In een Filmclub zitten lijkt me wel ontzettend leuk!

  7. Als ik daar woonde ging ik hier zeker een keer naar toe. Ik vind het heel aansprekend klinken. En ook bijzonder, die locatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.