Ga naar de inhoud
Home » 10 beste films gebaseerd op boeken

10 beste films gebaseerd op boeken

Netflix verfilmingen

Er zijn veel films gebaseerd op boeken te vinden op Netflix, o.a The Firm van John Grisham, de succesnummers van Carry Slee Spijt en Pijnstiller,  The Perks of being a Wallflower van Stephen Chbosky, The Kite Runner van Khaled Hosseini, Cloud Atlas van David Mitchell, Komt een Vrouw bij de Dokter van Kluun en nog veel meer. Je kunt zelfs zoeken op ‘drama’s gebaseerd op een boek’. Dat is dus gewoon een categorie op Netflix. Van sommige films wist ik niet eens dat het verfilmingen waren zoals bijvoorbeeld The Indecent Proposal uit de jaren 80 met Demi Moore en Woody Harrelson.

Ik heb 10 verfilmingen die wat mij betreft de moeite waard zijn om op Netflix te bekijken voor jullie uitgelicht. Ik begon met 5 maar ik schoot een beetje door!

De beste verfilmingen

Les Misérables

Boek van Victor Hugo uit 1862

Les Misérables is een musical. Dat vind ik niet erg op zich, ik houd wel van musicals, maar het is aan het begin van de film wel wennen. Het mooiste van deze film is het prachtig beeld, net schilderijen – én de geweldige styling. Vooral de scènes met veel figuranten zijn erg mooi (bijvoorbeeld de openingsscène van de gevangenen en de scene met Anne Hathaway in de fabriek).

verfilming les miserables

Waar ik wel een probleem mee had is de casting. Ik heb de boeken gelezen, in het Frans, en het verhaal speelt zich af in Frankrijk, is geschreven door een Franse schrijver en de Parijse studentenopstand in 1832 speelt een belangrijke rol in het verhaal. Frankrijk alom dus. Maar de hoofdrollen worden gespeeld door Russel Crowe en Hugh Jackman. Russel Crowe als Javert! De Wolverine als Jean Valjean! Daar moest ik dus echt even doorheen bijten zeg maar.

Aan Hugh Jackman raakte ik wel gewend op een gegeven moment maar Russel Crowe…nee 🙁 Behalve dat ik ze slecht gecast vind, vind ik ze ook niet overtuigend genoeg zingen en dat is toch best belangrijk in een musical 😉 Les Misérables is sowieso doorspekt met bekende acteurs zoals Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen, Amanda Seyfried en Helena Bonham Carter.

netflix les miserables

Ken je het verhaal? Het is enorm tragisch. Jean Valjean zit 19 jaar lang in de gevangenis: 5 jaar voor het stelen van een stuk brood voor zijn ziek nichtje en de rest voor zijn vluchtpogingen. Valjean en zijn gevangenisopzichter Javert hebben een hekel aan elkaar. Valjean probeert na zijn vrijlating een nieuw leven op te bouwen maar dat gaat lastig want Javert is inmiddels politieman en hij zit hem steeds op de hielen. Valjean ontmoet Fantine, een alleenstaande moeder die sterft en hij neemt de zorg over van haar dochtertje Cosette. Adviesleeftijd is overigens 12 maar ik vond hem soms wel behoorlijk heftig. Zelfs schattige Gavroche wordt vermoord en iedereen gaat steeds dood.

Ok, maar toch…mooi beeld + mooie styling + vervelende acteurs + veel zang = de moeite waard!

The Beach

Boek van Alex Garland uit 1996

verfilming op Netflix

The Beach vond ik een hele indrukwekkende film toen het net uitkwam. Vorige week heb ik het weer gekeken en ik vind de film nog steeds echt goed. DiCaprio is geweldig als Richard, een Amerikaanse backpacker die samen met een Frans stel op zoek gaat naar een geheim paradijselijk eiland in Thailand. Het eiland blijkt inderdaad te bestaan. Een deel van het eiland wordt gebruikt als wietplantage en bewaakt door Thaise criminelen. In het ander deel woont een groep buitenlanders in een commune. Sal heeft daar de leiding.

De twee groepen weten van elkaars bestaan af maar ze laten elkaar met rust. Ze hebben afgesproken niet op elkaars deel van het eiland te komen en geen nieuwe mensen meer naar het eiland te halen. Ze maken een uitzondering voor Richard het het Franse stel Etienne en Françoise. Niet de beste zet ooit. Sal probeert nog de ideale droom commune vast te houden maar…

The Painted Veil

Boek van William Somerset Maugham uit 1925

Netflix verfilmingen

Nog een drama maar wel eentje met liefde, romantiek, wraak, passie tegen een historische achtergrond: China in 1922. De Britse bacterioloog Walter Fane gaat voor zijn werk naar een Chinees dorpje waar cholera heerst. Hij is er net achter gekomen dat zijn egoïstische en verwende vrouw Kitty hem ontrouw is geweest en beslist haar uit wraak/boosheid mee te nemen naar dat ellendig oord vol dood en verderf. Gezellig toch? 😉

De hoofdrollen worden vertolkt door Edward Norton, Liev Schreiber en Naomi Watts.

Shawshank Redemption

Boek van Stephen King uit 1982

filmadaptatie netflix

Wat mij betreft is Shawshank Redemption een van de beste films ooit. Ik heb hem al vaak gezien en het verveelt nooit. Ik ben dan ook een groot fan van acteur Tim Robbins. Morgan Freeman is ook steengoed natuurlijk.

Andy Dufresne wordt naar de Shawshank gevangenis gestuurd voor de moord van zijn vrouw en haar minnaar. Hij is een nette bankier en zegt onschuldig te zijn. In de gevangenis ontmoet hij Red. Het verhaal wordt verteld door Red. Het is een verhaal over corruptie, onrecht en vooral vriendschap. De film kreeg toen ter tijd 7 Oscarnominaties maar won er geen 1. Zeer onterecht als je het mij vraagt. Geniale film!!

Voor Stephen King fans is er genoeg te zien op Netflix. The Green Mile is bijvoorbeeld ook erg goed evenals Stand by Me.

Unbroken

Boek van Laura Hillenbrand uit 2010

unbroken

Het boek vertelt het waargebeurd verhaal van Louis Zamperini. Als klein jochie dreigt hij van het rechte pad af te glijden – hij steelt, drinkt, rookt en wordt constant gepakt door de politie en naar huis gebracht. Zijn ouders komen beide uit Verona en hij heeft een oudere broer en twee zusjes. Zijn oudere broer zorgt goed voor Louis en zorgt ervoor dat hij iets met zijn leven gaat doen. Hij helpt hem trainen als hardloper. Het joch heeft een enorm doorzettingsvermogen en is heel sterk en snel. Hij krijgt plezier in het hardlopen en schopt het zover als de Olympische spelen in Berlijn in 1936.

Vijf jaar later gaat Zamperini bij de Amerikaanse luchtmacht als bommenrichter. Tijdens een missie stort het vliegtuig waar hij inzit neer in zee. Er zijn drie overlevenden. Hijzelf, piloot Phil en Mac. Twee van de drie redden het en komen, na 47 dagen drijven op zee, aan land maar worden meteen gepakt als krijgsgevangenen door de Japanners. Dit is het begin van nog meer ellende maar niemand ‘breekt’ Louis Zamperini. Het verhaal van Zamperini is heel bijzonder en inspirerend en de film, geregisseerd door Angelina Jolie, is goed (geen wow factor maar gewoon goed).

mooie films gebaseerd op boeken

De adviesleeftijd is 16 jaar en daar ben ik het helemaal mee eens. Het is een heftige film met heftige beelden en het grootste gedeelte speelt zich af in de oorlog. Ook Seabiscuit, gebaseerd op het eerste boek van Hillenbrand is nu op Netflix te zien.

Nog meer films gebaseerd op boeken

Ik weet dat ik had gezegd dat ik vijf films zou uitlichten maar sorry, dat kan niet, want dan zou ik de verfilmingen hieronder tekort doen. Dus even zonder een heel verhaal erbij, wil ik deze vijf steengoede films ook nog noemen.

The Boy in the Striped Pyjamas

hartbrekende verfilming

Niet missen!! Een van de mooiste films ooit. Heel ontroerend, heel verdrietig.

25th Hour

25th hour gebaseerd op een boek

De laatste 24 uur van een drugsdealer voordat hij de gevangenis in moet. Een boeiende film.

Sonny Boy

Sonny Boy verfilming

Prachtige verfilming van het boek van Annejet van der Zijl over de relatie tussen een alleenstaande moeder van vier en de veel jongere Surinamer Waldemar. Een deel van de film is op Scheveningen gefilmd.

Water for Elephants

beste verfilmingen

Een circuseigenaar, een dierenarts, Reese Witherspoon, een dood paard en een olifant. Zien!

The Reader

films gebaseerd op een boek

The Reader is gebaseerd op het boek van de Duitse Bernhard Schlink. Een veel te jonge jongen, een oudere vrouw, liefde, passie, schuld, verraad en de Tweede Wereldoorlog. Enorm knap staaltje acteerwerk van Kate Winslet!

Deze verfilmingen kun je overslaan

De volgende twee verfilmingen op Netflix vond ik juist intens slecht: The Wolf of Wall Street en 50 shades of grey. De eerste heeft erg veel succes gehad en werd bedolven onder de goede kritieken – misschien dat ik daarom ook zo teleurgesteld was, ik had er veel van verwacht maar dit was een kleine 3 uur lang niet veel meer dan oppervlakkige drugs en sex.

filmadaptaties Netflix

50 shades of grey vond ik ongeïnspireerd, langdradig, stijfjes en de acteurs niet sympathiek. Maar ja, then again, ik vond het boek ook bar slecht dus…

Tip voor Netflix

Mijn favoriete verfilming allertijden is (nog) niet te vinden op Netflix. Of mice and men is gebaseerd op het boek van John Steinbeck. Ik heb zowel het boek ontelbare keren herlezen als de film meerdere malen gezien en beiden vervelen niet. De filmadaptatie respecteert het boek en de acteurs zijn geweldig!

Of mice and men verfilming

Pin mij!

Verfilmingen Netflix

Houd jij van films gebaseerd op boeken? Lees je eerst het boek of maakt het je niet uit? Welke verfilming zou jij mij aanraden?

7 reacties op “10 beste films gebaseerd op boeken”

 1. Aargh, the boy in the striped pyjamas. Daar heb ik echt een trauma van. Wat een naar einde had die film.

  Wel leuk om te zien welke boeken zijn verfilmd! Bedankt voor het handige rijtje.

 2. Er zitten er inderdaad een aantal bij die ik ook erg de moeite waard vond.

  Zelf vind ik Cold Mountain, The Piano en The bridges of Madison County prachtige films én geweldige boeken.

 3. Wat een goed lijstje. Vaak zie ik Netflix lijstjes, maar dan komen ze toch niet overeen met mijn smaak. Heeft vaak ook met de leeftijd van de bloggers te maken. Dus yes… een volwassen lijstje!

  Diverse films heb ik al gezien uit het lijstje. Anne Hathaway vond ik zwaar indrukwekkend!

  The Beach us überhaupt één van mijn favo films. Ik heb de route op papier zelf ook gereisd (wat uiteindelijk op hele andere locaties werd gefilmd) en ik herken de drive érg goed als ervaren backpacker in Zuid Oost Azië. Daarnaast is de soundtrack mijn lijflied. Het verklaart mijn liefde voor reizen en mijn drang naar avontuur.

  The boy in the Striped Pyjamas is steengoed. Maar die ga ik niet voor mijn plezier nog eens kijken. The Reader vond ik ook zwaar indrukwekkend neergezet door Kate. Unbroken vond ik ook een prima film. Maar de Painted Veil ken ik nog niet. Net de trailer gezien. Yes, die ga ik van de week kijken!

 4. The Wolf of Wall Street vond ik juist de meest interessante uit alle films in je lijstje XD En op Netflix heb je natuurlijk ook het sublieme Watchmen, wat inderdaad iets minder is dan het boek (ehm: de graphic novel), maar zeker een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »