Mitsouko van Guerlain

In de loop der jaren heb ik een mooie collectie (vintage) parfumflacons opgebouwd. Ik ben dol op parfums, niet alleen vanwege de heerlijke geur, maar ook zeker door de vaak creatieve verpakkingen. De kringloopwinkel is de perfecte plek om vintage parfumflacons te vinden. Een tijd geleden viel mijn oog op een bijzondere flacon. Het bleek het parfum Mitsouko van Guerlain te zijn, een parfum dat in 1919 bedacht is door parfumeur Jacques Guerlain. Hij heeft naast Mitsouko ook veel andere bekende Guerlain geuren gecreëerd, onder meer L’Heure Bleue en Shalimar.

Kringloop vondst

In een afgesloten kast viel mijn oog op een langwerpige flacon met Delfts Blauw print. Die print vond ik prachtig, dus ik was erg benieuwd wat die flacon precies bevatte. Een winkelmedewerker opende voor mij de kast. Met een bonkend hart pakte ik de flacon en ik zag gelijk op de onderkant de naam Guerlain staan. Mijn beauty hart begon nog sneller te kloppen: Guerlain is een van de meest bijzondere parfummerken die ik ken. De parfums van Guerlain doen niet onder aan bijvoorbeeld Chanel parfums. Ik  moest deze fles hebben. Gelukkig was het een koopje, nog geen €4! Eenmaal thuis gekomen ben ik gelijk onderzoek gaan doen naar de herkomst van deze fles en de geschiedenis van de geur Mitsouko.

Uit de jaren 80

Waar ik het meest nieuwsgierige naar was, was hoe oud deze parfum fles zou zijn. Want een ding was me duidelijk: het is een redelijk oude flacon en het moest wel een bijzondere uitgave zijn. Helaas bood internet niet een eenduidig antwoord, dus besloot ik contact op te nemen met Guerlain zelf. Vrij snel kreeg ik een mail terug. Het is een hervulbare verstuiver die uit de jaren ’80 blijkt te komen, vermoedelijk uit 1984. De vertegenwoordigster wist ook te vertellen dat het vrij zeldzaam is. Dat is nog eens leuk om te horen! Dan is de vier euro die ik er voor betaald heb echt een koopje! Je ziet op de foto hieronder dat mijn Mitsouko verstuiver later gevuld is met een andere geur van Guerlain, Chamade.

Herkomst van de geur

Het parfum is speciaal ontwikkeld voor gepassioneerde en mysterieuze vrouwen en valt te omschrijven als een klassieke oriëntaals houtachtige geur. De topnoten van Mitsouko bestaan uit citrusvruchten, jasmijn, bergamot en roos. De hartnoten zijn sering, jasmijn, perzik, roos, ylang-ylang. De basisnoten zijn amber, kaneel, eikenmos en vetiver. In 1919 was Mitsouko een gewaagde geur, door de combinatie van chypre en perzik. Dit gaf de geur een moderne stijl. Het luchtje paste goed bij de tijdsgeest en was vernieuwend. Jacques Guerlain was een van de eerste parfumeurs die perzik in een geur verwerkte. Tegenwoordig zijn er ook afgeleide Mitsouko producten zoals bodylotion.

De naam

Mitsouko betekent mysterie in het Japans. De naam is niet zomaar willekeurige gekozen. Het is de naam van de vrouwelijke hoofdpersoon uit de roman La Bataille. Het was een bestseller in de tijd dat Jacques Guerlain het parfum ontwikkelde. Bovendien was Jacques Guerlain een goede vriend van de schrijver Claude Farrère. Het liefdesverhaal speelt zich af tijdens de Russisch-Japanse Oorlog in 1904/1905.

Een modern flacon van Mitsouko

Mitsouko is nog steeds een succes

Het is niet voor niets een echte Guerlain klassieker geworden, aangezien de geur meer dan honderd jaar later nog steeds verkocht wordt. Tegenwoordig behoort het tijdloze Mitsouko tot Guerlain’s Les Legendaires geurcollectie. Mijn Mitsouko flacon is een limited editie, maar de reguliere flacons zijn ook prachtig om te zien. In 1912 werden de iconisch Guerlain flacons ontworpen door Raymond Guerlain. De flacon is een omgekeerd hart met sierlijke art nouveau krullen. Je kunt dezer dagen je flacon zelfs laten personnaliseren. Zo geef je je parfum een persoonlijke touch dankzij de (gratis) gravering. Het wordt voor meerdere parfums gebruikt, onder meer voor het parfum La Petite Robe Noire un 2009.

Ben jij bekend met de parfums van Guerlain?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »