sorelle macaluso
|

Italiaans drama Le Sorelle Macaluso

In het Italiaanse drama Le Sorelle Macaluso (de zussen Macaluso) brengen vijf zussen een mooie onbezorgde zomer door in hun zonnige woonplaats Palermo maar dan gaat er iets goed mis. Le Sorelle Macaluso begint erg sterk maar helaas vervalt regisseur Emma Dante al snel in het theatrale.

Vijf zussen

De vijf zussen Maria, Pinuccia, Lia, Katia en Antonella wonen bovenin een vervallen appartement aan de rand van Palermo. Er zijn geen ouders, er wordt ook nooit helemaal duidelijk wat daarmee gebeurd is. De meiden zijn in ieder geval op zichzelf aangewezen. Qua leeftijd loopt het uiteen van kleuter tot de oudste die ongeveer 20 jaar oud is. Ze leven van de enorme hoeveelheid duiven die ze op zolder houden en verhuren voor bijvoorbeeld bruiloften en dat soort evenementen.

Er gebeurt niets noemenswaardigs, gewoon vijf zussen met hier en daar wat kleine ruzies maar vooral veel liefde onderling. Ze zijn bezig met de gewone dingen op die leeftijd, hun uiterlijk, kalverliefdes, dat soort dingen. Maar dan gebeurt er een tragisch ongeluk die de dynamiek tussen de zussen en hun levens voor altijd zal veranderen.

De tijd verstrijkt

De film is gebaseerd op Emma Dante’s toneelstuk uit 2014. Het voelt ook als een toneelstuk en in filmvorm had ik juist graag gezien dat het wat meer natuurlijk en puur zou zijn.

Le Sorelle Macaluso is een drieluik. We zien de zussen in hun jeugd, later op middelbare leeftijd en uiteindelijk oud. Terwijl ze ouder worden, verandert de omgeving totaal niet. De stad niet, het uitzicht vanaf het appartement niet en vooral het huis zelf niet. De meubels, snuisterijen en schilderijen lijken al die jaren verstild. Het is een mooi idee maar vooral ook heel deprimerend.

Le Sorelle Macaluso ging vorig jaar in première tijdens het Filmfestival van Venetië en won er de Pasinetti Award voor beste film. De vijf actrices die de zussen tijdens hun kinderjaren spelen kregen, geheel terecht, de prijs van de beste actrice toegekend. De actrices waren goed maar ik vond de dialogen soms erg onnatuurlijk en houterig. Dat was wel jammer.

Waar ik me ook aan ergerde was het terugkerende muziekstuk van Erik Satie. Op een gegeven moment had ik wel zoiets van ‘nu ken ik het wel’. De herhaling werd iets te erg ingezet wat mij betreft.

sorelle macaluso recensie

Toch, ondanks dat de uitvoering me teleurstelde, werd ik wel geraakt door het verhaal. Het gegeven dat er maar een paar minuten nodig zijn om meerdere levens voor altijd te vernietigen.

Srsck score ★★

Italië, 2020. Drama van Emma Dante met Alissa Maria Orlando, Susanna Piraino, Anita Pomario, Eleonora De Luca en Viola Pusateri.

Le Sorelle Macaluso is o.a. op Pathé Thuis te zien en op dvd verkrijgbaar.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.