Ga naar de inhoud
Home » Bloemen in de winter | wat kun je nu planten?

Bloemen in de winter | wat kun je nu planten?

krokus in de winter

Ondanks dat ik in de winter geboren ben, ben ik een zomerkind in hart en nieren. Ik houd van zon, warmte, felgekleurde bloemen in de tuin, zwemmen in de zee en zand tussen mijn tenen. Wandelen door een bos in de herfst is niet aan mij besteed. En een kale tuin ook niet. Ik word er verdrietig van. Tijd dus voor wat kleur op mijn terras! Ik ging op zoek naar mooie bloemen die in de winter bloeien.

Bloemen in de winter

Wanneer ik nu nog bloembollen plant, en natuurlijk wel de juiste bloemsoorten uitkies, dan zou ik in de winter al wat mooie bloemen op het terras kunnen hebben staan.

Klaverzuring/Oxalis versicolor

Deze bloemen zijn donkerroze met wit, erg vrolijk. De bloembollen zijn super makkelijk te planten én onderhoudsvriendelijk. My kind of plant dus! Ze bloeien ongeveer drie maanden nadat de bollen geplant zijn. Planten kan van september tot en met maart.

Sneeuwvlokjes

Sneeuwklokjes Elwesii bloembollen plant je tussen september en december en dan heb je van januari tot maart lieflijke wit gekleurde bloemen in je tuin of op je balkon.

In dezelfde maanden kun je de bijzondere dubbel-bloemige variant van het sneeuwklokje planten, de Galanthus Flore Pleno. Ook deze bloeit in januari, februari en maart. Sneeuwklokjes bloembollen, dus ook de Flore Pieno, kunnen extreme koude winters goed doorstaan. Top dus voor nu!

Winteraconiet/Eranthis Hyemalis

Geel is de kleur van de zon en van de zomer. Een beetje geel op mijn terras zou daarom heel welkom zijn. Laat de winteraconiet nou net van januari tot en met maart bloeien met mooie goudkleurige bloemen. Deze bloembollen plant je van september tot december.

bloemen in de winter

Krokus ‘Ruby Giant’

De Ruby Giant krokus is prachtig paars. Ze bloeien iets later dan de drie bloemsoorten die ik eerder noemde, namelijk in februari en maart. Alsnog wel echt fijn om wat kleur in je winter te brengen en je kunt de bollen nu, tot en met december, alvast planten. Deze variant is bovendien mooi groot waardoor je ze niet kunt missen straks.

Krokussen heb je in alle kleuren en maten, van geel tot paars, roze tot blauw. Het is een mooie bloem die nog vóór de lente bloeit. De Goudlakense Krokus is ook bijzonder, goudgeel met donkerrood. Doordat krokusbollen goed naturaliseren, heb je er bovendien jarenlang plezier van.

Sneeuwroem/Chionodoxa Lucilea

De sneeuwroem bloeit van februari tot en met april. De mooie vaste plant heeft paars gekleurde bloemen. Deze bloembollen kunnen worden geplant van september tot december. Er zijn ook witte en roze varianten maar die bloeien pas later.

Andere kleurrijke bloemen

Met de bloemen hierboven moet het lukken om de winter enigszins zomers door te brengen op het terras of in je tuin. Wanneer we niet stilstaan bij de seizoenen maar als je bloembollen wilt planten om het hele jaar door kleurige bloemen in je tuin/terras te hebben, dan raad ik je de dahlia aan, die is er in alle kleuren die je maar kunt bedenken.

mooie bloemen in de tuin

Irissen zijn ook prachtig en in veel kleuren verkrijgbaar. Waar ik ook erg vrolijk van kan worden zijn klaprozen, die doen me denken aan mijn kindertijd en aan Frankrijk. Oosterse Klaproos bloembollen geven oranje en rood gekleurde bloemen.

Plant jij wel eens bloembollen in je tuin? En houd je ook van bloemen in de winter of vind je dat meer bij de lente en zomer passen?

11 reacties op “Bloemen in de winter | wat kun je nu planten?”

  1. Zooooo herkenbaar!! Ik ben zelf ook in de winter geboren maar echt een zomer mens. Ik word dan ook super blij van dit fleurige blog artikel! Dankjewel voor de tips! Zelf wordt ik ook heel blij van klimop omdat het het hele jaar door groen is.

  2. De winter is kwa natuur het somberste seizoen van al. De natuur trekt zich terug om zich weer voor te bereiden op het voorjaar. En alhoewel ik ook houd van de natuur in bloei kan ik de winter ook steeds meer waarderen, het leert ons ook om ons terug te trekken en rust te nemen. Neemt niet weg dat een beetje kleur in de tuin tijdens de wintermaanden je happy maakt.

  3. Dank je wel Frédérique! Ik heb niet veel verstand van bloemen en planten (ben me er sinds Corona wat meer in gaan verdiepen) en heb je blog gesaved hoor! Daar ga ik binnenkort mee naar het tuincentrum en dan haal ik moois voor op het balkon. Ik mis het vreselijk en het is nu zo kaal daar 🥺

  4. Ik ben een echt winterkind, geboren in de zomer lol. Planten & bloemen kunnen altijd! Ik vind het juist super mooie als je een grauwe dag hebt, alles is grijs en dat je dan ineens zo’n mooie bloem ziet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »