films over depressie
| |

Wat kun je doen om iemand met depressie te helpen?

De 18-jarige Emma blogt op een gewoon meisje met autisme. Het doel van haar blog is om mentale gezondheid op een goede manier bespreekbaar te maken. Dat is ook hoognodig. Wereldwijd lijden naar schatting 280 miljoen mensen aan een depressie*. Depressie kan er onder meer voor zorgen dat mensen zich neerslachtig, eenzaam, leeg, vermoeid en/of ongemotiveerd voelen. Emma schreef deze blog over wat je het beste kunt doen als iemand in je omgeving depressief is.

In deze blog vertel ik wat je kunt doen als iemand om je heen, van wie je houdt, depressief is want dit kan vaak heel machteloos voelen. Let wel op: iedereen met een depressie is anders dus bij de een werkt de ene tip beter dan de andere.

Geef aandacht aan degene met depressie

Dit hoeven helemaal geen hele gesprekken te zijn, gewoon al bij iemand zitten is al heel fijn voor diegene. Veel mensen met depressie vinden het namelijk heel fijn als iemand gewoon even bij ze gaat zitten. Vind je dit moeilijk? Of heb je het gevoel dat diegene het helemaal niet fijn vindt? Probeer dan te vragen aan diegene of ze het wel fijn of toch niet fijn vinden.

Prik er doorheen

Oke, deze vereist een uitleg. Vaak kan iemand met een depressie gauw een masker opzetten en zeggen dat het goed gaat, maar dan bedoelt iemand met een depressie wat anders. Prik daar dan doorheen en vraag naar wat diegene echt nodig heeft. Als je iemand heel goed kent, dan weet je misschien stiekem wel dat het niet goed gaat met degene. Probeer daar dan ook eens naar de vragen, soms kan dat al zo fijn zijn! Laat zien dat je om hen geeft.

Lees je in. Kijk series of films erover

Dit is een van de makkelijkste dingen die je kunt doen wanneer iemand van wie je houdt depressief is. Lees boeken, kijk series en films en struin het internet af om te begrijpen wat depressie eigenlijk is en wat het inhoudt. Depressie is voor iedereen anders. Er zijn heel veel boeken, series en films over depressie en natuurlijk staat er een hele hoop op het internet maar let wel op dat je niet te veel opzoekt want dit kan namelijk weer averechts werken. Hieronder vind je een lijstje met films over depressie.

Let ook op jezelf

Het kan zijn dat je heel erg meegaat in de vibe van iemand met depressie, en dat je jezelf onbewust daarin verliest. Dit is natuurlijk ook niet de bedoeling. Als je dit merkt, probeer dan hoe moeilijk ook om afstand te nemen, of probeer op een andere manier te helpen.  je kan het! Diegene heeft er niks aan als jij ook depressief wordt! Of als je niet goed meer kunt helpen! Misschien maak jij je erge zorgen om degene die depressie heeft. Praat er zelf dan ook over. Het is normaal dat je je zorgen maakt.

Melancholia, films over depressie

Films over depressie

Dit zijn een paar films die over iemand met depressie gaan. Het kan je misschien helpen om depressie beter te begrijpen. Misschien kunnen jullie samen kijken en het daarna erover hebben.

Melancholia

Deze film uit 2011, geschreven en geregisseerd door de Deense regisseur Lars von Trier, met Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg (in geweldige trouwjurk) gaat over een planeet die recht op de aarde afkomt. Dit zou het einde van de wereld kunnen betekeken. We zien hoe twee zussen hierop reageren. Justine, eén van de zussen, heeft depressie.

The Skeleton Twins

Tweeling Milo en Maggie komen na 10 jaar weer bij elkaar wanneer ze beiden op het punt staan om zelfmoord te plegen. Hoe heeft het zover kunnen komen? Met mooie rollen voor Kristen Wiig en Bill Hader.

Little Miss Sunshine

Het jonge meisje Olive Hoover wordt geselecteerd om deel te nemen aan een schoonheidswedstrijd. Een big deal! Met een Volkswagenbusje brengt haar (disfunctionele) familie haar naar de locatie van de wedstrijd. Een roadtrip vol emotie!

It’s Kind of a Funny Story

Een depressieve tiener meldt zich bij een psychiatrische inrichting en komt per ongeluk op de volwassenenafdeling terecht. Met Keir Gilchrist en Emma Roberts.

Meer films

Verder noem ik nog de volgende films over depressie: The Hours, Cake, Numb, Girl, interrupted, American Beauty, Prozac Nation, The Royal Tenenbaums en Ordinary People. Een beetje bizar maar wel heel sterk zijn ook deze twee films van Charlie Kaufman: I’m Thinking of Ending Things en Anomalisa.

Vraag om hulp

Heb je zelf depressie? Of weet je niet zeker of depressief hebt? Hier vind je informatie over hoe je kunt herkennen of je depressief bent. Neem contact op met je huisarts als je je wanhopig, intens verdrietig, somber of angstig blijft voelen, of als je vaak aan de dood denkt.

113

Bel direct de de huisartsenpost of 112 als je eraan denkt om een einde aan je leven te maken. Je kunt dag en nacht het hulpnummer 113 of 0800-0113 (gratis) bellen. Je hoeft niet je echte naam op te geven als je niet wilt wanneer je belt. Er is ook een site van 113.nl met meer informatie. Op de site is er ook informatie voor naasten.

Heb jij nog tips om iemand met depressie te helpen, laat het in de comments weten.

* bron: World Health Organization

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Dit zijn een voor een uitzonderlijke goede tips en aanwijzingen.
  Het is correct dat je er doorheen moet prikken, soms ook bij jezelf.
  Mensen kunnen hun depressie heel goed wegstoppen voor anderen, maar ook voor hunzelf door hun depressie niet onder ogen te willen zien.

 2. Lindaschrijftop schreef:

  Goede tips, ik heb een vriend gehad die depressief was. Zelf vond ik het moeilijk om de balans te zoeken. Ga ik er wel of niet over praten.

 3. Wat een mooie blog, dat je hier aandacht aanbesteed! Ik volg veel persoonlijke account van mensen met autisme en/of met depressie. Ik zou heel graag iedereen willen helpen.

 4. Linda Meester schreef:

  Een mooi artikel met verschillende invalshoeken, heb oog voor elkaar

 5. Een boek wat ook veel duidelijk maakt over hoe een depressie (in combinatie met een verslaving) kan werken is: Hoera, Ik heb een depressie. Geschreven door Ron van den Bovenkamp.

  Ik heb zelf te kampen met een depressie. En waar ik me vaak focus op wat het is om een depressie te hebben, is het fijn dat jij aandacht hebt voor de mensen erom heen en hen tips geeft om er mee om te gaan/te helpen.

 6. Hele mooie blog! Ik herken het.. ik ben benieuwd naar deze films!

 7. Wat goed dat je hier over deelt. Ik heh zelf heel lang een depressie gehad en merkte ook dat mensen niet zo goed wisten wat ze ermee moesten. Dus heb ik het heel lang voor iedereen verborgen gehouden om ze niet tot last te zijn

 8. Goed artikel. Ja dat met 113 was echt een gedoe in het verleden toen wisten ze niet dat er een 0800 voor moest. Echt heftig.

 9. dit vind ik heel fijn om te lezen aangezien ik zelf met een burn out zit. het is heel vervelend als mensen zich er niet in willen verdiepen of je niet snappen

 10. Jouvence schreef:

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Mijn partner heeft een depressie gehad en dat was soms erg zwaar.

 11. Depressies zijn nog steeds taboe, tot mensen het zelf meemaken. Hier ook een ervaringsdeskundige. Goed dat je erover blogt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.